22.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Delaware: Η «πρώτη» Πολιτεία


Της Ιωάννας Χατζηαντωνίου,

Η Πολιτεία του Delaware έχει μπει στο προσκήνιο των αμερικανικών πολιτικών εξελίξεων, καθώς είναι η πολιτεία την οποία εκπροσωπούσε στη Γερουσία για πολλά χρόνια ο Joe Biden, 47ος Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και νυν υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του 2020. Το γεγονός αυτό της προσδίδει αυτόματα τον χρωματισμό μιας Δημοκρατικής πολιτείας, ωστόσο, ας δούμε τι σημαίνει αυτό πιο συγκεκριμένα.

Το Delaware αποτέλεσε την πρώτη ιστορικά Πολιτεία των Η.Π.Α., καθώς ήταν η πρώτη που επικύρωσε το Αμερικανικό Σύνταγμα στις 7 Δεκεμβρίου του 1787. Δεν αποτελεί παράξενο, λοιπόν, που το motto της είναι: «Ελευθερία και Ανεξαρτησία». Ιστορικά η περιοχή η οποία σήμερα ονομάζεται Πολιτεία του Delaware, υπήρξε προσωρινή αποικία Ολλανδών και έπειτα μόνιμη αποικία Σουηδών, κυρίως στην περιοχή της σημερινής πρωτεύουσας Willmington. Στο πέρασμα των χρόνων, η τότε αποικία πέρασε στα χέρια της διοίκησης τόσο της τότε αποικίας της Νέας Υόρκης όσο και της νυν Πολιτείας της Pennsylvania, γεγονός που αιτιολογεί τις στενές οικονομικό-εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο.

Μπορεί να είναι η δεύτερη μικρότερη σε έκταση πολιτεία (μετά το Rhode Island), ωστόσο ο διαρκώς αυξανόμενος πληθυσμός της -με σχετικά υψηλά ποσοστά αύξησης- την καθιστούν την έκτη πιο πυκνοκατοικημένη πολιτεία. Χωρισμένη σε 3 κύριες κομητείες (το New Castle, το Sussex και το Kent), η πολιτεία αυτή φιλοξενεί σχεδόν 1.000.000 κατοίκους, αριθμό που αναμένεται να ξεπεράσει μέσα στο έτος. Πιο αναλυτικά στη δημογραφία της, η μικρή αυτή πολιτεία της αμερικανικής ανατολικής ακτής έχει κυριότερο το λευκό εθνοτικό στοιχείο, σε ποσοστό 69%, και δεύτερο το στοιχείο της κοινότητας των Αφροαμερικανών στο πολύ μικρότερο ποσοστό του 22%. Κοινότητες λοιπών εθνικοτήτων (π.χ. Ασιάτες, ιθαγενείς Αμερικάνοι και της Αλάσκας κ.ά) αντιπροσωπεύονται με ποσοστά κατώτερα του 5%, κάνοντας το Delaware μια πολιτεία «λευκών», κατά κύριο λόγο.

Γεωγραφικά αποτελεί τμήμα της ανατολικής ακτής της χώρας που βρέχεται από τον Ατλαντικό, ενώ σημαντική αξία έχει και ο ομώνυμος ποταμός (Delaware River). Το υδάτινο στοιχείο από το οποίο φαίνεται να περιτριγυρίζεται η πολιτεία, αναδεικνύει την ισχύ της πολιτείας στον εμπορικό τομέα, χωρίς όμως να αποτελεί την πιο χαρακτηριστική οικονομική της δραστηριότητα, καθώς ανά τα χρόνια έχει χαρακτηριστεί ως η πρωτεύουσα των χημικών, λόγω της έντονης παρουσίας φαρμακοβιομηχανιών, με κυριότερη τη DuPont, αλλά και ως «η πολιτεία των επιχειρήσεων και των πιστωτικών καρτών», προσδιορισμοί αναφερόμενοι στην ιδιαίτερα διευρυμένη χρηματοοικονομική της δραστηριότητα.

