17.7 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΤα 10 μεγαλύτερα άλυτα μυστήρια του κόσμου

Τα 10 μεγαλύτερα άλυτα μυστήρια του κόσμου


Της Βασιλικής Σέμκου,

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις κατά τις οποίες η ανθρωπότητα ήρθε αντιμέτωπη με περιστατικά, τα οποία είναι εκ διαμέτρου αντίθετα με την κοινή λογική και συνήθως προσομοιάζουν φαντασιακές καταστάσεις που δεν μπορούν να εξηγηθούν με τους όρους της ανθρώπινης σκέψης. Άλυτα εγκλήματα, συμπτώσεις και άλλα πολλά αινίγματα συντελούν στην παρουσία μυστηρίων στις αφηγήσεις των ανθρώπινων ιστοριών. Κάθε μυστήριο ωστόσο επιδέχεται ανακάλυψης της αλήθειας που κρύβεται πίσω από κάθε εκδοχή του. Υπάρχουν όμως και οι υποθέσεις εκείνες κατά τις οποίες μυστήρια του κόσμου δεν έχουν λυθεί ακόμα και σήμερα και αποτελούν μεγάλα ζητήματα της συμπερασματικής διαδικασίας. Παρακάτω αναλύονται 10 από τα μεγαλύτερα μυστήρια που δεν έχουν λυθεί ποτέ.

1. Tamam Shud
Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της σύγχρονης αυστραλιανής ιστορίας. Το 1948 στο Somerton της Αδελαΐδας, το πτώμα ενός άνδρα αγνώστων στοιχείων ξεβράστηκε στις ακτές της περιοχής. Μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει ταυτοποίηση των στοιχείων του νεκρού άνδρα ενώ ακόμα πιο περίεργο αποτελεί ένα σημείωμα που βρέθηκε στο σακάκι του πτώματος τη στιγμή που ανακαλύφθηκε από τις αρχές. Ένα μικρό χαρτάκι με την αναγραφή “Tamam Shud” περιπλέκει ακόμα περισσότερο την υπόθεση. Η φράση αυτή αποτελεί απόσπασμα από την τελευταία σελίδα του ποιήματος «Ρουμπαγιάτ» του αραβικής καταγωγής ποιητή Ομάρ Καγιάμ, και σημαίνει «τελείωσε» ή «έληξε». Με δεδομένο την κλειστή, λόγω έλλειψης στοιχείων, υπόθεση μπορούμε να θεωρήσουμε πως ό,τι και αν συνέβη στον άτυχο άνδρα, όντως τελείωσε.

2. Πέρασμα Dyatlov
2 Φεβρουαρίου 1959. 9 πεζοπόροι χάνουν τη ζωή τους στα Ουράλια Όρη της Ρωσίας κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Η επίσημη εκδοχή μιλούσε για ακαριαίο θάνατο λόγω σφοδρής χιονοστιβάδας. Ωστόσο παρά την απουσία μαρτύρων, τα στοιχεία που «επέζησαν» της χιονοστιβάδας παρουσίαζαν μια διαφορετική εκδοχή. Οι σκηνές βρέθηκαν σκισμένες στο εσωτερικό τους με τους 9 αναβάτες να λείπουν από αυτές. Τα δύο πρώτα σώματα που ανακαλύφθηκαν βρέθηκαν χωρίς πόδια και φορούσαν μόνο τα εσώρουχά τους. Σε κοντινή απόσταση οι ερευνητές βρήκαν τρία ακόμη πτώματα που φάνηκε να προσπαθούν να επιστρέψουν πίσω στο σημείο της κατασκήνωσης. Δύο μήνες αργότερα οι αρχές βρήκαν τα υπόλοιπα τέσσερα πτώματα σε μια χαράδρα κάτω από 4 μέτρα χιόνι λίγο πιο μακριά από τις σκηνές. Από τα υπόλοιπα πτώματα 2 είχαν θρυμματισμένα κρανία, σε άλλα 2 έλειπαν μέλη του σώματος ενώ σε μια γυναίκα έλειπε η γλώσσα. Η υπόθεση μπήκε στο αρχείο αφήνοντας πολλά ερωτηματικά σχετικά με τον τρόπο που μια χιονοστιβάδα μπόρεσε να προκαλέσει έναν τόσο φρικτό θάνατο(!)

