20.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΑνασχηματισμός στον ορίζοντα

Ανασχηματισμός στον ορίζοντα


Του Γιάννη Μυταυτσή, 

Η Ελλάδα από τον Μάρτιο και μετά αντιμετωπίζει μια πρωτοφανή κρίση για τα ελληνικά δεδομένα, μια κρίση που δεν προήλθε από την οικονομία αλλά από την υγεία, δημιουργώντας όμως σοβαρά προβλήματα στην οικονομία και κυρίως στον ιδιωτικό τομέα, καθώς η Ελλάδα ανήκει ακόμη στις αδύναμες οικονομικά χώρες. Οι απαιτήσεις της υγειονομικής κρίσης ήταν και είναι υψηλές, αν αναλογιστούμε ότι πρέπει να στηριχθεί η οικονομία, ώστε να αποφευχθούν οι μνημονιακές εποχές, ο τουρισμός που καθ’ όλη την διάρκεια της οικονομικής κρίσης ήταν το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, αλλά ακόμη περισσότερο πρέπει να στηριχθεί ο Έλληνας πολίτης που δεν μπορεί να ζει επί τρεις μήνες με τα 850 ευρώ του επιδόματος.

Παρόλα αυτά η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να προσπαθεί να σταθεί αντάξια των περιστάσεων και να κοιτάζει στα μάτια την Ευρώπη για τον τρόπο με τον οποίον αντιμετωπίζει την υγειονομική κρίση. Αυτό αποδεικνύεται από τον αριθμό των καταγεγραμμένων κρουσμάτων και των θανάτων. Οι κινήσεις του Πρωθυπουργού αποδείχτηκαν ενωτικές, αφήνοντας σε μεγάλο βαθμό τον κομματικό μανδύα του για την διαφύλαξη της δημόσιας υγείας. Κι’ ενώ βρισκόμαστε σε μια περίοδο αναδιοργάνωσης όλων των παραγωγικών τομέων της χώρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχεδιάζει τις διορθωτικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, ώστε να κάνει ποιο αποτελεσματική της κυβέρνηση. Όπως στην πρώτη σύσταση της κυβέρνησης (Ιούλιος 2019), η επιλογή προσώπων δεν ήταν κομματική, βάζοντας σε κρίσιμα υπουργεία ανθρώπους του πάλαι κραταιού χώρου της Κεντροαριστεράς, του ΠΑΣΟΚ, όπως τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ώστε να περιορίσει το παρακράτος και προστατέψει τον καθημερινό βίο των πολιτών. Τον Κυριάκο Πιερρακάκη στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής που φαίνεται πως εισαγάγει καινοτόμες λύσεις στην Ελλάδα που ήταν από τις τελευταίες χώρες στα ψηφιακά δημόσια συστήματα, την Λίνα Μενδώνη στο Υπουργείο Πολιτισμού, τον Θοδωρή Λιβανιό κ.α. 

Πηγή εικόνας: ethnos.gr

Οι επιλογές του Πρωθυπουργού σε καίριες θέσεις αλλά και η σοβαρότητα που επιδεικνύει καθ’ όλη την διάρκεια της πανδημίας έφτασαν την δημοτικότητα του, αλλά και τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος στα ύψη. Δίνοντας του μια διαφορά περίπου 20% από την Αξιωματική Αντιπολίτευση, διαφορά ικανή για εκλογές τον Σεπτέμβριο, ώστε να κάψει το αναλογικό εκλογικό σύστημα. Παρόλα αυτά ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέκλεισε το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών αλλά και του ολικού ανασχηματισμού, κάνοντας λόγο για διορθωτικές κινήσεις στα υπουργικά έδρανα. Τα ονόματα δίνουν και παίρνουν συνεχώς, όπως και οι ημερομηνίες του πιθανού ανασχηματισμού. Ακούγονται αλλαγές και ανακατατάξεις σε κρίσιμα υπουργεία, όπως το Υπουργείο Εργασίας, Τουρισμού, Πολιτισμού, Παιδείας, κ.α., καθώς και την είσοδο σημαντικών ονομάτων του ΠΑΣΟΚ, όπως του Ευάγγελου Βενιζέλου που εκδιωχθεί για να πάρει την θέση του ο Γιώργος Καμίνης στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας αλλά και του τ. Υπουργού Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη.

Όλα δείχνουν πως ο ανασχηματισμός είναι στον ορίζοντα με τον Κ. Μητσοτάκη να μην προσπερνάει κανέναν Υπουργό, περνώντας τους όλους από κόσκινο, ώστε η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης να είναι καλύτερη και ποιο συγκροτημένη σε μια ενδεχόμενη επιστροφή του νέου ιού.


Ιωάννης Μυταυτσής

Γεννήθηκε στον Άγιο Νικόλαο Χαλκιδικής. Είναι απόφοιτος του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και μεταπτυχιακός φοιτητής στο ΠΜΣ Βυζαντινής Φιλολογίας - Παλαιογραφίας, στο ίδιο τμήμα. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαϊου ήταν υποψήφιος κοινοτικός σύμβουλος στην κοινότητα Αγίου Νικολάου.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ιωάννης Μυταυτσής
Ιωάννης Μυταυτσής
Γεννήθηκε στον Άγιο Νικόλαο Χαλκιδικής. Είναι απόφοιτος του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και μεταπτυχιακός φοιτητής στο ΠΜΣ Βυζαντινής Φιλολογίας - Παλαιογραφίας, στο ίδιο τμήμα. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαϊου ήταν υποψήφιος κοινοτικός σύμβουλος στην κοινότητα Αγίου Νικολάου.