17.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςMaryland: Μια αμιγώς Δημοκρατική Πολιτεία

Maryland: Μια αμιγώς Δημοκρατική Πολιτεία


Της Μαρίας Κρουσταλλίδη,

Στη μακρά παράδοση του δικομματικού πολιτικού σκηνικού των Η.Π.Α., όπου οι 50 Αμερικανικές Πολιτείες «χωρίζονται» ανάμεσα στο Δημοκρατικό και το Ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο, το Maryland, μία από τις 13 αρχικές πολιτείες (original state), με πρωτεύουσα την Annapolis και μεγαλύτερη πόλη τη Βαλτιμόρη, έχει επιδείξει, ανά τα έτη, μια σαφή ροπή προς την υποστήριξη του Δημοκρατικού Κόμματος. Στη Γερουσία εκπροσωπείται από δύο μέλη του κόμματος, τους Chris Van Hollen και Benjamin L. Cardin, ενώ παραδόξως, ο Κυβερνήτης, Larry Hogan, ανήκει στους Ρεπουμπλικάνους. Στη Βουλή των Αντιπροσώπων αριθμεί οκτώ απεσταλμένους, με τις εκλογικές του περιφέρειες να έχουν αναδείξει, στις πιο πρόσφατες εκλογές, τους επτά εξ αυτών από το κόμμα των Δημοκρατικών.

Δημογραφικό Κράμα

Σε ένα πρώτο στάδιο, κρίνεται αναγκαίο να αναλυθούν τα δημογραφικά στοιχεία τα οποία χαρακτηρίζουν τον πληθυσμό της Πολιτείας, ώστε στη συνέχεια να συναρτηθούν με την πρόθεση ψήφου που παρατηρείται ανά τα έτη, κυρίως στις Προεδρικές εκλογικές αναμετρήσεις. Εδώ καλό θα ήταν να προβούμε σε μια εκ των προτέρων διευκρίνηση, η οποία συμπυκνώνεται στο γεγονός ότι πρόκειται να μελετηθούν τάσεις, με σκοπό να εξαχθούν μοτίβα εκλογικής συμπεριφοράς, σε σχέση με κάποια κοινωνικοπολιτικά δεδομένα των εκλογέων της εν λόγω Πολιτείας. Σαφώς και γενικεύσεις όπως «Οι Αφροαμερικανοί υποστηρίζουν το Δημοκρατικό κόμμα» προέρχονται από μια γενικότερη εντύπωση, αλλά δε διαθέτουν ουδεμία πρόθεση να αναχθούν σε αξιώσεις με καθολική ισχύ.

Με τον πληθυσμό του να εκτιμάται, το 2020, σε περισσότερα από 6 εκατομμύρια κατοίκους, η Πολιτεία του Maryland, γνωστή και ως “Free State” ή “Old Line State”, αποτελείται, αυτή τη στιγμή, κατά 56.19% από Λευκούς, 29.78% Έγχρωμους και Αφροαμερικανούς και 6.23% Ασιάτες. Το Maryland διαχρονικά, ήδη από το 19ο αιώνα, φιλοξενούσε ένα πολυεθνικό πληθυσμιακό κράμα, το οποίο προερχόταν κυρίως από Ευρωπαίους μετοίκους γερμανικής καταγωγής και, αργότερα, εύπορους Αφρικανούς από τα Δυτικά της ηπείρου, οι οποίοι ίδρυσαν μία οικονομικά ιδιαίτερα εύρωστη κοινότητα στην Πολιτεία αυτή, η οποία πλέον τελεί υπό παράδοση ολόκληρων γενεών. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι αποτέλεσε μία αρκετά ηχηρή φωνή, συμβάλλοντας στην κατάργηση της πρακτικής της δουλείας και υποστηρίζοντας σε μεγάλο βαθμό τα δικαιώματα των Αφροαμερικανών κατοίκων του, κάτι το οποίο και εξηγεί τη διόλου ευκαταφρόνητη και μακροχρόνια ακμή της αντίστοιχης κοινότητας, μέχρι και σήμερα. Αξίζει, ακόμη να αναφερθεί πως, σύμφωνα με δεδομένα του 2015, το Maryland αποτελεί την Πολιτεία με το υψηλότερο εισόδημα των μεσαίων νοικοκυριών, σε ολόκληρες τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ενώ στεγάζει πολλά διεθνούς κύρους πανεπιστημιακά ιδρύματα, ανάμεσά τους και το Johns Hopkins University.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, η ιστορική παράδοση, που τείνει προς τον κοσμοπολιτισμό, και η ισχυρή φωνή της Αφροαμερικανικής κοινότητας, σε συνδυασμό με το -σχετικά- νεαρό μέσο όρο ηλικίας των κατοίκων του, περί τα 38.3 έτη, καθιστούν το Maryland Δημοκρατικό προπύργιο. Θα μπορούσαμε, επίσης, να προσθέσουμε στα αξιοσημείωτα δημογραφικά στοιχεία και το αυξημένο μορφωτικό επίπεδο, όπως επίσης και εισόδημα, μεγάλου μέρους της κοινωνίας.