3. Babushka Lady
Στις 22 Νοεμβρίου 1963 ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζον Κέννεντυ δολοφονείται σκορπώντας το χάος και τον πανικό στους δρόμους του Τέξας. Το σημαντικό αυτό θλιβερό γεγονός από μόνο του συνοδεύεται από μια μυστήρια γυναίκα που ήταν παρούσα σε όλα τα φωτογραφικά και βιντεογραφικά ντοκουμέντα της ημέρας εκείνης. Η άγνωστη γυναίκα με το ψευδώνυμο “Babushka Lady” έγινε αντιληπτή από πλήθος κόσμου που ήταν παρόντες τη στιγμή της δολοφονίας. Η σημασία της ωστόσο δεν είναι τόσο στο ότι απλά βρισκόταν εκεί αλλά στο ότι κρατούσε μια κάμερα και αποθανάτιζε όλες τις στιγμές που προηγήθηκαν του αποτρόπαιου εγκλήματος. Η αναζήτησή της οδήγησε σε αδιέξοδο αφού ακόμα και σήμερα δεν έχει ταυτοποιηθεί από τις αμερικανικές αρχές, ενώ όσοι γνωρίζουν την υπόθεση Κέννεντυ αντιλαμβάνονται τη συνωμοσιολογική σκέψη πίσω από κάθε πρόσωπο και γεγονός της ημέρας εκείνης. Είναι πιθανό η γυναίκα αυτή να κατέχει πληροφορίες για τον ένοχο και κυρίως το ποιος είναι. Η αδυναμία εύρεσής της ακόμα και σήμερα θα αφήσει για πολύ ακόμα αναπάντητα τα ερωτήματα αυτά.

4. Το φάντασμα της εκκλησίας του Newby
Το 1963 στην εκκλησία του Newby στο Βόρειο Γιορκσάιρ της Αγγλίας ο αιδεσιμότατος K.F. Lord τραβάει την συγκεκριμένη φωτογραφία και μελετώντας προσεκτικά τη λήψη παρατηρείται κάτι ασυνήθιστο. Το φάντασμα ενός μοναχού «στοιχειώνει» την εικόνα με δεκάδες ειδικούς να προσπαθούν να αποδείξουν τη μη αυθεντικότητα της φωτογραφίας, η οποία προφανώς δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να αποδείξει την ύπαρξη ενός φαντάσματος μέσα στον ναό. Η αδυναμία της επιστήμης ωστόσο κατέληξε στο να αρχειοθετηθεί η φωτογραφία ως «αυθεντική» καθότι και ο ίδιος ο αιδεσιμότατος ορκιζόταν ότι ήταν ο μοναδικός άνθρωπος στον χώρο την ώρα που κατέγραψε το απόκοσμο στιγμιότυπο.

5. Το αίνιγμα του “Kryptos”
Πρόκειται για ένα μυστηριώδες κρυπτογραφημένο γλυπτό, το οποίο σχεδιάστηκε από τον Jim Sanborn και βρίσκεται έξω από τα κεντρικά γραφεία της C.I.A στο Λάνγκλεϊ της Βιρτζίνια. Εμπνευσμένο από την ελληνική λέξη «κρυφός», παραπέμπει στη σημασία της λέξης, καθότι αποτελεί ένα τέχνασμα που μέχρι και σήμερα δεν έχει αποκρυπτογραφηθεί πλήρως. 856 συνολικά χαρακτήρες γραμμένοι σε χαλκό πάχους 1,25 εκ. συνιστούν ένα αίνιγμα σχετικά με τους λόγους που ένας άνθρωπος είχε την διάθεση να κρατήσει τόσο κρυφό ένα μήνυμα.

