21.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΤαξίδιαΆμστερνταμ: Μια πόλη βγαλμένη από παραμύθι

Άμστερνταμ: Μια πόλη βγαλμένη από παραμύθι


Της Νικολέτας Ζιώγα,

Η Ολλανδία ή αλλιώς Κάτω Χώρες, αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς για σπουδές, εργασία, αναψυχή και όχι άδικα. Βρίσκεται στη βορειοδυτική Ευρώπη και συνορεύει με το Βέλγιο και τη Γερμανία, ενώ το βόρειο τμήμα της βρέχεται από τη Βόρεια Θάλασσα. Το μικρό αλλά συνάμα πυκνοκατοικημένο ευρωπαϊκό κράτος αποτελεί ένα θαύμα της μηχανικής, καθώς έντεκα εκατομμύρια πόλοι παρέχουν υποστήριξη στο έδαφός του ώστε μην βυθιστεί, καθότι το ένα τέταρτο της χώρας βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ιδιαίτερα τουριστική είναι η πρωτεύουσα της χώρας, το Άμστερνταμ που έλαβε το όνομά της από τον ποταμό Άμστελ που διασχίζει την πόλη, εξ ου και η επωνυμία της ζυθοποιίας.

Αξιοθέατα

Η παραμυθένια πρωτεύουσα της τουλίπας, των γευστικών τυριών και της μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής, το Άμστερνταμ, αποτελεί αναντίρρητα έναν πολλά υποσχόμενα προορισμό. Με πάνω από 165 υδάτινα κανάλια, δικαιολογημένα χαρακτηρίζεται από πολλούς ως η «Βενετία του Βορρά». Το σύμπλεγμα μάλιστα των ομόκεντρων αυτών καναλιών που δεσπόζουν στην πόλη έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, λόγω της πρωτοποριακής υδραυλικής τεχνογνωσίας που χρησιμοποιήθηκε κατά την κατασκευή του. Τα ειδικά πλοιάρια πραγματοποιούν χαλαρωτικές βαρκάδες, παρέχοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες να γνωρίσουν την πόλη. Φυσικά, θα περάσετε και από την περιβόητη γειτονιά του De Wallen ή Red Light District, όπως προτιμούν να την αποκαλούν οι τουρίστες, η οποία βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και φημίζεται για τα στενά σοκάκια, τα παραδοσιακά μπαρ και τις εστίες οίκων ανοχής. Μην αναλώσετε, όμως, πολύ από τον χρόνο σας σε αυτά, μιας και υπάρχουν άλλα μέρη που αξίζουν την προσοχή σας. ΄

Ένα από αυτά είναι το Museumplein, η πλατεία που περιτριγυρίζεται από τα σημαντικότερα μουσεία της χώρας, όπως το μουσείο Βαν Γκογκ, το οποίο φιλοξενεί εκατοντάδες έργα του διάσημου ζωγράφου Βίνσεντ Βαν Γκογκ, αλλά και το μουσείο Rijksmuseum. Το τελευταίο, όντας το εθνικό μουσείο των Κάτω Χωρών, αποτελεί καλλιτεχνικό σταθμό στον οποίο στεγάζονται εκθέματα σπουδαίων καλλιτεχνών και ζωγράφων του 17ου αιώνα.

Σε κοντινή απόσταση από εκεί, βρίσκεται το Vondelpark, το διασημότερο πάρκο της Ολλανδίας. Οι γαλάζιες λιμνούλες, οι ανθισμένοι κήποι, τα φιδογυριστά δρομάκια του, προκαλούν το ενδιαφέρον 10 εκατομμυρίων επισκεπτών ετησίως. Ενδείκνυται για βόλτες με ποδήλατο ή και με τα πόδια, ειδικά κατά τις ηλιόλουστες ανοιξιάτικες μέρες.

Φαγητό

Το τοπικό φαγητό τους δεν είναι άλλο από το δημοφιλές patatje oorlog, τηγανιτές δηλαδή πατάτες που σερβίρονται στο χέρι με μαγιονέζα και μια ιδιαίτερη σάλτσα από φιστίκι που αξίζει να δοκιμάσει κανείς. Για τους λάτρεις τώρα του κρέατος, οι Ολλανδοί έχουν επίσης μεριμνήσει! Τα Bitterballen είναι τηγανιτές μοσχαρίσιες μπαλίτσες με τραγανή κρούστα και μαλακό εσωτερικό, που θα ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο, ενώ για ένα ελαφρύ επιδόρπιο οι ντόπιοι και ξένοι δείχνουν να λατρεύουν τα Stroopwafel. Πρόκειται για τη γνωστή σε όλους λεπτή, σε μέγεθος μπισκότου βαφλίτσα που στο εσωτερικό της έχει μια στρώση γλυκιάς καραμέλας και συνδυάζεται υπέροχα με μια ζεστή κούπα καφέ. Προσοχή στα υπερεκτιμημένα «εθνικά εστιατόρια», τα οποία εκτός από πανάκριβα πολλές φορές είναι και αμφιβόλου ποιότητας.