Προχωρώντας στο πολιτικό και εκλογικό επίπεδο, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως το Delaware είναι μία από τις καθιερωμένες «μπλε» πολιτείες τα τελευταία χρόνια. Τόσο οι εκπρόσωποί του σε ομοσπονδιακό και τοπικό επίπεδο όσο και η εκλογική του ιστορία στις προεδρικές εκλογές έρχονται προς επίρρωση του γεγονότος αυτού.

Πιο συγκεκριμένα, η πολιτεία του Delaware κυβερνάται από τον Δημοκρατικό John Carney, ο οποίος υπηρετεί πιστά τους κατοίκους της πολιτείας για περισσότερα από 40 χρόνια από θέσεις και αξιώματα, όχι μόνο στην Κυβέρνηση της πολιτείας, αλλά και στη νομοθετική εξουσία σε τοπικό και ομοσπονδιακό επίπεδο. Επιπροσθέτως, στη Γενική Συνέλευση, δηλαδή το πολιτειακό νομοθετικό σώμα, το Δημοκρατικό Κόμμα «ηγείται» με 12 έναντι 9 Γερουσιαστών και 26 έναντι 15 Μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως οι αμερικανικές εξελίξεις δεν περνάνε αδιάφορες από την πολιτεία του Delaware. Πώς γίνεται, άλλωστε, όταν μιλάμε για πολιτεία που η απόκτηση των επίσημων αστυνομικών αναφορών είναι πολύ δύσκολη έως ανέφικτη! Πέρα από τις ειρηνικές πορείες που πραγματοποιούνται με αφορμή τον θάνατο του George Floyd και στα πλαίσια του κινήματος “Black Lives Matter”, έχει τεθεί λοιπόν και το ζήτημα της αναθεώρησης της αστυνομικής ισχύος και διαφάνειας στο προσκήνιο. Στο τελευταίο, καταλυτική πιστεύεται πως θα είναι η παρουσία του πρώην αστυνομικού Pete Schwartzkopf στη Βουλή των Αντιπροσώπων του Delaware, με το Κόμμα των Δημοκρατικών. Ο Schwartzkopf δε δίστασε να τοποθετηθεί ανοιχτά υπέρ των μεταρρυθμίσεων σε μια ανοιχτή εκδήλωση δημοσιοποίησης μεταρρυθμιστικών προτάσεων, όπου δήλωσε πως αναγνωρίζει την ύπαρξη προβλημάτων και την ανάγκη επίλυσής τους.

Από την άλλη, στο ομοσπονδιακό επίπεδο, οι 2 θέσεις της Γερουσίας καλύπτονται από τους Δημοκρατικούς Thomas Carper και Chris Coons, ενώ στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η Δημοκρατική Lisa Blunt Rocheste εκπροσωπεί ολόκληρη την Πολιτεία μόνη της κερδίζοντας τον χαρακτηρισμό μιας “at-large” βουλευτού. Οι δύο τελευταίοι πρέπει να τονιστεί πως αφήνουν κενές τις θέσεις τους για τις φετινές εκλογές των νομοθετικών σωμάτων, τις οποίες, βέβαια, κατά πάσα πιθανότητα θα καταλάβουν ξανά, χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία.

Όσον αφορά τις προεδρικές εκλογικές αναμετρήσεις, τα πράγματα είναι εξίσου απλά. Πιο συγκεκριμένα από το 1992, η πολιτεία του Delaware ψηφίζει υπέρ των Δημοκρατικών, δίνοντας στο εκάστοτε δίδυμο τους 3 εκλεκτορικούς ψήφους της. Ιδιαίτερη μνεία ίσως αξίζουν οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις του 2008 και του 2012, όπου το Delaware «εκπροσωπούνταν» και στην υποψηφιότητα των Δημοκρατικών για τον προεδρικό θώκο, με τον Joe Biden στη θέση του Αντιπροέδρου στο πλευρό του 44ου Αμερικανού Προέδρου, Barack Obama. Αν και ιστορικά ήταν μία από τις πολιτείες που μετά τον Αμερικανικό Εμφύλιο προσπαθούσε να αποθαρρύνει την κοινότητα των Αφροαμερικανών από το να ρίξει την ψήφο του και να εκφράσει τη γνώμη του, από το 1932 και μετά ακολούθησε και αυτήν το ρεύμα της «αλλαγής» που επέφερε την αντιστροφή των κομμάτων. Η Αφροαμερικανική κοινότητα πλέον εκπροσωπούνταν καλύτερα και συμφωνούσε με τις βασικές αρχές του κόμματος των Δημοκρατικών, στο οποίο ξεκίνησε να δίνει τις ψήφους της,· πόσο μάλλον όταν κάποιες δεκαετίες μετά από αυτό, επέλεγε έναν Αφροαμερικανικής καταγωγής πολιτικό να ηγηθεί και να εκπροσωπήσει τις Η.Π.Α. στην παγκόσμια πολιτική σκηνή.

