22.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΜουσικήΒασίλης Παπακωνσταντίνου – 70 χρόνια «Κουρσάρος»

Βασίλης Παπακωνσταντίνου – 70 χρόνια «Κουρσάρος»


Του Σταύρου Νικ. Αμανάκη,

Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου γεννήθηκε στις 21 Ιουνίου 1950 στο Νομό Αρκαδίας και συγκεκριμένα στο χωριό Βάστας. Εκεί παρέμεινε έως την ηλικία των 7 ετών, χρόνια παιδικά που του παρείχαν το υλικό για να συνθέσει ορισμένα τραγούδια, όπως τη «Σφεντόνα» (1992), που συμπεριλαμβάνεται στον ομώνυμο δίσκο.

Η ενασχόληση με τη μουσική ήρθε στα 12 του χρόνια, οπότε και πήρε την πρώτη του κιθάρα, ξεκινώντας συστηματικότερα τη μουσική του ενασχόληση λίγα χρόνια αργότερα, όταν συμμετείχε σε μουσικά συγκροτήματα. Το πρώτο συγκρότημα, με το οποίο τραγουδούσε σε ιταλικό στίχο έχοντας έδρα διάφορα κλαμπ, ονομάστηκε “Crosswords”.

Η ενασχόλησή του με ελληνικό στίχο ήρθε στις αρχές της δεκαετίας του 1970, μία δεκαετία με αντίκρισμα σπουδαίες γνωριμίες και συνεργασίες. Το 1972 συμμετέχει στον δίσκο Ελληνική Χώρα. Land of Greece με δύο τραγούδια, το πολύ γνωστό εκείνη την εποχή «Ο Σταμούλης ο λοχίας» των Γιώργου Κατσαρού και Πυθαγόρα (Πυθαγόρας Παπασταματίου) και το «Ντιρλαντά». Ο δίσκος έγινε με παραγωγή της Lindos, η πρώτη παραγωγή της νεοσύστατης τότε εταιρείας. Την ίδια χρονιά κυκλοφορούν και οι προσωπικοί του single δίσκοι 45 στροφών με τίτλους Σε είδα και αναστήθηκα / Χελιδονάκι σε στίχους Γ. Λογοθέτη και μουσική Β. Αρχιτεκτονίδη και Δύο φίλοι / Φίλοι καλοί μου κι αδερφοί σε στίχους Κ. Ασημακόπουλου και μουσική Β. Αρχιτεκτονίδη.

Το 1973 τελειώνει τη στρατιωτική του θητεία και μεταβαίνει στη Γερμανία όπου συμμετέχει στον αντιδικτατορικό αγώνα. Το καλοκαίρι του 1974 στο Παρίσι γνωρίζει τον Μ. Θεοδωράκη και συμμετέχει στον δίσκο του μεγάλου συνθέτη Προδομένος λαός με τα τραγούδια «Το τραγούδι των Καρμπονάρων», «Κανόνια το βαρούνε», «Άντε μια» και «Εδώ δεν προσκυνήσανε».

Την ίδια χρονιά, 1974, χρονιά συνεργασίας και με τον Μ. Λοΐζο στον δίσκο Τα τραγούδια του δρόμου με τα τραγούδια «Ο στρατιώτης» και «Τρίτος παγκόσμιος», επιστρέφει στην Ελλάδα και ουσιαστικά τότε ξεκινά η καριέρα του εδώ, τραγουδώντας σε μπουάτ. Την αμέσως επόμενη χρονιά γνωρίζει τον Θάνο Μικρούτσικο. Με τον Μικρούτσικο και τον Λοΐζο συνεργάζεται στενά, καθώς «η ερμηνεία του Παπακωνσταντίνου ήταν ιδανική για να εκφράσει τον δυναμισμό και τη λυρικότητά τους», όπως ελέχθη αργότερα.

