17.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΑς μιλήσουμε για χρήμα…

Ας μιλήσουμε για χρήμα…


Της Χριστιάννας Αντωνοπούλου,

Χρήματα. Απλά κομμάτια χαρτιού που όμως καλώς ή κακώς παίζουν σημαντικό ρόλο και καθορίζουν τη ζωή μας. Η ερώτηση είναι: φέρνουν τα χρήματα την ευτυχία και σε τι βαθμό επηρεάζουν τη ζωή μας;

Η ιστορία του χρήματος είναι παλιά και ξεκινά από τα αρχαία χρόνια, όταν οι πρόγονοί μας βρέθηκαν στην ανάγκη να αποκτήσουν αγαθά, τα οποία δεν διέθεταν. Τότε ξεκίνησε το ανταλλακτικό εμπόριο: για να πάρεις κάτι, έπρεπε να δώσεις κάτι άλλο. Επομένως, η πρώτη μορφή του χρήματος ήταν αγαθά όπως φρούτα, λαχανικά, κρέας. Με την πάροδο των χρόνων, οι άνθρωποι άρχιζαν να κατασκευάζουν χρήματα από μέταλλα και μάλιστα η αξία των χρημάτων καθοριζόταν και από την αξία του μετάλλου, από το οποίο ήταν φτιαγμένα. Και κάπως έτσι φτάσαμε στο σήμερα που τα χρήματα είναι τα μικρά κομμάτια χαρτιού που όλοι γνωρίζουμε.Τα χρήματα με τον έναν ή τον άλλον τρόπο καταφέρνουν πάντα να πρωταγωνιστούν στη ζωή μας. Από το άγχος να βρούμε μία θέση εργασίας, ώστε με κάποιο τρόπο να καταφέρουμε να βιοποριστούμε, καταλήγουμε να επιζητούμε να βρούμε μια αρκετά καλύτερη θέση εργασίας με καλύτερο μισθό, ώστε πλέον να περάσουμε από τον απλό βιοπορισμό σε μια πιο άνετη και αξιοπρεπή διαβίωση. Και συνεχίζουμε βεβαίως να θέλουμε και άλλα, γιατί οι απαιτήσεις της ζωής είναι τόσες που πάντα θα έχουμε ανάγκη ακόμα περισσότερα χρήματα. Και τότε ο καθένας λειτουργεί διαφορετικά με άξονα πάντα το χρήμα. Έτσι, άλλοι αποφασίζουν να ξεκινήσουν τις συναλλαγές με τράπεζες και δάνεια μη γνωρίζοντας πολλές φορές πού θα μπορούσε να τους οδηγήσει μια τέτοια επιλογή. Άλλοι αποφασίζουν να βρουν το θησαυρό παίζοντας με την τύχη, ενώ άλλοι βγαίνοντας στο γυαλί και συμμετέχοντας σε ριάλιτι σόου ή σε διάφορα τηλεπαιχνίδια. Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που θα ψάξουν για δεύτερη ή τρίτη δουλειά και θα κάνουν φρικτή οικονομία περιορίζοντας τις περιττές σπατάλες, αλλά και εκείνοι που θα χρησιμοποιήσουν παράνομα μέσα για να καταφέρουν το στόχο τους, δηλαδή να κερδίσουν όσο το δυνατόν πιο πολλά. Σε κάθε περίπτωση, όμως, όλοι τους προσπαθούν να κερδίσουν το κάτι παραπάνω που όπως πιστεύουν θα τους κάνει πιο ευτυχισμένους.