Αναμφίβολα, το Delaware είναι μία Πολιτεία της οποίας το μέγεθος μπορεί να την καθιστά λίγο απαρατήρητη. Άλλωστε, με 3 εκπροσώπους στο Κογκρέσο και 3 ψήφους στο Κολλέγιο των Εκλεκτόρων καταλαβαίνει κανείς πως κανένα αποτέλεσμα δεν κρίνεται άμεσα από αυτήν την πολιτεία. Παρ’ όλα αυτά, το Delaware δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης για την ψήφο του. Τόσο τα ιστορικά όσο και τα δημογραφικά δεδομένα σε συνδυασμό με την παρούσα κατάσταση, δεν επιτρέπουν μεγάλες αλλαγές στην εκπροσώπηση των κατοίκων του Delaware. Εντούτοις, οι κάτοικοί του θα έχουν για ακόμα μία φορά την τύχη να δουν ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της αμερικανικής πολιτικής σκηνής και ένα «παιδί» της πολιτείας τους να διεκδικεί μια θέση στον Λευκό Οίκο· αυτήν τη φορά, όμως, τη θέση του Προέδρου. Όλα τα φώτα έχουν πέσει πάνω στον Joe Biden, με την ελπίδα ότι αυτός θα κόψει τον «τυφώνα» Trump που «μαστίζει» την Αμερική τους τελευταίους μήνες, αν όχι τα τελευταία χρόνια. Άραγε, θα καταφέρει το Delaware, η «Πολιτεία Διαμάντι», σύμφωνα με τον Thomas Jefferson, να αλλάξει την κατάσταση στην Αμερική;


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


Ιωάννα Χατζηαντωνίου

Γεννημένη στη συμπρωτεύουσα Θεσσαλονίκη το 1999, μετακόμισε στην πρωτεύουσα για σπουδές στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά. Όνειρο της είναι να αλλάξει κάτι μικρό στον κόσμο δίνοντας το παρόν όπου και όπως μπορεί. Κυνηγάει τα ταξίδια γιατί πιστεύει πως πρέπει να δεις τον κόσμο και μάλιστα με πολλά διαφορετικά μάτια. Λατρεύει την ποίηση, τα βιβλία και έχει πίστη στη δύναμη των λέξεων σε όποια γλώσσα και αν είναι αυτές, εξ ου και η εκμάθηση ξένων γλωσσών ως χόμπι.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ιωάννα Χατζηαντωνίου
Ιωάννα Χατζηαντωνίου
Γεννημένη στη συμπρωτεύουσα Θεσσαλονίκη το 1999, μετακόμισε στην πρωτεύουσα για σπουδές στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά. Όνειρο της είναι να αλλάξει κάτι μικρό στον κόσμο δίνοντας το παρόν όπου και όπως μπορεί. Κυνηγάει τα ταξίδια γιατί πιστεύει πως πρέπει να δεις τον κόσμο και μάλιστα με πολλά διαφορετικά μάτια. Λατρεύει την ποίηση, τα βιβλία και έχει πίστη στη δύναμη των λέξεων σε όποια γλώσσα και αν είναι αυτές, εξ ου και η εκμάθηση ξένων γλωσσών ως χόμπι.