20.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςConnecticut: Μια πρώην Ρεπουμπλικανική πολιτεία

Connecticut: Μια πρώην Ρεπουμπλικανική πολιτεία


Της Πηνελόπης Κατσιγιάννη,

Το Connecticut είναι επίσημα γνωστό ως η «πολιτεία του Συντάγματος», καθώς ήταν η πρώτη Πολιτεία αποικιών που θέσπισε γραπτό Σύνταγμα το 1639, περιλαμβάνοντας τις γνωστές “Fundamental Orders”. Σε πιο άτυπο επίπεδο, είναι επίσης γνωστό ως “Nutmeg State” (πολιτεία μοσχοκάρυδο), δεδομένου ότι παραδοσιακά οι ναυτικοί έφερναν τον σπόρο αυτόν από μεγάλα ταξίδια και, με την πάροδο του χρόνου, οι έμποροι ανέπτυξαν τη συνήθεια να πωλούν ψεύτικα μοσχοκάρυδα φτιαγμένα από σκαλιστό ξύλο. Ποια είναι, ωστόσο, η δομή και η σημασία αυτής της πολιτείας για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής;

Πρόκειται για την 29η μεγαλύτερη πολιτεία των Η.Π.Α., με πληθυσμό που ξεπερνά τα 3.000.000. Βρίσκεται στα βορειοανατολικά της χώρας και συνορεύει με τις Πολιτείες της Νέας Υόρκης, της Μασαχουσέτης και του Rhode Island, ενώ βρέχεται και από τον Ατλαντικό Ωκεανό. Αν και είναι ιδιαίτερα μικρή σε γεωγραφική έκταση, ο αριθμός των κατοίκων που διαβιούν στην επικράτειά της είναι ιδιαίτερα μεγάλος, καθιστώντας τη μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών. Αποτελείται από οκτώ περιφέρειες, με πρωτεύουσα το μοναδικό Hartford. Αξίζει να σημειωθεί ότι, στο παρελθόν, το New Haven αποτελούσε κι αυτό πρωτεύουσα του Connecticut. Η πολιτεία που βρίσκεται στη βορειοανατολική γωνία των Η.Π.Α. δεν παρουσιάζει μεγάλο χάσμα μεταξύ των κατοίκων της. Ειδικότερα, ο αριθμός των ανδρών και των γυναικών κυμαίνεται σε πολύ κοντινά ποσοστά, με τους άνδρες να εκπροσωπούν το 48.8% του πληθυσμού και τις γυναίκες το 51.2%. Οι περισσότεροι από αυτούς ασπάζονται τον χριστιανισμό (70%), όπως άλλωστε συμβαίνει και στο μεγαλύτερο μέρος των Η.Π.Α. Τέλος, στο Connecticut το 10.56% του πληθυσμού είναι Αφροαμερικανοί, ενώ επίσης ζουν πολλοί μετανάστες για τους οποίους η Πολιτεία λαμβάνει ιδιαίτερη μέριμνα.

Όσον αφορά τον πολιτικό προσανατολισμό της Πολιτείας, είναι δύσκολο αυτός να χαρακτηρισθεί αμιγώς ρεπουμπλικανικός ή δημοκρατικός από τις απαρχές της. Για πολύ μεγάλη χρονική περίοδο ψήφιζε υπέρ των Ρεπουμπλικανών. Ωστόσο, αυτό έχει αλλάξει, ήδη από το 1992, που τα εκλογικά αποτελέσματα δείχνουν μια σαφή προτίμηση προς τους Δημοκρατικούς. Ως πολιτεία έχει συμμετάσχει σε συνολικά 58 προεδρικές εκλογές, ενώ αποτελεί πρωτοπόρο για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των ελεύθερων ανδρών για να εκλέγουν τους δημόσιους αξιωματούχους τους, γεγονός που έχει υιοθετηθεί από το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Περνώντας στο σήμερα, ο 89ος Κυβερνήτης του Connecticut είναι ο Δημοκρατικός Ned Lamont από το 2019. Στις εκλογές που διεξήχθησαν εκείνη την περίοδο, κατάφερε να νικήσει τον επιχειρηματία Bob Stefanovski που τάσσοταν υπέρ των Ρεπουμπλικανών. Ο Lamont κέρδισε πρώτη φορά το αιρετικό του αξίωμα το 1987, υπηρετώντας στο Διοικητικό Συμβούλιο του Greenwich, πριν προχωρήσει σε αποτυχημένη πορεία στη Γερουσία της πολιτείας το 1990. Επιπροσθέτως, το 2006 νίκησε τον Γερουσιαστή Joe Lieberman στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών, αλλά έχασε τις γενικές εκλογές από αυτόν όταν αποφάσισε να γίνει ανεξάρτητος. Συνεπώς, από την πορεία του στην πολιτική είναι φανερό ότι έχει αποκτήσει μεγάλη εμπειρία για να καταφέρει να κερδίσει το αξίωμα του Κυβερνήτη. Στην τετραετή του θητεία έχει ως καθήκον την επιβολή της κρατικής νομοθεσίας, την έγκριση ή την απόρριψη νομοσχεδίων και τη σύγκληση του νομοθετικού σώματος. Ως αναπληρώτρια κυβερνήτης έχει εκλεγεί η συνεργάτιδά του Susan Bysiewicz, η οποία έχει επίσης εκτενές βιογραφικό στον πολιτικό τομέα.

