24.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςΟι σχέσεις των Λατινοαμερικανών με τον Μπάιντεν

Οι σχέσεις των Λατινοαμερικανών με τον Μπάιντεν


Του Γιάννη Σκορδά,

Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι Λατινοαμερικανοί ψηφοφόροι είναι αντίθετοι με τον Τραμπ και εξοργισμένοι από τις αντι-μεταναστευτικές πολιτικές και τη ρητορική του, δεν φαίνεται να είναι και τόσο κοντά στην επιλογή του Μπάιντεν για τις επερχόμενες αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2020.

Από σχετικά νωρίς στην προσπάθειά του για την προεδρική υποψηφιότητα των Δημοκρατικών, ο Μπάιντεν έχασε την ψήφο των Λατινοαμερικανών από τον Γερουσιαστή Σάντερς σε πολλές πολιτείες. Ενώ φάνηκε να είχε αρχίσει να αντιστρέφει αυτή την τάση, η κρίση του κορωνοϊού πάγωσε την εκστρατεία.

Οι Λατίνοι ψηφοφόροι μπορεί να είναι κρίσιμοι σε πολιτείες μάχης, όπως η Αριζόνα, η Νεβάδα και η Φλόριντα, ωστόσο, οι σχέσεις του Μπάιντεν με την κοινότητα των Λατίνων είναι τεταμένες, εν μέρει, λόγω της κριτικής και του θυμού για τις επιθετικές πολιτικές απέλασης της Κυβέρνησης Ομπάμα, όταν ο Μπάιντεν ήταν Αντιπρόεδρος.

Μια εθνική δημοσκόπηση του Reuters με την Ipsos δείχνει ότι μόνο το ένα τέταρτο των Ισπανόφωνων (25%) θα επέλεγε τον Τραμπ έναντι με τον Μπάιντεν. Παράλληλα, ο αριθμός που υποστηρίζει τον Μπάιντεν έπεσε στο 46% από 51% από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο, ενώ τα ποσοστά του Τραμπ παρέμειναν σταθερά αναδεικνύοντας μια πτώση της θετικής εικόνας του πρώτου στα μάτια της Λατινοαμερικανικής κοινότητας. Ωστόσο, σε μια νέα δημοσκόπηση, που διεξήχθη τον Μάιο από μια εταιρεία πολιτικής έρευνας, που πρόσκειται στους Δημοκρατικούς, η Latino Decisions, αναφέρει πως το 62% των εγγεγραμμένων Λατίνων ψηφοφόρων υποστηρίζουν τον Μπάιντεν, σε σύγκριση με το 21% που υποστηρίζει τον Τραμπ.

Σε κάθε περίπτωση, τα νούμερα του νυν υποψηφίου των Δημοκρατικών είναι αρκετά χαμηλότερα τόσο σε σχέση με τον 44ο Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, που κέρδισε το 71% της ισπανικής υποστήριξης το 2012 (με τον Μπάιντεν ως υποψήφιο Αντιπρόεδρο), σύμφωνα με το Pew Research Center, όσο και με την Χίλαρι Κλίντον, που κέρδισε το 66% των ψήφων των Λατινοαμερικανών το 2016.

Η χαμηλή απόδοση του Μπάιντεν στους Ισπανόφωνους μπορεί, επίσης, να τον αναγκάσει να σκεφτεί να επιλέξει έναν Ισπανόφωνο σύντροφο, πράγμα που φαίνεται απίθανο, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις που ακολούθησαν της δολοφονίας του Τζωρτζ Φλόυντ, που έχουν καταστήσει φαβορί την επιλογή κάποιας Αφροαμερικανής. Η Κυβερνήτης του Νέου Μεξικό, Michelle Lujan Grisham, παραμένει στο προσκήνιο των πιθανών αντιπροέδρων. Οι έρευνες τείνουν να δείχνουν ότι οι Αντιπρόεδροι δεν έχουν μεγάλη σημασία, αλλά η ως τώρα μη ισχυρή σχέση του Μπάιντεν με τους Ισπανόφωνους, μπορεί να παίξει ρόλο στην επιλογή του αντιπροέδρου.

Οι Λατινοαμερικάνοι υπεύθυνοι πολιτικής στρατηγικής των Δημοκρατικών λένε ότι η εκστρατεία του Μπάιντεν πρέπει να δείξει περισσότερη προσοχή -τόσο στην τακτική του πολιτικού μηνύματος, όσο και στην εκστρατεία πεδίου (grassroots)- για να πάρει με το μέρος της, αυτό που αναμένεται να είναι το μεγαλύτερο μειονοτικό μπλοκ ψηφοφόρων στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2020.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


Γιάννης Σκορδάς

Είναι απόφοιτος του τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) και έχει εργαστεί σε πολιτικές εκστρατείες, φέροντας θέσεις ευθύνης και σχεδιασμού. Στο παρελθόν έχει παρακολουθήσει σεμινάρια copywriting/storytelling και προσπαθεί να γράφει καλές ιστορίες.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιάννης Σκορδάς
Γιάννης Σκορδάς
Είναι απόφοιτος του τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) και έχει εργαστεί σε πολιτικές εκστρατείες, φέροντας θέσεις ευθύνης και σχεδιασμού. Στο παρελθόν έχει παρακολουθήσει σεμινάρια copywriting/storytelling και προσπαθεί να γράφει καλές ιστορίες.