18.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΚατηγορίες για την ανθρωποκτονία του Ρέϊσαρντ Μπρουκς

Κατηγορίες για την ανθρωποκτονία του Ρέϊσαρντ Μπρουκς


Της Χριστίνας Μαυρέα,

Την προηγούμενη εβδομάδα, στον χώρο στάθμευσης έξω από το εστιατόριο Γουέντις, έλαβε χώρα η δολοφονία του 27χρονου Αφροαμερικανού, Ρέϊσαντ Μπρουκς. Την Τετάρτη (17/06) απαγγέλθηκαν κατηγορίες στους αστυνομικούς, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι ο 27χρονος προέβαλε αντίσταση και τους απείλησε με «τέιζερ». Ο θάνατος του Μπρουκς, λίγες ημέρες μετά τον φόνο από λευκό αστυνομικό, επίσης Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, ενίσχυσε ακόμη περισσότερο τις ανησυχίες στις ΗΠΑ για το συστημικό ρατσισμό στη χώρα, αλλά και για την αστυνομική βία.

Ο εισαγγελέας ήταν καταπέλτης εναντίον του κατηγορούμενου αστυνομικού, Γκάρετ Ρόλφι, καθώς του απαγγέλθηκαν έντεκα κατηγορίες για ανθρωποκτονία και άλλα κακουργήματα. Ο Γκάρετ Ρόλφι αποπέμφθηκε από το σώμα την επομένη και πλέον αντιμετωπίζει κατηγορίες για κακουργήματα. Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο ο αστυνομικός, εάν κριθεί ένοχος, να καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη, ακόμη να βρεθεί αντιμέτωπος και με τη θανατική ποινή. Ο εισαγγελέας εξήγησε ότι ο Μπρουκς έτρεχε μακριά από τον Ρόλφι και βρισκόταν σε απόσταση 5,5 μέτρων, όταν εκείνος τον πυροβόλησε δύο φορές στην πλάτη, με μία από τις σφαίρες να τον βρίσκει στην καρδιά. Ο Ντέβιν Μπρόσναν, ο άλλος αστυνομικός που ήταν παρών στο περιστατικό, έχει τεθεί κι αυτός σε διαθεσιμότητα, κατηγορείται για πρόκληση σωματικής βλάβης και παραβίαση του όρκου του επαγγέλματος.

Ο Πολ Χάουαρντ, εισαγγελέας της κομητείας Φούλτον, εξηγεί πως «σίγουρα δε μπορεί κάποιος αστυνομικός να πυροβολήσει με ένα κανονικό όπλο εναντίον κάποιου που απομακρύνεται», καθώς οι κανόνες εμπλοκής της αστυνομίας της Ατλάντας δεν επιτρέπουν σε έναν αστυνομικό να πυροβολήσει, ούτε με «τέιζερ», εναντίον κάποιου που απομακρύνεται τρέχοντας. Στη συνέντευξη Τύπου, ο εισαγγελέας κατηγόρησε τους δύο αστυνομικούς ότι όχι μόνο δεν τον βοήθησαν, αλλά έθεσαν και σε κίνδυνο τη ζωή όσων πολιτών βρίσκονταν εκεί, καθώς από τις σφαίρες που έριξαν, κάποιες εξοστρακίστηκαν σε αυτοκίνητα. Παρουσιάστηκαν, επίσης, και νέα στοιχεία, μεταξύ των οποίων και μια φωτογραφία που δείχνει τον Ρόλφι να κλωτσά τον 27χρονο, ενώ ο τελευταίος κείτεται αιμόφυρτος στο έδαφος. Κατηγόρησε, ακόμη, τον αστυνομικό και τον συνάδελφό του ότι τον άφησαν αβοήθητο για δύο λεπτά, αντί να του προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες μέχρι να φτάσει το ασθενοφόρο. Μάλιστα, ο ένας από αυτούς είχε γονατίσει πάνω στον ώμο του βαρύτατα τραυματισμένου Ρέϊσαντ Μπρουκς.

Ο Ρέϊσαρντ Μπρουκς δέχθηκε τα πυρά πισώπλατα, ενώ προσπαθούσε να διαφύγει της σύλληψης, γιατί ήταν μεθυσμένος και κοιμόταν στο πάρκινγκ του εστιατορίου. Σε ένα από τα οκτώ βίντεο, από τα κινητά των περαστικών και από το εσωτερικό κύκλωμα παρακολούθησης, ακούγεται ο Ρόλφι να λέει «τον πέτυχα». Αφού σκότωσε τον Μπρουκς, ο Ρόλφι τον κλώτσησε δύο φορές, την ώρα που βρισκόταν πεσμένος στο έδαφος. Όπως δήλωσε ο Πολ Χάουαρντ, ο Μπρουκς «δεν αποτέλεσε ποτέ απειλή», «δεν επέδειξε επιθετική συμπεριφορά» και «δεν απείλησε άμεσα να σκοτώσει ή να προκαλέσει σοβαρές σωματικές βλάβες» στους δύο λευκούς αστυνομικούς που προσπάθησαν να τον συλλάβουν την προηγούμενη Παρασκευή.

