17.7 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςNew Hampshire: Το στοίχημα του Granite State στις εκλογές του Νοεμβρίου

New Hampshire: Το στοίχημα του Granite State στις εκλογές του Νοεμβρίου


Του Τάσου Μοσχονά,

Με ένα σύντομο βλέμμα στον χάρτη των Η.Π.Α., είναι εύκολο να αμελήσουμε την παρουσία μιας μικρής, αλλά συνάμα ιστορικής πολιτείας. 46η από 50 Πολιτείες σε μέγεθος και 41η σε πληθυσμό, το New Hampshire είναι το σπίτι 1,3 εκατομμυρίων Αμερικανών.

Το New Hampshire είναι μια εκ των παλαιότερων πολιτειών στις Η.Π.Α., όντας μεν η 9η πολιτεία που προσαρτήθηκε στην Ομοσπονδία το 1788, αποτελώντας δε μέρος των πρώτων 13 Πολιτειών-Αποικιών που υπέγραψαν τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας το 1776. Με τις εκλογές του Νοεμβρίου να πλησιάζουν, έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε πώς η μικρή Πολιτεία, αν και δεν έχει μεγάλη συνεισφορά σε εκλέκτορες (μόλις 4), είναι αντιπροσωπευτική αρκετών ζητημάτων που ταλανίζουν τις Η.Π.Α. και θα απασχολήσουν στις επερχόμενες εκλογές.

Το επίσημο μότο της Πολιτείας είναι “live free or die” ενώ παράλληλα αποκαλείται και ως the “granite state”, καθώς το εύφορο έδαφός της είναι πλούσιο σε κοιτάσματα γρανίτη, με την πληθώρα ανάλογων εργοστασίων στο νότο. Δυτικά αναπτύσσεται η κοιλάδα του ποταμού Connecticut με έντονη την παρουσία αγροκτημάτων πατάτας και της παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων. Ο βορράς είναι δυσπρόσιτος και ορεινός, με το κλίμα γύρω από το υψηλότερο βουνό της πολιτείας, Mount Washington, να έχει χαρακτηριστεί από αρκετούς ως ένα από τα χειρότερα στον πλανήτη. Η παλαιά Πολιτεία, ενώ στο παρελθόν βασίστηκε στην πρωτογενή παραγωγή, στο παρόν έχει έντονη βιομηχανική ανάπτυξη, ιδιαίτερα στον τομέα της παραγωγής φαρμάκων και της αεροναυπηγικής.

Η ανάπτυξη αυτή, σε συνδυασμό και με την τεχνολογική επανάσταση του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα, συνετέλεσε στη δημιουργία ενός ιδιαίτερα υψηλού βιοτικού επιπέδου για τους κατοίκους της Πολιτείας. Αν και το κόστος ζωής είναι σχετικά υψηλό, λόγω του βαρύ χειμώνα και της υψηλής φορολογίας κατοικίας, οι κάτοικοι του Νew Hampshire απολαμβάνουν το 8ο κατά μέσο όρο μεγαλύτερο κατά κεφαλήν εισόδημα στις Η.Π.Α., ενώ το 2017 είχαν το μικρότερο ποσοστό ανέχειας και το δεύτερο μικρότερο ποσοστό ανεργίας σε ολόκληρη τη χώρα. Μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια έχει και ο οικοτουρισμός, καθώς η Πολιτεία εκθειάζεται ως μια εκ των πλέον ασφαλών (με βάση στατιστικά εγκληματικότητας) και πλέον περιβαλλοντικά βιώσιμων Πολιτειών στις Η.Π.Α.

Με βάση τα προλεχθέντα, κανείς θα έλεγε πως μιλάμε για μια ουτοπία. Ωστόσο, η Πολιτεία αντιμετωπίζει προβλήματα που ταλανίζουν γενικά τη χώρα, παρά το υψηλό βιοτικό της επίπεδο. Παρά τα χαμηλά ποσοστά ανεργίας, το New Hampshire έχει τεράστιες ελλείψεις σε ανειδίκευτους εργάτες, οδηγώντας σε καθυστερήσεις στον τομέα των κατασκευών ακινήτων. Ζήτημα έχει προκαλέσει, επίσης, η ολοένα και επιδεινούμενη κρίση των οπιοειδών που ταλαιπωρεί εκατομμύρια στις Η.Π.Α. Αναλογικά με τον πληθυσμό, το New Hampshire έχει το τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό εξαρτημένων χρηστών στη χώρα αλλά και νεκρών από υπερβολική δόση. Παρόμοιο ζήτημα εγείρεται και σχετικά με τα ποσοστά εξαρτημένων από τον τζόγο, παρά τις τελευταίες δρακόντειες νομοθεσίες. Τέλος, θέματα ασφαλείας έχουν εγερθεί στην επιφάνεια από τους ολοένα και ελαστικότερους νόμους σχετικά με την οπλοκατοχή.