Σημαντική στιγμή της καριέρας του, με μεγάλη αξία για τον καλλιτεχνικό του χαρακτήρα, αποτελεί το τραγούδι «Ύμνος του φοιτητή / Διαδηλωτή» σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη και στίχους Ι. Γρεβενιώτη, που συμπεριλήφθηκε στον δίσκο Για τα 3 χρόνια του Πολυτεχνείου (1976). Σε ηλικία 28 χρονών, το 1978, πραγματοποιεί την πρώτη του παγκόσμια περιοδεία και τραγουδά σε συναυλίες του εργατικού κινήματος και σε αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές συναυλίες.

Ακολουθούν συμμετοχές σε θεατρικές παραστάσεις το 1979 και το 1980, ενώ εκείνη την περίοδο παρατηρείται μια στροφή στις επιλογές του ήχου και του στίχου. Ο μεν πιο ηλεκτρικός, οι δε πιο αιχμηροί. Το 1982 ο δίσκος Φοβάμαι περιλαμβάνει ορισμένα από τα γνωστότερα τραγούδια του, όπως το «Φοβάμαι», «Κουρσάρος», «Σ’ ακολουθώ» κ.ά. Τραγουδά μελοποιημένα ποιήματα του Κ. Καρυωτάκη στον δίσκο Καρυωτάκης του 1984 σε μουσική Μ. Θεοδωράκη. Από το 1985, μένει στην ιστορία για τις συναυλίες του στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας τον Απρίλιο του ίδιου έτους με 16.000 θεατές (δίσκος Η συναυλία από το Νέο Φάληρο, 1985), συναυλία που πραγματοποιείται ξανά στο γήπεδο του Παναθηναϊκού το 1987, όταν και κυκλοφόρησε ο δίσκος Χαιρετίσματα με το γνωστό και αγαπημένο τραγούδι «Χαιρετίσματα» σε μουσική του ίδιου και στίχους της Αφροδίτης Μάνου. Το 1988 ερμηνεύει στίχους του Κ. Τριπολίτη σε μουσική του Θ. Μικρούτσικου στον δίσκο Όλα Από Χέρι Καμμένα.

Το 1991 πραγματοποιεί εμφανίσεις με τον μεγάλο ερμηνευτή Γιώργος Νταλάρα στο Αττικόν και τραγουδά ποίηση του Νίκου Καββαδία, σε μελοποίηση Θάνου Μικρούτσικο στον δίσκο Γραμμές των οριζόντων («Ένας νέγρος θερμαστής από το Τζιμπουτί», “Federico Garcia Lorca”, “William George Allum” και “Cambay’s water”). Ακολουθούν οι δίσκοι Σφεντόνα (1992) (μεταξύ των τραγουδιών του δίσκου, το «Βράδυ Σαββάτου» σε στίχους και μουσική Χρήστου Κυριαζή) και Δε σηκώνει (1994). Επίσης, τραγουδά ποιήματα του Τάσου Λειβαδίτη σε μουσική Γιώργου Τσαγκάρη στον δίσκο Φυσάει του 1994. Ένας ακόμη, άκρως επιτυχημένος δίσκος κυκλοφορεί τον Ιανουάριο του 1999 με τίτλο Να με φωνάξεις, ενώ τον Νοέμβριο του ίδιου έτους ο δίσκος Θάλασσα στη σκάλα με μουσική του Θάνου Μικρούτσικου και στίχους του Οδυσσέα Ιωάννου βγάζει κλασικές επιτυχίες, όπως το «Μικρές νοθείες», «Εφηβικά γεράκια» κ.ά.

Από το 2002 έως το 2007 βγάζει κάθε χρόνο δίσκους σε πολύ σπουδαίες συνεργασίες με τους Βασίλη Γιαννόπουλο, Μάνο Ξυδούς, Θάνο Μικρούτσικο, Μαριαννίνα Κριεζή, Σταμάτη Μεσημέρη (Προσέχω δυστυχώς, Εσείς, οι φίλοι μου κι εγώ, Μετωπική, Βατόμουρα κ.ά.), ενώ πραγματοποιεί εξαιρετικά επιτυχημένες συναυλίες (Πετρούπολη, Ηρώδειο), που επιβεβαιώνουν τον χαρακτηρισμό του «συναυλιακού καλλιτέχνη» που του αποδόθηκε τη δεκαετία του ’80. Το 2006 κυκλοφορεί το βιβλίο Εφ’ όλης της ύλης σε επιμέλεια Ο. Ιωάννου, που αποτελεί μία συνολική θεώρηση του έως τότε έργου του, συνοδευόμενο από 4 CD.

