17.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςCondoleezza Rice: Μια νέα δυναμική για την Προεδρία Trump;

Condoleezza Rice: Μια νέα δυναμική για την Προεδρία Trump;


Της Μάγδας Τσόχα,

Η 66η Υπουργός Εξωτερικών των Η.Π.Α. επί προεδρίας George W. Bush (2005-2009), Condoleezza Rice, απασχόλησε αρκετά τις τελευταίες ημέρες το πολιτικό προσκήνιο με τις δηλώσεις της για τον τρόπο με τον οποίο ο Πρόεδρος Donald Trump χειρίστηκε το ζήτημα της δολοφονίας του George Floyd. Η Rice, μια βαθιά μορφωμένη γυναίκα που διετέλεσε εξέχοντα ρόλο κατά τη διάρκεια της θητείας της, έχει εκφράσει στο παρελθόν και χωρίς κανέναν δισταγμό τη δυσαρέσκειά της προς το πρόσωπο του Αμερικανού Προέδρου, κρίνοντάς τον ακατάλληλο για το αξίωμα το οποίο υπηρετεί, παρά το γεγονός μάλιστα πως η ίδια ανήκει στο ιδεολογικό φάσμα των συντηρητικών Ρεπουμπλικανών.

Η Rice, σύμφωνα με δημοσιεύματα των Fox News, θεωρεί τον θάνατο του Floyd καταλυτικό, ώστε επιτέλους να ληφθούν δράσεις ως προς την αντιμετώπιση του φυλετικού ρατσισμού στην Αμερική. Τόνισε πως οι αλλαγές θα πρέπει να γίνουν στο ευρύτερο σύστημα και είναι οι πλέον απαραίτητες για την εξάλειψη συμβάντων, όπως ο θάνατος του Αφροαμερικανού Floyd. Ακόμη, επαίνεσε τους ειρηνικούς διαδηλωτές και αναφέρθηκε και στην ιστορία της Rosa Parks, μιας γυναίκας της οποίας το θάρρος ξεχώρισε στην πολύ ρατσιστική αμερικανική κοινωνία του 1960.

Ο Πρόεδρος Trump, από την άλλη, αν και καταδίκασε τη δολοφονία Floyd δημοσίως και μάλιστα συντετριμμένος δήλωσε πως δεν κατόρθωσε να δει ολόκληρο το βίντεο της σύλληψης λόγω της βαναυσότητάς του, καταδίκασε και καταδικάζει τις διαδηλώσεις και καταστροφές τις οποίες αυτές επιφέρουν, λ.χ. βανδαλισμός δημόσιας περιουσίας, «ρίχνοντας λάδι στη φωτιά» για τους ήδη εξαγριωμένους Αμερικανούς πολίτες που βιώνουν με μεγάλη θλίψη και συνάμα απογοήτευση τα γεγονότα. Επίσης, επέμεινε στην παραδειγματική τιμωρία του αστυνομικού, αλλά διευκρίνισε πως οι περισσότεροι αστυνομικοί είναι εξαιρετικοί άνθρωποι και πως οι βίαιες διαδηλώσεις δε θα καταφέρουν τίποτε. Οι περισσότερες δηλώσεις έγιναν μέσω Twitter, τη γνωστή σε όλους πλατφόρμα στην οποία φέρεται να έχει μια αδυναμία ο 45ος Πρόεδρος.

Ακόμα, η κυρία Rice σε συνέντευξή της στην τηλεοπτική εκπομπή “Face The Nation” προέβη σε δηλώσεις σχετικά με τον Αμερικανό Πρόεδρο, λέγοντας χαρακτηριστικά και σε συμβουλευτικά πλαίσια πως ο κύριος Trump θα πρέπει να αφήσει για λίγο στην άκρη το tweeting και να επικεντρωθεί στην οικοδόμηση  μιας πιο ουσιαστικής επικοινωνίας με τους πολίτες, των οποίων την εύνοια μοιάζει να χάνει όλο και περισσότερο με την πάροδο του χρόνου. Ειδικότερα, μίλησε για το tweet του Προέδρου, στο οποίο χαρακτήριζε τους διαδηλωτές αλήτες (thugs) το οποίο και έσπευσε να δικαιολογήσει αμέσως, δηλώνοντας πως δεν το είπε προσβλητικά ή υπαινισσόμενος γενικεύσεις. Η Rice παροτρύνει τον Πρόεδρο να «βουτάει τη γλώσσα στο μυαλό» πριν μιλήσει, να προσέχει τις εκφράσεις του και να προσπαθήσει να μετριάσει τον διχασμό του λαού αποφεύγοντας ριζοσπαστικές δηλώσεις.

