20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςΜασαχουσέτη: Η «φιλελεύθερη» πολιτεία

Μασαχουσέτη: Η «φιλελεύθερη» πολιτεία


Του Οδυσσέα Γραμματικάκη,

Η Μασαχουσέτη, η «φιλελεύθερη» πολιτεία των Η.Π.Α. και μια από τις πρώτες Πολιτείες που ασπάστηκαν το ομοσπονδιακό σύστημα, θα βρίσκεται για άλλη μια φορά στο στόχαστρο αναλυτών, επικοινωνιολόγων και ακαδημαϊκών, για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές. Και γιατί δεν αναφέρω τους πολιτικούς, γιατί όπως θα δούμε, η Μασαχουσέτη, από την δεκαετία του ’60 και μετά, βρίσκεται στις «ορέξεις» του Δημοκρατικού Κόμματος, και όπως δείχνουν τα πράγματα, η Πολιτεία που έδρασαν οι Kennedy, είναι να βαφτεί για άλλη μια φορά «μπλε». Γιατί όμως, η Μασαχουσέτη θεωρείται η πιο φιλελεύθερη Πολιτεία στην Αμερική και γιατί θεωρείται σίγουρη η επικράτηση του Biden εκεί;

Η Μασαχουσέτη είναι μια ανατολική Πολιτεία των Η.Π.Α., η οποία «βλέπει» στον Ατλαντικό Ωκεανό και συνορεύει με το Connecticut, το Rhode Island, το New Hampshire, το Vermont και τη Νέα Υόρκη. Πρωτεύουσα της Πολιτείας είναι η Βοστώνη.

Ο πληθυσμός της Μασαχουσέτης το 2019 ήταν 6.892.503, είναι η 15η πιο πολυπληθής πολιτεία. Μια αρκετά «λευκή» πολιτεία, όπου το 82.3% του πληθυσμού είναι λευκοί, 11.2% Ισπανόφωνοι, 8.8% Αφροαμερικανοί και 6.3% Ασιάτες.

Ιστορικά, η Μασαχουσέτη έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην Αμερικάνικη Επανάσταση, καθώς το κίνημα “Boston Tea Party” έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επίδραση της επανάστασης, αλλά καθόρισε και ένα ολόκληρο ιδεολογικό ρεύμα, τόσο στην πολιτική φιλοσοφία με το απόφθεγμα: «Χωρίς φορολογία, δεν υπάρχει αντιπροσώπευση» όσο και πολιτικά στις Η.Π.Α., με τη δημιουργία μετέπειτα της συντηρητικής και ακροδεξιάς ομάδας του “Tea Party”, στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Μπορεί εκεί να έδρασε το “Tea Party” και να απέκτησε μετέπειτα τη συντηρητική πλευρά που γνωρίζουμε, αλλά όπως ανέφερα και πριν, η Μασαχουσέτη θεωρείται μια αρκετά φιλελεύθερη πολιτεία. Ομοσπονδιακά, οι Δημοκρατικοί ελέγχουν εξ’ ολοκλήρου την Πολιτεία της Μασαχουσέτης. Στη Γερουσία εκπροσωπείται από την Elizabeth Warren, η οποία αντιπροσωπεύει και το φιλελεύθερο πρόσωπο της Πολιτείας, καθώς έχει ταχθεί αρκετές φορές υπέρ των βαθιών προοδευτικών μεταρρυθμίσεων σε θέματα όπως η εκπαίδευση, η οπλοκατοχή, αλλά και στην αναμόρφωση του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος. Η Warren, η οποία ήταν υποψήφια για το προεδρικό χρίσμα στο Κόμμα των Δημοκρατικών, δεν τα πήγε όσο καλά ήθελε, καθώς έχασε ακόμα και στην ίδια της την Πολιτεία, με αποτέλεσμα να αποσυρθεί από την κούρσα. Ο δεύτερος εκπρόσωπος της Πολιτείας στην Γερουσία, είναι ο Ed Markey, ενώ στη Βουλή των Αντιπροσώπων, εκπροσωπείται από τον Richard Neal, τον Jim McGovern, τη Lori Trahan, τον Joseph Kennedy III, την Catherine Clark, τον Seth Moulton, την Aryanna Pressley, τον Stephen Lynch και τον Bill Keating.

Το παράδοξο στη Μασαχουσέτη είναι ότι ο Κυβερνήτης της είναι Ρεπουμπλικάνος. Συγκεκριμένα, είναι ο Charlie Baker, ο οποίος εκλέχθηκε για πρώτη φορά το 2014 και επανεκλέχθηκε το 2018. Αν και Ρεπουμπλικάνος, κατά την εκστρατεία του για την θητεία του Κυβερνήτη, βασίστηκε σε ένα φιλελεύθερο πρόγραμμα. Αρκετές φορές έχει καταφερθεί εναντίον του Donald Trump. Θεωρείται από τους πιο δημοφιλείς και επιτυχημένους Κυβερνήτες των Η.Π.Α., με τα ποσοστά αποδοχής να αγγίζουν το 74%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του WBUR-MassINC.