Εκλογική Ανατομία

Από μια ιστορική σκοπιά, το Maryland, με κατοχή δέκα εκλεκτόρων στο Κολέγιο, έχει αποτελέσει έκπληξη, όσον αφορά στα αποτελέσματα των Προεδρικών εκλογών μόνο στις περιπτώσεις της επικράτησης του Richard Nixon, το 1972,  του Ronald Reagan, το 1984 και του George W. Bush, το 1988, επιλέγοντας να στηρίξει τους Ρεπουμπλικάνους υποψηφίους, σε αναμετρήσεις, οι οποίες, ούτως ή άλλως, χαρακτηρίζονταν ήδη από μια αρκετά εύθραυστη διαφορά ανάμεσα στους δύο επικρατέστερους υποψηφίους για την κατάληψη της Αμερικανικής Προεδρίας. Βέβαια, σε επίπεδο Κογκρέσου, όπως και σε τοπικό επίπεδο, με πολύ απτό το παράδειγμα αυτό του νυν Ρεπουμπλικάνου Κυβερνήτη, έχουμε δει ότι πολιτικοί του αντίπαλου δέοντος είναι πιθανό να καταφέρουν να επικρατήσουν.

Στις παρελθούσες Προεδρικές εκλογές του 2016, το Maryland εξέφρασε τη σαφή υποστήριξή του προς τη Hillary Clinton, με 178.562 ψήφους, έναντι μόλις 22.726 υπέρ του νυν Προέδρου, Donald Trump, διατηρώντας την πάγια παράδοση. Στις αρχές Ιουνίου, η Πολιτεία έδωσε το προβάδισμα στον Joe Biden για το Δημοκρατικό χρίσμα, εξέλιξη αναμενόμενη, δεδομένης της αποχώρησης των κυριότερων αντιπάλων του από την κούρσα των Primaries. Αντίστοιχα, για το Ρεπουμπλικανικό χρίσμα, η εκλογική ετυμηγορία της Πολιτείας έκλινε υπέρ του Donald Trump, χωρίς να προκαλεί ούτε σε αυτήν την περίπτωση κάποια έκπληξη.

Πάντως, το μόνο σίγουρο είναι ότι, σε μια άκρως αβέβαιη εποχή για την Αμερικανική και διεθνή πολιτική, τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο. Ακόμη και οι πολιτικές καταβολές των Πολιτειών, οι οποίες έχουν σφυρηλατηθεί μέσα από δύο -και πλέον- αιώνες ανεξαρτησίας του ετερόκλητου αυτού κράτους, τίθενται υπό αμφισβήτηση, όπως και καθετί άλλο. Το πιθανότερο είναι πως θα έχουμε, όσον αφορά στο Maryland, μια «εύκολη» νίκη για τον Joe Biden, όμως η διαδρομή, μετά από μια ενδεχόμενη επικράτησή του, θα είναι κάθε άλλο από εύκολη. Όσο ολόκληρο το πολιτικό στερέωμα, σε παγκόσμιο επίπεδο, παρακολουθεί τις εξελίξεις σε έναν αγώνα για την υπέρτατη εξουσία, η γράφουσα θα ήθελε να παραθέσει μια φερέλπιδο προσδοκία για τη σταθεροποίηση της εσωτερικής πολιτικής ζωής στη χώρα, η οποία έχει, εδώ και καιρό, βυθιστεί σε έναν βαθύ διχασμό.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


Μαρία Κρουσταλλίδη

Είναι επί πτυχίω φοιτήτρια του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Αρθρογραφεί για τρία χρόνια σχετικά με θέματα διεθνούς πολιτικής και διπλωματίας. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια προσομοίωσης πολιτικών θεσμών και στην οργάνωσή τους. Τα ακαδημαϊκά της ενδιαφέροντα άπτονται θεμάτων ασφάλειας, άμυνας, διεθνών σχέσεων και διαπραγματεύσεων. Διετέλεσε Αρχισυντάκτρια Διεθνών Θεμάτων του OffLine Post το διάστημα Μάιος-Οκτώβριος 2020.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Κρουσταλλίδη
Μαρία Κρουσταλλίδη
Είναι επί πτυχίω φοιτήτρια του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Αρθρογραφεί για τρία χρόνια σχετικά με θέματα διεθνούς πολιτικής και διπλωματίας. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια προσομοίωσης πολιτικών θεσμών και στην οργάνωσή τους. Τα ακαδημαϊκά της ενδιαφέροντα άπτονται θεμάτων ασφάλειας, άμυνας, διεθνών σχέσεων και διαπραγματεύσεων. Διετέλεσε Αρχισυντάκτρια Διεθνών Θεμάτων του OffLine Post κατά το διάστημα Μάιος-Οκτώβριος 2020.