«Δεν είναι δυνατόν όλοι οι πολίτες να συμφωνούν ιδεολογικά με τον Πρόεδρο αλλά αυτός απευθύνεται σε όλους τους πολίτες, όχι μόνο στους υποστηρικτές του. Αυτό είναι και το σωστό και δυστυχώς το Twitter δεν είναι το κατάλληλο μέσο για βαρύγδουπες δηλώσεις και αναλύσεις, καθώς πολλά παραμορφώνονται στο διαδίκτυο δημιουργώντας παρεξηγήσεις και περιττές προστριβές». Η Rice αρνήθηκε να δηλώσει δημοσίως αναφορικά με το εάν θα υποστηρίξει τον Πρόεδρο Trump του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ή τον προεδρικό υποψήφιο του Δημοκρατικού Κόμματος, Joe Biden.

Στην ηλεκτρονική εφημερίδα “The Hill” δημοσιεύθηκε και η άποψη του αρθρογράφου, Laurence Kotlikoff, καθηγητή οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης. Σύμφωνα με τον καθηγητή Kotlikoff, η ιδανικότερη υποψήφια για τη θέση του Αντιπροέδρου σε ενδεχόμενο εκλογής του δημοκρατικού Joe Biden είναι η Condoleezza Rice. Η κυρία Rice, η οποία έχει υπηρετήσει σε υψηλού κύρους θέσεις, τιμώντας το αμερικανικό έθνος και αφού ανήκει στους Ρεπουμπλικανούς, θα δώσει μια αίσθηση ανεξαρτησίας και θα εξασφαλίσει στον Biden την πολυπόθητη νίκη καθώς θα τον βοηθήσει να συγκεντρώσει τις ψήφους των κεντρώων αλλά και των συντηρητικών. Οι γνώσεις της στην εξωτερική πολιτική και την εθνική ασφάλεια την καθιστούν απόλυτα ικανή για τη διαχείριση αυτής της θέσης.

Το πραγματικό ερώτημα που γεννάται είναι το εξής: Θα μπορούσε ενδεχομένως η Rice να επιτελέσει είτε Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας ή να αναλάβει κάποια άλλη θέση στον Λευκό Οίκο, σε περίπτωση που ο Trump κερδίσει τις επόμενες εκλογές; Ενδεχομένως κάποια στιγμή να ακούσουμε το όνομά της, καθώς και την επόμενη εβδομάδα ο Πρόεδρος θα προχωρήσει σε ανακοίνωση νέων υποψηφίων για κάποιες θέσεις στη διοίκησή του. Η ιδεολογική ταύτιση υπάρχει και η κυρία Rice πολύ διπλωματικά και με τακτ συμβουλεύει, χωρίς να ανήκει καν στα καθήκοντά της, τον Πρόεδρο ως προς τις ορθότερες επιλογές. Ίσως μια νέα πνοή θα μπορούσε να επέλθει στην κυβέρνηση με την προσθήκη της Rice, μιας γυναίκας που αμέτρητες φορές απέδειξε τον δυναμισμό και τις ικανότητές της.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η Rice συγχαίρει τη διοίκηση Trump για τα ρίσκα που πήρε ως προς την εξωτερική πολιτική της χώρας. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να αναμένουμε τις εξελίξεις με υπομονή.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ

  • Condoleezza Rice on George Floyd’s Death, Fox News, available here.
  • Trump says he hasn’t seen full video of George Floyd’s death, The Washington Post, available here.
  • Condoleezza Rice urges Trump to “put tweeting aside for a little bit”, CBS News from Face the Nation interview, available here.
  • Condoleezza Rice: Trump should ‘speak in the language of unity, the language of empathy’, The Hill, available here.
  • Joe Biden’s ideal VP is Condoleezza Rice, The Hill, available here.
  • Condoleezza Rice gives Trump administration credit for taking foreign policies like…, Face The Nation, video available here.

Μάγδα Τσόχα

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη αλλά πλέον σπουδάζει στην Αθήνα, στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Απολαμβάνει τη συμμετοχή σε συνέδρια προσομοίωσης του ΟΗΕ, τον εθελοντισμό και τα προγράμματα εκμάθησης σε χώρες εξωτερικού.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μάγδα Τσόχα
Μάγδα Τσόχα
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη αλλά πλέον σπουδάζει στην Αθήνα, στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Απολαμβάνει τη συμμετοχή σε συνέδρια προσομοίωσης του ΟΗΕ, τον εθελοντισμό και τα προγράμματα εκμάθησης σε χώρες εξωτερικού.