Από την άλλη, το νομοθετικό σώμα του Connecticut, γνωστό ως General Assembly, είναι ένα διμερές σώμα. Αποτελείται από τη Βουλή των Αντιπροσώπων του Connecticut, με 151 μέλη, και τη Γερουσία του Connecticut, με 36 μέλη. Και στα δύο το Δημοκρατικό Κόμμα έχει την πλειοψηφία, η οποία στη Βουλή των Αντιπροσώπων φτάνει μάλιστα την αναλογία 91 μέλη προς 60 μέλη από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Σε ομοσπονδιακό επίπεδο στις Η.Π.Α. κάθε πολιτεία εκλέγει δύο Γερουσιαστές ανεξαρτήτως από τον πληθυσμό της, οι οποίοι εξυπηρετούν θητεία έξι ετών. Στο Connecticut, σήμερα, οι δύο αυτοί Γερουσιαστές είναι ο Δημοκρατικός Richard Blumenthal, ήδη από το 2011 και ο επίσης Δημοκρατικός Christopher Murphy, από το 2013. Επιπλέον, κάθε περιφέρεια εκλέγει ένα μέλος στη Βουλή των Αντιπροσώπων για διετή θητεία. Η πολιτεία του Connecticut και στις 5 περιφέρειες έχει αναδείξει Δημοκρατικούς αντιπροσώπους, από το 1991 μέχρι σήμερα. Συνεπώς, όσον αφορά την εκπροσώπηση της πολιτείας στα νομοθετικά σώματα των Η.Π.Α., η κυριαρχία του Δημοκρατικού Κόμματος είναι εξίσου ισχυρή.

Σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί με την έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού, το Connecticut δεν κατάφερε να αποφύγει τις οδυνηρές της συνέπειες. Στις αρχές της εξάπλωσης του ιού στις Η.Π.Α., ο N. Lemont κήρυξε την πολιτεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία. Ταυτόχρονα, προέκυψε μεγάλη ανάγκη για επισιτιστική βοήθεια, ενώ επίσης το Υπουργείο Εργασίας του Connecticut έλαβε πρωτοφανή αριθμό αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας. Η πανδημία υπογράμμισε την ανάγκη για ομοσπονδιακή χρηματοδότηση και για την πιο έγκαιρη λήψη οικονομικών μέτρων για τη βελτίωση της κατάστασης. Μέχρι σήμερα, τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τις 45.000 και οι θάνατοι τους 4.000. Μάλιστα, παρά τη σταδιακή άρση των μέτρων, ο κυβερνήτης έχει αποφασίσει να υποχρεώνει τους ταξιδιώτες που προέρχονται από περιοχές υψηλής επικινδυνότητας, να τίθενται σε κατ’ οίκον περιορισμό για 14 ημέρες.

Τέλος, η πανδημία άλλαξε, όπως ήταν αναμενόμενο, τα δεδομένα και στις εκλογές για την ανάδειξη των υποψήφιων προέδρων που διεκδικούν το χρίσμα. Αν και οι εκλογές είχαν προκαθοριστεί να διεξαχθούν τον Απρίλιο, αναβλήθηκαν επανειλημμένως, με καταληκτική ημερομηνία την 10η Αυγούστου 2020. Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το προβάδισμα έχει ο Joe Biden έναντι του Donald Trump. Όπως φαίνεται το Connecticut δεν επιθυμεί να αλλάξει κομματική κατεύθυνση στις επερχόμενες εκλογές. Αν και στο παρελθόν προτιμούσε την ανάδειξη των Ρεπουμπλικανών στις εκάστοτε εκλογές, σήμερα οι Δημοκρατικοί «σαρώνουν» στη συγκεκριμένη πολιτεία. Μάλιστα, η τελευταία φορά που αναδείχθηκε Ρεπουμπλικανός νικητής ήταν το 1988, και ήταν ο George H. W. Bush, ο οποίος μάλιστα μεγάλωσε στο Greenwich του Connecticut!


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


Πηνελόπη Κατσιγιάννη

Γεννήθηκε το 2000 στην όμορφη Πάτρα. Είναι φοιτήτρια Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Έχει ιδιαίτερη αγάπη προς τις ξένες γλώσσες, τις οποίες αρέσει να εξασκεί μέσα από ταξίδια. Ασχολείται με εθελοντικά και ευρωπαϊκά προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών, καθώς και με συνέδρια σχετικά με το αντικείμενο σπουδών της.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πηνελόπη Κατσιγιάννη
Πηνελόπη Κατσιγιάννη
Γεννήθηκε το 2000 στην όμορφη Πάτρα. Είναι φοιτήτρια Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Έχει ιδιαίτερη αγάπη προς τις ξένες γλώσσες, τις οποίες αρέσει να εξασκεί μέσα από ταξίδια. Ασχολείται με εθελοντικά και ευρωπαϊκά προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών, καθώς και με συνέδρια σχετικά με το αντικείμενο σπουδών της.