Ποιο είναι, όμως, το πολιτικό προφίλ της πολιτείας; Σε γενικές γραμμές, το New Hampshire θεωρείται ως ένα “swing state”, αμφιταλαντευόμενο ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα. Αυτό είναι φανερό τόσο από τον Κυβερνήτη της πολιτείας από το 2017, Chris Sununu, που ανήκει στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, αλλά διαφοροποιείται ως πιο προοδευτικός από την κοινή συντηρητική γραμμή του κόμματος, όσο και από το γεγονός πως στο Κογκρέσο όλοι οι Γερουσιαστές και Βουλευτές ανήκουν στο Δημοκρατικό Κόμμα. Μεταξύ αυτών βρίσκεται και ο ελληνικής καταγωγής βουλευτής, Chris Pappas.

Πηγή: Courtesy of Chris Sununu

Καταστρώνοντας τον πολιτικό χάρτη του New Hampshire, διαφαίνεται ένα γενικευμένο Αμερικανικό πολιτικό φαινόμενο, της διάστασης στην ψήφο κατοίκων των πόλεων σε σχέση με την επαρχία. Στο νότο, που φιλοξενεί τους μισούς ψηφοφόρους, η μεγαλύτερη πόλη, το Manchester, παραδοσιακά στηρίζει τους Δημοκρατικούς, αλλά τα τελευταία χρόνια υπάρχει ραγδαία αύξηση των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων, γεγονός που φάνηκε ιδιαίτερα στις εκλογές του 2016. Στο Core Border, στο κέντρο του New Hampshire εντοπίζεται μια πλήρης ισορροπία ανάμεσα στα δύο κόμματα, ενώ στα δυτικά, στο Connecticut River Valley, κυριαρχούν οι Δημοκρατικοί, κυρίως εξαιτίας του προοδευτικού κλίματος που έχει δημιουργηθεί από την παρουσία μεγάλων πανεπιστημίων, όπως το ιστορικό πανεπιστήμιο της “Ivy League” Dartmouth College. O βορράς είναι Ρεπουμπλικανικός και παραδοσιακά αποτελεί σίγουρο σταθμό στην καμπάνια των περισσότερων υποψηφίων του κόμματος.

Εκλογικά η Πολιτεία έχει έναν ιστορικό ρόλο, όντας η πρώτη που ψηφίζει στις προκριματικές εκλογές των κομμάτων (μετά την Iowa που ψηφίζει με μορφή συνέλευσης caucus), δημιουργώντας τάσεις και τα πρώτα «φαβορί» για την εκάστοτε εκλογική αναμέτρηση. Βέβαια, τούτο δεν αποτελεί τον κανόνα, καθώς τόσο το γεγονός πως το 94% των κατοίκων είναι λευκοί όσο και το υψηλό βιοτικό επίπεδο της Πολιτείας δεν καθιστούν το δείγμα αντιπροσωπευτικό, γεγονός που φάνηκε και φέτος στις προκριματικές των Δημοκρατικών, με τον Joe Biden να καταλήγει στην πέμπτη θέση των αποτελεσμάτων και τον Bernie Sanders να κερδίζει τόσο την πολιτεία όσο και τον τίτλο του αδιαφιλονίκητου φαβορί για το χρίσμα.

Κοιτώντας τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών, κανείς θα μπορούσε να βγάλει το συμπέρασμα πως οι Δημοκρατικοί κυριαρχούν. Πράγματι, η τελευταία φορά που οι Ρεπουμπλικάνοι κέρδισαν την Πολιτεία ήταν το 2000, με υποψήφιο τον George Bush. Η διαφορά κατά τη δεκαετία 2000-2010 εκτινάχθηκε, με τους Δημοκρατικούς να κερδίζουν με πρωτοφανή για την Πολιτεία διαφορά 10% το 2008. Το 2012 η διαφορά μειώθηκε και το 2016 εξανεμίστηκε. Αν και η Hillary Clinton εν τέλει κέρδισε, η ποσοστιαία διαφορά ήταν ελάχιστη (47,6 έναντι 47,2%), με μόλις 3000 ψήφους διαφορά στο popular vote.