Η οικογένεια του Ρέϊσαρντ Μπρουκς εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις κατηγορίες που απαγγέλθηκαν εναντίον του Γκάρετ Ρόλφι. Η Τομίκα Μίλερ, σύζυγος του Ρέϊσαντ Μπρουκς, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως «είμαι πραγματικά πληγωμένη και το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι πώς θα ήταν τα πράγματα, εάν ήταν ακόμη εδώ ο σύζυγός μου». Σε μία συνέντευξή της στο CBS, η Τομίκα Μίλερ δήλωσε κατηγορηματικά ότι «θέλω να πάνε φυλακή. Εάν ήταν ο άνδρας μου που τους είχε σκοτώσει, θα τον είχαν καταδικάσει σε ισόβια», προσέθεσε. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, η Μίλερ ζήτησε από τους διαδηλωτές να παραμείνουν ειρηνικοί. «Θέλουμε το όνομά του να συνδεθεί με κάτι θετικό», εξήγησε με δάκρυα στα μάτια. Στο πλευρό της πολλά μέλη της οικογένειας του Μπρουκς, που επίσης ζήτησαν να γίνουν μεταρρυθμίσεις στην αστυνομία. «Ζητάμε δικαιοσύνη, αλλά και αλλαγές», δήλωσε η Τσάσιντι Έβανς, ανιψιά του Μπρουκς.

Μια εβδομάδα μετά τη δολοφονία του Μπρουκς, κυκλοφόρησε ένα βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου, με τον ίδιο να μιλάει για το άδικα δομημένο σύστημα. «Εάν κάνεις κάποια πράγματα τα οποία είναι λάθος, ξέρεις ότι πρέπει να πληρώσεις το χρέος σου στην κοινωνία, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπρουκς στο βίντεο, όπου περιγράφει τις συνθήκες επανένταξής του στην κοινωνία και το άδικα δομημένο σύστημα, αφού πέρασε έναν χρόνο στη φυλακή. «Ξέρετε, νιώθω ότι μερικές φορές το σύστημα θα έπρεπε να μας αντιμετωπίζει ως ατομικότητες», αναφέρει χαρακτηριστικά. «Έχουμε ζωές. Ήταν ένα λάθος που κάναμε, μη μας φέρεστε σαν να είμαστε ζώα». Ο Ρέϊσαρντ Μπρουκς πέρασε έναν χρόνο στη φυλακή για απάτη με πιστωτικές κάρτες και παράνομη κράτηση. Ομολόγησε και αφού εξέτισε την ποινή του, βγήκε με αναστολή. Περιγράφοντας τις δυσκολίες της αναστολής, εξηγεί πως δεν υπήρχε κανείς να τον βοηθήσει, ώστε να καταφέρει να βρει μια δουλειά και να ορθοποδήσει. Παρ’ όλες τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, στο βίντεο ο Μπρουκς κλείνει αισιόδοξα. «Δεν είμαι ο άνθρωπος που τα παρατά. Θα συνεχίσω να προχωρώ μέχρι να φτάσω εκεί που θέλω να είμαι». Ο διευθυντής του CNN, Βαν Τζόουνς, γράφει «για έναν άνθρωπο, όπως ο Μπρουκς, κάθε επαφή με την αστυνομία -για τον οποιοδήποτε λόγο- σημαίνει κατά πάσα πιθανότητα επιστροφή στη φυλακή. Δεν ξέρουμε γιατί οι αστυνομικοί της Ατλάντας αποφάσισαν να πυροβολήσουν έναν άντρα που προσπαθούσε να ξεφύγει. Όμως, μπορούμε να μαντέψουμε γιατί αυτός ο άντρας εξ’ αρχής επέλεξε να τρέξει. Ο Μπρουκς δεν ήθελε να χάσει την ελευθερία του. Αντ’ αυτού, κατέληξε να χάσει τη ζωή του».

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, με τη σειρά του δήλωσε την περασμένη Τετάρτη ότι η αστυνομία στη χώρα του δεν αντιμετωπίζεται δίκαια και φάνηκε με τις δηλώσεις του να υπερασπίζεται τον αστυνομικό που πυροβόλησε στην πλάτη και σκότωσε τον 27χρονο Αφροαμερικανό στην Ατλάντα. «Πιστεύω ότι ήταν μια φρικτή κατάσταση, αλλά δε μπορεί κανείς να αντιστέκεται στους αστυνομικούς», σχολίασε ο Τραμπ για τον φόνο του Μπρουκς μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News. «Ελπίζω να έχει μια δίκαιη δίκη, διότι η αστυνομία στη χώρα μας αντιμετωπίζεται πολύ άδικα», προσέθεσε στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Σον Χάνιτι. «Όμως για μία ακόμη φορά, δε μπορεί κανείς να αντιστέκεται σε έναν αστυνομικό με αυτόν τον τρόπο. Κατέληξαν να έχουν μια φρικτή αντιπαράθεση και κοιτάξτε πώς κατέληξε. Πολύ κακό. Πολύ κακό».


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Χριστίνα Μαυρέα
Χριστίνα Μαυρέα
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στο Ηράκλειο, Κρήτης. Είναι απόφοιτη της Φιλοσοφικής Σχολής του τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών (Πανεπιστήμιο Κρήτης). Μεγάλες της αγάπες ο αθλητισμός, το διάβασμα, η μουσική και το γράψιμο.