24.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςΑνεξαρτησία των Η.Π.Α.: Ο νέος κόσμος και η αρχή των θριάμβων

Ανεξαρτησία των Η.Π.Α.: Ο νέος κόσμος και η αρχή των θριάμβων


Του Νικόλαου Καραμήτρου,

Σήμερα, στις 4 Ιουλίου, συμπληρώνονται περίπου δυόμισι αιώνες από την πανηγυρική αναγόρευση των Ηνωμένων Πολιτειών σε ανεξάρτητο κράτος. Η συμβολική αυτή ημερομηνία θεωρείται σημαντικός σταθμός, όχι μόνο για την ιστορία της ηπείρου του δυτικού ημισφαιρίου, αλλά και για την παγκόσμια ιστορία. Η έγκριση του τελικού κειμένου από το Κογκρέσο σήμανε το τέλος της βρετανικής αποικιοκρατίας στις δεκατρείς βόρειες Πολιτείες της Αμερικής και σηματοδότησε την έναρξη ενός νέου κόσμου, μιας σύγχρονης παγκόσμιας υπερδύναμης.

Η ίδρυση του ανεξάρτητου κράτους ήταν επακόλουθο της Αμερικανικής Επανάστασης (1765-1783), η οποία χαρακτηρίζεται από την πλειονότητα των ιστορικών ως ένας εκ των σημαντικότερων πολιτικών και ιδεολογικών αγώνων -από κοινού με τη Γαλλική (1789) και τη Ρωσική Επανάσταση (1917-1923)- της παγκόσμιας πολιτικής ιστορίας. Μέσω αυτής, οι Βρετανοί άποικοι της Βορείου Αμερικής διεκδίκησαν τη μείωση των φόρων υποτέλειας, που πλήρωναν στους Βρετανούς, αφού δεν είχαν αντιπροσώπους στο βρετανικό κοινοβούλιο. Διατηρήθηκε ο φόρος στις εισαγωγές του τσαγιού για λόγους γοήτρου, ο οποίος αναγκαστικά καταργήθηκε, καθώς οι Αμερικανοί αρνούνταν να καταναλώσουν τσάι ή και κατέστρεφαν τα εισαγόμενα προϊόντα, αλλά επιβλήθηκε σκληρός φόρος στο λιμάνι της Βοστώνης. Οι ανυπόφοροι φόροι εις βάρος των αποίκων και η θέσπιση δυσβάσταχτων γι’ αυτούς νόμων οδήγησαν στη δημιουργία επαναστατικού στρατού από πατριώτες και μια σειρά από γεγονότα εχθροπραξιών ακολούθησε με χιλιάδες θανάτους και για τις δύο πλευρές, ό,τι άλλωστε προκαλεί κάθε αιματηρός πόλεμος.

Εν τέλει, αφού οι επαναστάτες κυρίευσαν και τις δεκατρείς αποικίες (Massachusetts, New Hampshire, Connecticut, Rhode Island, Delaware, New York, New Jersey, Pennsylvania, Virginia, Maryland, North and South Carolina και τη Georgia) κατατέθηκε στο Κογκρέσο προς ψήφιση το ψήφισμα “Lee”, ή αλλιώς γνωστό ως «το ψήφισμα για την Ανεξαρτησία», το οποίο εγκρίθηκε στις 4 Ιουλίου του 1776. Είχε προηγηθεί από τον αντιπρόσωπο της Πολιτείας της Virginia, Richard Henry Lee, ψήφισμα, που εξέφραζε την αποφασιστικότητα των δεκατριών Πολιτειών να αποκτήσουν ανεξαρτησία από τη Μεγάλη Βρετανία. Παράλληλα, η κυκλοφορία του βιβλίου «Κοινός Νους» (“Common Sense”) του Thomas-Paine, που ανέλυε τους λόγους για τους οποίους οι Ηνωμένες Αποικίες έπρεπε να ανεξαρτητοποιηθούν από τους Βρετανούς, καλλιέργησε πατριωτικά αισθήματα στον λαό. Το Πρωτόκολλο της Ανεξαρτησίας προετοίμασε επιτροπή που σχηματίστηκε από τους Benjamin Franklin, Thomas Jefferson, John Adams, Roger Sherman και Robert Livingston. Έτσι, η ημέρα της 4ης Ιουλίου του 1776 έχει μείνει στην ιστορία ως η ημέρα κατά την οποία το ηπειρωτικό Κογκρέσο ανακήρυξε τις δεκατρείς αποικίες ως ελεύθερες και ανεξάρτητες Πολιτείες.

Σε αυτό το σημείο, αξίζει να παραθέσω αυτούσια μια από τις πιο ιστορικές και δυναμικές εκφράσεις που συναντώνται στην αγγλική γλώσσα και συγκεκριμένα στο Ψήφισμα της Ανεξαρτησίας:

“We hold these truths to be self-evident, that all men are created equal, that they are endowed by their Creator with certain unalienable Rights, that among these are Life, Liberty and the pursuit of Happiness.”

Ταυτόχρονα, η διαχρονική αυτή περίοδος λόγου αποτελεί θεμελιώδης βάση κάθε σύγχρονου συνταγματικού συστήματος, ενώ οι αρχές, που αναφέρονται σε αυτή, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των γενικών αρχών του δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων, η προστασία των οποίων καθίσταται αναγκαία σε μία δημοκρατική κοινωνία. Σε ένα πρώιμο στάδιο, λοιπόν, ενός σημαντικού τομέα του δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διακρίνουμε μία εκ πλαγίου αναφορά στο κράτος δικαίου.

Το Ψήφισμα για την Ανεξαρτησία θεωρήθηκε ως η πράξη ίδρυσης του ομόσπονδου κράτους των Η.Π.Α. Η Μεγάλη Βρετανία υποχρεώθηκε να αναγνωρίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ως ελεύθερες και ανεξάρτητες με τη Συνθήκη των Βερσαλλιών το 1783. Λίγο αργότερα, το 1787, συντάχθηκε το πρώτο και ισχύον Σύνταγμα των Η.Π.Α. Ο πρώτος Πρόεδρος ήταν ο George Washington, στον οποίο οφείλει το όνομα της και η ομώνυμη πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτειών. Έκτοτε, ως κράτος έχει σημειώσει άνευ προηγούμενου κοινωνικοοικονομική πρόοδο, με αποτέλεσμα να έχει καταστεί η μεγαλύτερη υπερδύναμη του 21ου αιώνα. Η σημερινή ημέρα αποτελεί για τους Αμερικανούς ημέρα υπερηφάνειας και πατριωτισμού, ενώ για τον υπόλοιπο κόσμο μια ημέρα που έδρασε καταλυτικά στη διαμόρφωση και στην εξέλιξη της παγκόσμιας ιστορίας.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


Νίκος Καραμήτρος

Γεννημένος το 2001. Διανύει το πρώτο έτος των σπουδών του στο τμήμα Νομικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια με αντικείμενο το Διεθνές Δίκαιο, για το οποίο τρέφει μεγάλο ενδιαφέρον. Μιλάει αγγλικά και γερμανικά. Είναι μέλος του European Law Students’ Association (ELSA Komotini).

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Καραμήτρος
Νίκος Καραμήτρος
Γεννημένος το 2001. Διανύει το πρώτο έτος των σπουδών του στο τμήμα Νομικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια με αντικείμενο το Διεθνές Δίκαιο, για το οποίο τρέφει μεγάλο ενδιαφέρον. Μιλάει αγγλικά και γερμανικά. Είναι μέλος του European Law Students’ Association (ELSA Komotini).