Τον Ιούλιο του 2009 συμμετέχει στη συναυλία των Scorpions στο γήπεδο Καραϊσκάκη και τραγουδά με τον Klaus Meine το τραγούδι “Holiday”, ενώ τον Μάιο του 2011 συμμετέχει στις συναυλίες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο Κρήτης και Λευκωσία τον Deep Purple.

Πάντα κοντά σε νέους καλλιτέχνες, καλεί το 2011 μέσω της ιστοσελίδας του νέους καλλιτέχνες να συνθέσουν μουσική για τον δίσκο του Αφετηρία που κυκλοφόρησε το 2012, ενώ πραγματοποιεί επιτυχημένες επετειακές συναυλίες. Έτος σταθμός της πορείας του αποτέλεσε και το 2013, όταν και συνεργάζεται με τον λαϊκό συνθέτη Χ. Νικολόπουλο στον δίσκο Χάρτινα Δεσμά, που αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη του προσπάθεια να τραγουδήσει λαϊκά τραγούδια. Το ίδιο έτος κυκλοφορεί ο Δραπέτης, με το πρώτο μέρος να φέρει τον τίτλο Το παραμύθι της βεντάλιας και το δεύτερο μέρος να κυκλοφορεί το 2015 και να φέρει τον τιτλο Της αρμονίας μετανάστης.

Τον Σεπτέμβριο του 2014 εγκαινιάζει συναυλίες προς τιμήν του Μίκη Θεοδωράκη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ συμμετέχει στη μουσική θεατρική παράσταση 9:05 στο Θέατρο Διάνα σε σκηνοθεσία Παντελή Βούλγαρη και μουσική ενορχήστρωση Ανδρέα Αποστόλου, που κράτησε 3 σεζόν, με περιοδείες σε όλη την Ελλάδα και πάνω από 160.000 θεατές.

Το 2017 συνεργάζεται με τον Θάνο Καραμουρατίδη στον δίσκο Όλα είναι για μας, ενώ το 2018 επαναφέρει στο προσκήνιο σημαντικές καλλιτεχνικές στιγμές, τραγούδια που είχαν λίγο-πολύ ξεχαστεί. Η αναβίωση αυτών των κομματιών γίνεται μέσα από επαναπροσεγγίσεις τους, δίνοντάς τους έτσι μια νέα πνοή.

Πιο πρόσφατός του δίσκος, την προηγούμενη χρονιά με τον τίτλο Μπλέξαμε.

Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου έχει κυκλοφορήσει 49 δίσκους, ενώ έχει συμμετάσχει σε πάνω από 100 δίσκους άλλων καλλιτεχνών.


Σταύρος Νικ. Αμανάκης

Γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1997, όπου και μεγάλωσε. Είναι τελειόφοιτος του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ, στον τομέα Μεσαιωνικών και Νεοελληνικών Σπουδών. Οι μεγάλες του αγάπες είναι η λογοτεχνία, το θέατρο, η ζωγραφική, η μουσική. Κείμενα και ποιήματά του έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες και περιοδικά του τόπου του.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σταύρος Νικ. Αμανάκης
Σταύρος Νικ. Αμανάκης
Γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1997, όπου και μεγάλωσε. Είναι τελειόφοιτος του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ, στον τομέα Μεσαιωνικών και Νεοελληνικών Σπουδών. Οι μεγάλες του αγάπες είναι η λογοτεχνία, το θέατρο, η ζωγραφική, η μουσική. Κείμενα και ποιήματά του έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες και περιοδικά του τόπου του.