Νυχτερινή Ζωή

Το Άμστερνταμ φημίζεται για την ξέφρενη νυχτερινή ζωή του, η οποία συγκεντρώνεται ως επί το πλείστον στις δυο πολυσύχναστες πλατείες: Rembrandtplein και Rembrandtplein. Μετά τη δύση του ηλίου, οι δρόμοι της πρωτεύουσας σφύζουν από ζωή και η νεανική αδρεναλίνη χτυπάει κόκκινο. Η πόλη παρέχει μεγάλο φάσμα επιλογών όσον αφορά τα νυχτερινά κέντρα, τα μπαρ και τις παμπ, που θα ικανοποιήσουν ακόμη και τους πιο επιλεκτικούς. Η ζωντανή μουσική αποτελεί μεγάλο κομμάτι της νυχτερινής ζωής του Άμστερνταμ, γι’ αυτό και λαμβάνουν εκεί χώρα μεγάλα υπαίθρια μουσικά φεστιβάλ και συναυλίες ευρέως γνωστών καλλιτεχνών. Εξίσου δημοφιλή ανάμεσα στους νέους κυρίως, φαίνεται να είναι και τα λεγόμενα coffeeshops, τα καφέ δηλαδή στα οποία προσφέρονται νόμιμα «μαλακά» ναρκωτικά (κατά κύριο λόγο ινδική κάνναβη) για ατομική χρήση σε άτομα άνω των 18.

Μετακίνηση

Η μετακίνηση εντός της πόλης, αλλά και εκτός, αποτελεί το μεγαλύτερο ζήτημα κυρίως για τους νέους που ενδεχομένως να μην είναι κάτοχοι διπλώματος οδήγησης. Αξίζει ωστόσο να επισημανθεί ότι η χρήση αυτοκινήτου δεν συνιστάται σε μια χώρα η οποία διαθέτει αριθμό ποδηλάτων (18 εκατομμύρια) μεγαλύτερο από εκείνο του συνολικού πληθυσμού της (16.8 εκατομμύρια). Ευτυχώς όμως το Άμστερνταμ διαθέτει ένα καλά οργανωμένο συγκοινωνιακό δίκτυο, το οποίο βρίσκεται καθημερινά σε 24ωρη λειτουργία με δρομολόγια από το κέντρο προς όλες τις δυνατές κατευθύνσεις. Προτιμητέα από οικονομικής άποψης θα ήταν η έκδοση πολυήμερων ή εβδομαδιαίων εισιτηρίων και όχι ημερήσιων, εάν πρόκειται να πραγματοποιήσετε μεγάλες ή συχνές διαδρομές.

Εν ολίγοις, το Άμστερνταμ θα έλεγε κανείς ότι αποτελεί το συνονθύλευμα του παραδοσιακού και του νέου. Πρόκειται για μια πόλη με ασυναγώνιστη φυσική ομορφιά, που δίνει την εντύπωση στους επισκέπτες της ότι έχει βγει από παραμύθι. Μια πόλη γοητευτική που συνδυάζει στο κέντρο της αρμονικά τις παλιές αγορές, τη χλιδή των βασιλικών ανακτόρων και τις γραφικές συνοικίες. Μια επίσκεψη αρκεί για να σας πείσει.


Νικολέτα Ζιώγα

Γεννήθηκε το 2001 στην Αθήνα και είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του ΕΚΠΑ. Το 2018 συμμετείχε σε μαθητικούς αγώνες επιχειρηματολογίας-αντιλογίας. Μιλάει τέσσερις γλώσσες, λατρεύει τα ταξίδια και είναι υποστηρίκτρια της αρχής: «Μη σταματάς ποτέ να μαθαίνεις».

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νικολέτα Ζιώγα
Νικολέτα Ζιώγα
Γεννήθηκε το 2001 στην Αθήνα και είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του ΕΚΠΑ. Το 2018 συμμετείχε σε μαθητικούς αγώνες επιχειρηματολογίας-αντιλογίας. Μιλάει τέσσερις γλώσσες, λατρεύει τα ταξίδια και είναι υποστηρίκτρια της αρχής: «Μη σταματάς ποτέ να μαθαίνεις».