Πηγή: https://www.270towin.com/states/New_Hampshire

Είναι φανερό, λοιπόν, πως η παρουσία του Προέδρου Trump κατέστησε την πολιτεία ξανά ένα “swing state” με όλη τη σημασία της λέξης. Επανάληψη, όμως, του θρίλερ του 2016 δεν φαίνεται πως θα λάβει χώρα και φέτος. Παρά τα πολύ χαμηλά ποσοστά που έλαβε ο Joe Biden στις προκριματικές, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις έχει αποκτήσει ένα προβάδισμα 8% έναντι του Προέδρου. Αν υπολογίσουμε και την πολιτική του Κυβερνήτη Sununu να διαφοροποιηθεί από τη γραμμή της Κυβέρνησης και άλλων «κόκκινων» πολιτειών και τις συνεχείς ενστάσεις που διατυπώνει εναντίον αρκετών πολιτικών του Προέδρου, όπως τις διακρίσεις απέναντι σε ΛΟΑΤΚΙ άτομα και τη στήριξη στο κίνημα pro life κατά των αμβλώσεων, φαίνεται πως η Πολιτεία απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο πολιτικά από τον Πρόεδρο. Το New Hampshire αποτέλεσε μάλιστα μια από τις πρώτες ρεπουμπλικανικά ελεγχόμενες πολιτείες που επέβαλαν state emergency και lockdown σχεδόν με την έναρξη της πανδημίας, με ταυτόχρονα μέτρα για άμεσα επιδόματα ανεργίας σε όσους απολύθηκαν από τις εργασίες τους. Κατά συνέπεια, τα στατιστικά δείχνουν πως το New Hampshire κατάφερε να αναχαιτίσει την πανδημία εν αντιθέσει με «ρεπουμπλικανικές» Πολιτείες που υιοθέτησαν ελαστικότερα μέτρα.

Αυτή η απομάκρυνση μέρους του κόμματος στην πολιτεία από τις πολιτικές σκεπτικισμού και αντιεπιστημονισμού του Trump φρονώ πως θα αποτυπωθεί και στο εκλογικό αποτέλεσμα. Tο “granite state” μπορεί να θεωρείται αμφίρροπη Πολιτεία εκλογικά, αλλά τα στατιστικά δείχνουν πως ο κόσμος, σε μεγάλο ποσοστό μεσαίου και υψηλού εισοδήματος, όπως και στις περισσότερες Πολιτείες της βορειοανατολικής επαρχίας του New England, δεν είναι διατεθειμένος να ακολουθήσει ριψοκίνδυνες πολιτικές. Η διαφορά στην ιστορική πολιτεία θα είναι, κατά πάσα πιθανότητα μικρότερη του 8% που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, αλλά ταυτόχρονα το σύστημα “winner takes all” θα ευνοήσει τον Biden και την ασφαλή, κεντρώα πολιτική του, που ταιριάζει στον κατά μέσο όρο λευκό, μεσαίας τάξης, με πανεπιστημιακή εκπαίδευση, αλλά ταυτόχρονα μετριοπαθή και ελαφρώς κοινωνικά συντηρητικό κάτοικο του New Hampshire.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


Τάσος Μοσχονάς

Γεννήθηκε το 1997 και έχει μεγαλώσει στην Αθήνα. Είναι προπτυχιακός φοιτητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για θέματα εξωτερικής πολιτικής και Διεθνούς Περιβαλλοντικού και Ποινικού Δικαίου. Παρακολουθεί ημερίδες και σχετικές με το αντικείμενό των σπουδών του ομιλίες, ενώ στον ελεύθερό του χρόνο ασχολείται με το πιάνο, τις τέχνες κάθε είδους και την ανάγνωση βιβλίων και περιοδικών ποικίλης ύλης.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τάσος Μοσχονάς
Τάσος Μοσχονάς
Γεννήθηκε το 1997 και έχει μεγαλώσει στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πλέον εργάζεται ως ασκούμενος δικηγόρος. Μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά, με την ελπίδα, κάποτε, να αρχίσει και Ισπανικά. Παθιάζεται ιδιαίτερα με τον κινηματογράφο, τη γεωγραφία, τη γεωπολιτική και με ό,τι αφορά την pop κουλτούρα. Στον ελεύθερό του χρόνο ασχολείται με τη συγγραφή, το πιάνο, τις τέχνες κάθε είδους και την ανάγνωση βιβλίων.