16.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςΟ Βίος και η Πολιτεία της Jean Kennedy

Ο Βίος και η Πολιτεία της Jean Kennedy


Της Σπυριδούλας Γραμματικού,

Απεβίωσε την Πέμπτη 18 Ιουνίου, σε ηλικία 92 ετών, μία σημαντική πολιτική μορφή, η θηλυκή φιγούρα και τελευταία επιζών της οικογενείας των Kennedy, η Jean Kennedy Smith. Το δυσάρεστο γεγονός επιβεβαίωσε η κόρη της Kym στους New York Times.

Η Jean Kennedy ήταν διπλωμάτης και βοήθησε να πραγματοποιηθούν οι επίσημες ειρηνευτικές συμφωνίες στη Βόρεια Ιρλανδία, στη θητεία της κατά τη δεκαετία του ’90.

Η κ. Kennedy ήταν η δεύτερη νεότερη από τα εννέα αδέλφια της οικογενείας Kennedy, που περιελάμβανε τον Πρόεδρο John F. Kennedy και τους γερουσιαστές Robert F. Kennedy και Edward “Ted” Kennedy. Γεννήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου του 1928 στη Βοστόνη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Σπούδασε στο Sacred Heart Schools στην Αγγλία και πήρε πτυχίο στην Αγγλική γλώσσα από το Manhattanville College. Το 1952 παντρεύτηκε τον Stephen E. Smith, ένα στέλεχος μιας εταιρείας μεταφορών. Απέκτησαν τέσσερα παιδιά: τον δικηγόρο Stephen Edward Smith Jr. και τον ιατρό William Kennedy Smith βιολογικά, και υιοθέτησαν την Amanda Smith και την Kym Smith. Το 2016, η Kennedy κυκλοφόρησε το βιογραφικό βιβλίο “The Nine of Us: Growing Up Kennedy”, στο οποίο μοιράστηκε για πρώτη φορά δημοσίως ιστορίες για την παιδική της ηλικία και αναμνήσεις της ίδιας και των αδελφών της ως παιδιά. «Ελπίζω οι άνθρωποι που διαβάζουν αυτό το βιβλίο να καταλάβουν καλύτερα ποιοι ήταν οι γονείς, οι αδελφοί και οι αδελφές μου», αναφέρει χαρακτηριστικά στο βιβλίο της. «Ήταν αληθινοί άνθρωποι που αγαπούσαν ο ένας τον άλλον και αγάπησαν αυτήν τη χώρα. Έκαναν πλάκα, έπαιζαν μαζί, έμαθαν σκληρά μαθήματα και προσπάθησαν να αξιοποιήσουν στο έπακρο κάθε μέρα», τόνιζε θέλοντας να πει ότι η ενασχόληση με την πολιτική δεν επηρέασε τον χαρακτήρα τους.

Η καριέρα – Ανθρωπιστικές ενέργειες

Το 1974, η Jean ίδρυσε το Very Special Arts, μια εκπαιδευτική θυγατρική του Κέντρου Kennedy που παρέχει ευκαιρίες στις δημιουργικές τέχνες για άτομα με αναπηρία. Το βιβλίο της, Chronicles of Courage: Very Special Artists, γραμμένο με τον George Plimpton, εκδόθηκε από το Random House τον Απρίλιο του 1993. Από το 2011, τα προγράμματα της VSA φέρεται να εξυπηρετούσαν «περίπου 276.000 μαθητές σε 43 πολιτείες και 52 χώρες». Η Jean ταξίδεψε εκτενώς σε όλο τον κόσμο εκ μέρους της VSA για να υποστηρίξει τη μεγαλύτερη ένταξη στις τέχνες για άτομα με αναπηρία.

Είσοδος στον χώρο της πολιτικής ως πρέσβης των Η.Π.Α.

Η Jean ήταν η πρώτη γυναίκα της γενιάς Kennedy που ασχολήθηκε με την ενεργό πολιτική. Διορίστηκε από τον Πρόεδρο Clinton ως Πρέσβης των Η.Π.Α. στο Δουβλίνο το 1993, μια ιδιαίτερα ευαίσθητη εποχή στη Βόρεια Ιρλανδία δεδομένης της έκρυθμης κατάστασης. Έδειξε νωρίς ενδιαφέρον για την ενθάρρυνση μιας ειρηνικής διευθέτησης της μακροχρόνιας σύγκρουσης ανάμεσα στις εθνικιστικές ομάδες, όπως ο IRA (Ιρλανδικός Ρεπουμπλικανικός Στρατός) και το SDLP (Σοσιαλδημοκρατικό και Εργατικό Κόμμα). Οι προσπάθειές της απέδωσαν νωρίς καθώς υπογράφτηκε το 1994 η Συνθήκη της Αγίας Παρασκευής (ή αλλιώς Belfast).

Σύντομα έγινε η δεύτερη πιο εξέχουσα γυναίκα στην Ιρλανδία, μετά την Πρόεδρο Mary Robinson. Επίσης, ένα από τα βασικά επιτεύγματά της, ως πρέσβης, ήταν να πείσει την κυβέρνηση του Clinton να χορηγήσει βίζα στον Gerry Adams, πρόεδρο του Sinn-Fein, το πολιτικό σκέλος του Ιρλανδικού Ρεπουμπλικανικού Στρατού, για να επισκεφθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες το 1994. Η επίσκεψη θεωρείται ευρέως ως βασικό βήμα στην επιτυχία της ειρηνευτικής διαδικασίας τα επόμενα χρόνια. Πολλοί θεώρησαν πως ο διορισμός αυτός απεδείχθη καλή στρατηγική πολιτική της κυβέρνησης Kennedy.

H Jean Kennedy έλαβε διάφορα βραβεία, όπως το βραβείο Jefferson για εξαιρετική δημόσια υπηρεσία από τα αμερικανικά ινστιτούτα δημόσιας υπηρεσίας, το ανθρωπιστικό βραβείο Margaret Mead από το Συμβούλιο Βοηθητικών Συμβουλίων Cerebral Palsy και το Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας.

Η ακτιβίστρια και ανθρωπίστρια Jean Kennedy Smith απεβίωσε στις 18 Ιουνίου 2020, αφήνοντας πίσω σημαντικά έργα και αποτελώντας παράδειγμα για πολλούς πολιτικούς.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


Σπυριδούλα Γραμματικού

Γεννήθηκε το 2000 και είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σε επαγγελματικό επίπεδο ενδιαφέρεται για την αρθρογραφία και ειδικότερα την κάλυψη πολιτικών ειδήσεων και γεγονότων. Στον ελεύθερο της χρόνο ασχολείται με την εκμάθηση ξένων γλωσσών, όπως τα αγγλικά και τα ισπανικά.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σπυριδούλα Γραμματικού
Σπυριδούλα Γραμματικού
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2001 όπου και μεγάλωσε. Είναι πρωτοετής φοιτητής του τμήματος Επικοινωνίας & Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά. Λατρεύει τις φωτογραφίες και τα ταξίδια, για τα οποία γράφει στο OffLine Post.