Και επανερχόμαστε στο ερώτημα που θέσαμε στην αρχή. Τελικά τα χρήματα φέρνουν την ευτυχία; Δεν ξέρω αν θα μπορούσαμε να δώσουμε μία σαφή απάντηση σ’ αυτήν την ερώτηση. Ενδεχομένως η απάντηση να είναι διαφορετική για τον καθένα και να εξαρτάται από τους στόχους, τις επιδιώξεις και τις προτεραιότητες βεβαίως που βάζει  στη ζωή του. Όταν κάποιος, για παράδειγμα, θεωρεί ότι η ευτυχία ισούται με τα πολλά ταξίδια, τα πολλά ρούχα και γενικότερα την κάθε είδους πολυτέλεια τότε, ναι, θεωρεί ότι μόνο το να έχεις πολλά χρήματα θα σε κάνει ευτυχισμένο, γιατί αυτόματα σε καθιστούν ικανό να πραγματοποιήσεις όλες αυτές τις απαιτήσεις της ζωής σου. Όταν, όμως, κάποιος είναι ευτυχισμένος μόνο με μία αξιοπρεπή ζωή, και όταν λέω αξιοπρεπή ζωή εννοώ να έχει εξασφαλίσει τροφή και στέγη, τότε μάλλον γι’ αυτόν τα χρήματα δεν φέρνουν την ευτυχία. Θα μπορούσε κάποιος, όμως, να φέρει το αντεπιχείρημα πως, ναι, ακόμα και μια αξιοπρεπή ζωή να θες να ζήσεις, χρειάζεσαι χρήματα. Επομένως, μήπως όντως τα χρήματα φέρνουν την ευτυχία και απλώς η διαφορά έγκειται στο αν κάποιος χρειάζεται πολλά ή λίγα χρήματα για να προσεγγίσει την ευτυχία; Η μάλλον καλύτερα τα χρήματα είναι όντως ένας από τους πολλούς τρόπους να προσεγγίσεις την ευτυχία;Πέρα από αυτό, όμως, τα χρήματα έχουν γίνει δυστυχώς και μέσο επιβολής, γιατί καλώς ή κακώς η ιστορία έχει δείξει ότι στην κοινωνία ο οικονομικά ισχυρότερος επιβάλλεται και κινεί τα νήματα έχοντας ως όπλο του πάντα τα χρήματα. Έτσι, λοιπόν, μ’ αυτόν τον τρόπο μπορεί από το να σε εκβιάσει μέχρι να σου γκρεμίσει τα όνειρα και να σου αλλάξει τη ρότα της ζωής σου. Και όχι μόνο αυτό. Άνθρωποι αδύναμοι, γνωρίζοντας τη δεινή τους θέση προσπαθούν επίσης με κάθε μέσο και τρόπο να αποκτήσουν χρήματα γιατί έτσι ξέρουν ότι θα γίνουν δυνατοί. Και όλα αυτά επειδή ίσως δώσαμε τελικά στα χρήματα μεγαλύτερη αξία απ’ ότι έπρεπε να τους δώσουμε. Ίσως επειδή πλέον οι ηθικές αξίες των ανθρώπων αρχίζουν και καταρρέουν και πλέον εγωιστικά προσφεύγουν στον μόνο εύκολο τρόπο για να ικανοποιήσουν τις επιθυμίες τους πιστεύοντας πως μόνο αυτές έχουν αξία και όχι τα θέλω των άλλων ανθρώπων. Και ακόμα ίσως επειδή οι συνθήκες και ο σύγχρονος τρόπος ζωής μάς έκαναν να αλλάξουμε τις προτεραιότητές μας στη ζωή.


Χριστιάννα Αντωνοπούλου

Είμαι απόφοιτη του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και τώρα ολοκληρώνω τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στην Ιστορικοσυγκριτική Γλωσσολογία στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Μιλάω αγγλικά και γερμανικά. Στον ελεύθερο χρόνο μου ασχολούμαι με τη μουσική και το χορό, ενώ λατρεύω επίσης τον κινηματογράφο.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Χριστιάννα Αντωνοπούλου
Χριστιάννα Αντωνοπούλου
Είμαι απόφοιτη του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και τώρα ολοκληρώνω τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στην Ιστορικοσυγκριτική Γλωσσολογία στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Μιλάω αγγλικά και γερμανικά. Στον ελεύθερο χρόνο μου ασχολούμαι με τη μουσική και το χορό, ενώ λατρεύω επίσης τον κινηματογράφο.