Η τομή στην αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στην Μασαχουσέτη, όπου από το συντηρητικό και ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο πέρασε στο φιλελεύθερο και δημοκρατικό, έγινε με την εκλογή του John Kennedy το 1952 στην Γερουσία, κερδίζοντας τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό του, Henry Cabot Lodge Jr. Το Δημοκρατικό Κόμμα έχει ισχυρά ερείσματα στη Βοστώνη και στη Δυτική Μασαχουσέτη, ενώ οι Ρεπουμπλικανοί έχουν μια δυναμική στη Hamden Country και σε κοινότητες στον Νότο και στις βόρειες ακτές. Η τελευταία φορά που Ρεπουμπλικάνος κέρδισε το εκλεκτορικό κολλέγιο στην πολιτεία αυτήν, ήταν ο Ronald Reagan στις εκλογές του 1980 και 1984, με το μικρότερο όμως ποσοστό από ότι στις άλλες 49 Πολιτείες. Μέχρι και το 2016, σε όλες τις προεδρικές εκλογές, οι Δημοκρατικοί υποψήφιοι έχουν κερδίσει με άνω του 60%, τους Ρεπουμπλικανούς αντιπάλους τους.

Το φιλελεύθερο στίγμα της Μασαχουσέτης άρχισε να φαίνεται από την δεκαετία του ’70, όταν η πολιτεία ψήφισε το 1972 και το 1974, τους πρώτους ανοιχτά ομοφυλόφιλους εκπροσώπους στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Το 2004, η Μασαχουσέτη ήταν η πρώτη Πολιτεία που ψήφισε τον γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων και το 2006 η Πολιτεία ψήφισε για την καθολική υγειονομική κάλυψη όλων των κατοίκων της.

Εκτός από τη Warren, άλλος ένας «αστέρας» της πολιτικής που έχει γεννήσει η Μασαχουσέτη είναι ο Joe Kennedy ο τρίτος, ο οποίος είναι εκλεγμένος στην Βουλή των Αντιπροσώπων από το 2013. Τον Νοέμβριο του 2020, θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον Ed Markey για μια θέση στη Γερουσία. Όπως και η Warren, έτσι και ο Kennedy, στέκεται σε μια προοδευτική πλατφόρμα, με έμφαση στο πρόγραμμα Medicare for All και το Green New Deal, καθώς και την επέκταση των πολιτικών δικαιωμάτων των ιθαγενών της Αμερικής.

Οι προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου πλησιάζουν και τα αίματα ανάβουν. Στην «φιλελεύθερη» Πολιτεία, όπως όλα δείχνουν, ο Biden θα κερδίσει τους περισσότερους εκλέκτορες, καθώς και τη λαϊκή ψήφο. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν τον Biden να επικρατεί του Trump, με 67% έναντι 33%. Στην πολιτική, εννοείται όλα παίζουν ρόλο και ο χρόνος μέχρι τις εκλογές είναι μακρύς και ο δρόμος των υποψηφίων δύσκολος, αλλά όπως όλα δείχνουν, η «φιλελεύθερη» Πολιτεία των Η.Π.Α. θα ψηφίσει «μπλε», για άλλη μια φορά.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


Οδυσσέας Γραμματικάκης

Διαμένει στην Αθήνα και βρίσκεται στο 4ο έτος των σπουδών του στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σπουδών (Κόρινθος) του Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Έχει παρακολουθήσει αρκετά συνέδρια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, καθώς έχει βοηθήσει και στην δημιουργία κάποιων από αυτών. Ασχολείται με την αρθρογραφία από τον χειμώνα του 2017. Αυτήν την περίοδο τον εντοπίζουμε στην Πράγα, όπου κάνει πρακτική στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Τσεχίας. Τα ενδιαφέροντα του είναι η διεθνής πολιτική, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η συγκριτική πολιτική, οι Ευρωπαϊκές και οι Λατινοαμερικάνικες σπουδές.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Οδυσσέας Γραμματικάκης
Οδυσσέας Γραμματικάκης
Διαμένει στην Αθήνα και βρίσκεται στο 4ο έτος των σπουδών του στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σπουδών (Κόρινθος) του Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Έχει παρακολουθήσει αρκετά συνέδρια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, καθώς έχει βοηθήσει και στην δημιουργία κάποιων από αυτών. Ασχολείται με την αρθρογραφία από τον χειμώνα του 2017. Αυτήν την περίοδο τον εντοπίζουμε στην Πράγα, όπου κάνει πρακτική στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Τσεχίας. Τα ενδιαφέροντα του είναι η διεθνής πολιτική, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η συγκριτική πολιτική, οι Ευρωπαϊκές και οι Λατινοαμερικάνικες σπουδές.