16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΤι σημαίνει άραγε φιλία;

Τι σημαίνει άραγε φιλία;


Της Πηνελόπης Κατσιγιάννη,

Πολλοί έχουν κάνει λόγο για τη φιλία. Ο Αριστοτέλης αναφέρει στα Ηθικά Νικομάχεια ότι η φιλία είναι το πιο σπουδαίο αγαθό και ότι «κανείς δε θα επέλεγε να ζήσει δίχως φίλους κι ας μην είχε όλα τα υπόλοιπα αγαθά». Πράγματι, ο άνθρωπος είναι πλασμένος από τη φύση του να συναναστρέφεται, να επικοινωνεί,  να αγαπά. Αρκεί να σκεφτούμε πώς θα ήταν η ζωή μας, η καθημερινότητά μας δίχως φίλους. Δίχως κάποιο στήριγμα, δίχως κάποιον να μας καταλαβαίνει. Συνεπώς η φιλία ήταν, είναι και θα είναι ένα από τα σημαντικότερα αγαθά του ανθρώπου, το οποίο απαιτεί ωστόσο συνεχή προσπάθεια για να διατηρηθεί.

Η φιλία δεν είναι τόσο απλή όσο θεωρείται. Αντιθέτως, η απόκτηση φίλων που κατανοούν, ακούν, συμβουλεύουν κι αγαπούν είναι μια αρκετά δύσκολη διαδικασία που απαιτεί χρόνο. Ο χρόνος αυτός είναι απαραίτητος για να συνειδητοποιήσει κανείς αν πράγματι αξίζουν οι άνθρωποι που βρίσκονται δίπλα του. Αν είναι δίπλα του για να μείνουν ή αν απλώς είναι περαστικοί και έχουν «ημερομηνία λήξης». Προφανώς, όλοι οι άνθρωποι που περνούν από τη ζωή μας, άνθρωποι που θεωρούνταν φίλοι για πολύ καιρό, πιθανώς στο μέλλον να απομακρύνθηκαν και να χάθηκαν.

Ωστόσο, είναι  σημαντικό να αντιληφθεί κανείς ότι αυτές οι αλλαγές και οι απώλειες ανθρώπων, με τη δική τους ή τη δική μας βούληση, δεν έχουν πάντα αρνητικό αντίκτυπο. Πολλές φορές οι άνθρωποι αλλάζουν. Οι προτιμήσεις μας, η κοσμοθεωρία μας, οι ανάγκες μας μεταβάλλονται με το πέρασμα των χρόνων. Αυτό δεν είναι αρνητικό. Είναι ένδειξη εξέλιξης και ωριμότητας. Οι άνθρωποι επομένως, που ικανοποιούν τις ανάγκες μας για επικοινωνία και μας κάνουν να αισθανόμαστε όμορφα, είναι αυτοί που εν τέλει μένουν στη ζωή μας.

Αυτοί οι άνθρωποι που μας ανέχονται σε κάθε μας ανοησία και που μας αποδέχονται γι’ αυτό ακριβώς που είμαστε είναι οι πραγματικοί φίλοι. Είναι αυτοί που θα είναι δίπλα μας σε κάθε δυσκολία. Θα είναι δίπλα μας, όμως και σε καθετί που μας κάνει χαρούμενους. Για αρκετούς είναι δύσκολο να χαρούν με την ευτυχία των συνανθρώπων τους. Είναι, λοιπόν, σημαντικό να βρει κάποιος εκείνον τον φίλο που θα τον υποστηρίζει σε κάθε στιγμή της ζωής του, όμορφη ή άσχημη.

Ο χρόνος είναι αυτός που αποδεικνύει το κατά πόσο οι άνθρωποι που βρίσκονται στη ζωή μας είναι οι σωστοί. Τα λάθη είναι αναπόφευκτα και αναγκαία. Οι πραγματικοί φίλοι, όμως, είναι αυτοί που παραμένουν σταθεροί, όσο κι αν περνούν τα χρόνια. Οι φίλοι είναι η οικογένεια που επιλέγουμε. Δεν χρειάζεται να είναι πολλοί, ούτε λίγοι. Δεν έχει σημασία η ποσότητα, αλλά η ποιότητα. Παίζουν καθοριστικό ρόλο στη ζωή μας και αντικατοπτρίζουν ένα μέρος του εαυτού μας. Η φιλία είναι πράγματι ένα σπουδαίο αγαθό, το οποίο χρειάζεται να το διαχειριστούμε εμείς οι ίδιοι σωστά.


Πηνελόπη Κατσιγιάννη

Γεννήθηκε το 2000 στην όμορφη Πάτρα. Είναι φοιτήτρια Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Έχει ιδιαίτερη αγάπη προς τις ξένες γλώσσες, τις οποίες αρέσει να εξασκεί μέσα από ταξίδια. Ασχολείται με εθελοντικά και ευρωπαϊκά προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών, καθώς και με συνέδρια σχετικά με το αντικείμενο σπουδών της.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σωτηρία Γιαννακοπούλου
Σωτηρία Γιαννακοπούλου
Γεννήθηκε το 1997 στη Δράμα. Από μικρή ηλικία είχε έντονο ενδιαφέρον για την πολιτική, το οποίο έμελλε να καθορίσει και την επιλογή των σπουδών της. Σήμερα είναι απόφοιτη του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ. Έχει δουλέψει ως ασκούμενη στο Υπουργείο Εξωτερικών και σε εταιρεία δημοσκοπήσεων, ενώ έχει συμμετάσχει σε προσομοιώσεις πολιτικών θεσμών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα και ενδιαφέροντα της αποτελούν οι διεθνείς σχέσεις και η πολιτική ανάλυση με την οποία φιλοδοξεί να ασχοληθεί και  σε μεταπτυχιακό επίπεδο.