18.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΤο πάρτι δε σταματά

Το πάρτι δε σταματά


Της Σοφίας Ζαφειροπούλου, 

Τρόμο προκαλεί η ανευθυνότητα κάποιων απερίσκεπτων που βάζουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Τα ξέφρενα πάρτι και η μη τήρηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης -σαν να μην υπήρξε ποτέ κορωνοϊός – καλλιεργεί το έδαφος για ένα νέο lock down, σενάριο αρκετά πιθανό σύμφωνα και με τον καθηγητή μικροβιολογίας, Αλκιβιάδη Βατόπουλο. Συγκεκριμένα, εξηγεί πως είναι πιθανό σενάριο, το δεύτερο κύμα της πανδημίας να χτυπήσει μέσα στο καλοκαίρι, ενώ ταυτόχρονα, τονίζει πως στην περίπτωση που ο ιός εγκατασταθεί σε μια περιοχή είναι δύσκολη η ανάσχεση του. Η περίπτωση εμφάνισης κρουσμάτων σε περιοχές, που δεν συμπεριλαμβάνονται στον χάρτη της πανδημίας του Covid-19,  εξακολουθεί παρόλα αυτά να φαίνεται απίθανο σε ορισμένους.

Αξίζει να τονιστεί πως βάση της νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), στις επιχειρήσεις, που διαπιστώνεται η μη τήρηση των προληπτικών μέτρων για την εξάπλωση της πανδημίας του Covid-19, μπαίνει «λουκέτο» άμεσα. Αυτό ισχύει ακόμα και στην περίπτωση που εξελίσσεται η διαδικασία έφεσης ή προσβολής της συγκεκριμένης απόφασης. Ωστόσο, η απειλή του δίμηνου λουκέτου και τα τσουχτερά πρόστιμα δεν πτοούν τους αρκετούς επιχειρηματίες. Από την άλλη, όσοι επιχειρηματίες τηρούν την απόφαση καταγγέλλουν τους παραβάτες συναδέλφους τους για αθέμιτο ανταγωνισμό. Οι αντιδράσεις, που προκάλεσαν τα πάρτι του κορωνοϊού», όπως βλέπουμε, δεν προέρχονται μόνο από κυβερνητικά στελέχη.

Στο μεταξύ, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, έστειλε ξεκάθαρη προειδοποίηση στους καταστηματάρχες που δεν πειθαρχούν στις κυβερνητικές εντολές, σχετικά με τις κυρώσεις που θα ακολουθήσουν. Συγκεκριμένα, δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, πως «υπήρχαν παραβάσεις σε 5 καταστήματα, έκλεισαν για 15 ημέρες και με διοικητικά πρόστιμα και το μήνυμα είναι απλό: Μην δοκιμάσει κανείς να λειτουργήσει πέρα και έξω από τους κανόνες, γιατί θα κλείσει».

Με δημοσίευση στα μέσα κοινωνικής δικτυώσεις, ο Ευάγγελος Χεκίμογλου, Διδάκτωρ Οικονομικής Ιστορίας Α.Π.Θ., εξέφρασε την δυσαρέσκεια του για το πάρτι που πραγματοποιήθηκε στις 12/6/20 από φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης. Με σχετική ανάρτησή του στο Facebook περιγράφει την κατάσταση και ζητά ευθύνες για την αυθαιρεσία που συντελέστηκε. «Από χθες το βράδυ μέχρι και σήμερα το πρωί (5.15πμ) πραγματοποιείται πάρτι μέσα στο Αριστοτέλειο. Όπως, διαπίστωσα ιδίοις όμμασι (έχοντας ξυπνήσει από την εκκωφαντική μουσική, καίτοι κατοικώ σε ικανή απόσταση), η παρουσία φοιτητών ήταν μεγάλη. Δεκάδες αποχωρούσαν πριν από ολίγου, περπατώντας στην λεωφόρο Καραμανλή, αλλά εξακολουθεί η μουσική και ο κραδασμός… εάν το Αριστοτέλειο Club έχει ασυλία… Δεν «κολλάνε» covid-19 στα άγια χώματα του, ή δεν υφίσταται κοινή ησυχία, οσάκις πρόκειται για δωρεάν σπουδάζοντες φοιτητές; Ο Πρύτανης ήταν εκείνος που έδωσε άδεια για να γίνει πάρτι με μεγάλη προσέλευση; Και αν όχι ,ποιος; Αν πάλι δεν δόθηκε άδεια από κανένα, ποιοι ήταν οι υπεύθυνοι φοιτητές που αυθαιρέτως μετέτρεψαν το πανεπιστήμιο σε Μύκονο; Υπάρχει εισαγγελέας να ασχοληθεί με το θέμα;». Κάθε μείωση επαφής περιορίζει την εξάπλωση της πανδημίας και ο αυτοπεριορισμός σώζει ζωές. Πλέον, η απόσταση ισούται με την ασφάλεια. Η ατομική ευθύνη είναι το όπλο των πολιτών στη μάχη κατά του κορωνοϊού. 


Σοφία Ζαφειροπούλου

Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1999. Βρίσκεται στο τρίτο έτος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Ασχολείται ενεργά με τον εθελοντισμό και λατρεύει τα ταξίδια

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σοφία Ζαφειροπούλου
Σοφία Ζαφειροπούλου
Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1999. Βρίσκεται στο τρίτο έτος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Ασχολείται ενεργά με τον εθελοντισμό και λατρεύει τα ταξίδια.