6. Τα γράμματα Zodiac
Η γνωστή κινηματογραφική ταινία του Χόλιγουντ Zodiac αποτελεί παράλληλα και μια αληθινή ιστορία που τάραξε τις συνειδήσεις των ανθρώπων του San Francisco Bay Area στα τέλη του 1960 και στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Ο διαβόητος δολοφόνος Zodiac κατάφερε να ξεγελάσει την αστυνομία και τους δημοσιογράφους γράφοντας διάφορα γράμματα καθώς και 4 επιστολές με κρυπτογραφημένα μηνύματα. Στα γράμματα έλεγε πως σκοπός του ήταν να «συλλέξει σκλάβους για την επόμενη ζωή» ομολογώντας ότι έχει διαπράξει 37 δολοφονίες (αν και 7 έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα). Από τις 4 επιστολές του ωστόσο που αποτελούν και το μυστήριο της υπόθεσης, έχει αποκρυπτογραφηθεί μόνο η μία. Μηνύματα γραμμένα με ελληνικά, αστρολογικά και καιρικά σύμβολα όπως επίσης και σύμβολα ναυτικών μαζί με χαρακτήρες του κώδικα Μορς, διατηρούν ακόμα και σήμερα το ενδιαφέρον των ερευνητών οι οποίοι αδυνατούν να κατανοήσουν τη σημασία τους.

7. Η επιγραφή του Shugborough
Πρόκειται για ένα μνημείο του 18ου αιώνα στο Staffordshire της Αγγλίας. Εκ πρώτης όψεως μοιάζει απολύτως φυσιολογικό, αλλά εάν πλησιάσει κανείς, παρατηρεί την εξής επιγραφή: DOUOSVAVVM. Τόσο η ταυτότητα του δημιουργού όσο και η ίδια η επιγραφή παραμένουν άγνωστες και για πολλούς δεν αποκλείεται να αποτελεί και κωδικοποιημένο μήνυμα του Τάγματος των Ναϊτών σχετικά με την τοποθεσία του Ιερού Δισκοπότηρου. 250 χρόνια μετά κανείς δεν έχει κατορθώσει να το αποκρυπτογραφήσει.

8. Rongorongo
Το Rongorongo αποτελεί μια σειρά ιερογλυφικών που βρέθηκαν γραμμένα σε πληθώρα αντικειμένων στα νησιά του Πάσχα. Για πολλούς μπορεί να αποτελεί ίσως την πρώτη γραφή ή σύστημα γραφής στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ωστόσο ακόμα και σήμερα δεν έχει καταστεί δυνατή η μελέτη και εξήγηση τους και ίσως να αποτελεί τη μόνη ευκαιρία να βρεθούν πληροφορίες για τη μυστήρια εξαφάνιση του πολιτισμού των νησιών του Πάσχα.

9.Τα κρυπτογραφημένα μηνύματα του Φράνσις Μπέικον
Ο Φράνσις Μπέικον αποτελεί μια από τις πιο ιδιαίτερες προσωπικότητες και κυρίως από τις πιο μυστηριώδεις μορφές τής ιστορίας μέσω της τέχνης του. Μυστήριο αποτελούν και ορισμένα λογοτεχνικά του έργα σε ένα εκ των οποίων κρύβονται κρυπτογραφημένα μηνύματα που μπορούν να αποκαλύψουν το μεγαλύτερο μυστικό της σύγχρονης ιστορίας. Για αρκετούς ο Φράνσις μπορεί να είναι και ο ίδιος ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ.

10. Area 51
Η πλειοψηφία των αμερικανικών ταινιών έχει βασίσει τα σενάρια της στην ύπαρξη της γνωστής «περιοχής 51». Τι είναι όμως η «περιοχή 51»; Έτσι ονομάζεται επίσημα το πεδίο δοκιμών και εκπαίδευσης της Νεβάδα στη λίμνη Groom, και είναι ένα ανοιχτό πεδίο εκπαίδευσης υψηλής ασφάλειας για την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ. Ολόκληρη η περιοχή ωστόσο ενέχει μυστηριακή διάθεση καθότι υπάρχουν αναφορές για περίεργες καταστάσεις και γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στο συγκεκριμένο σημείο. Το πλέον ανεξήγητο για πολλούς είναι τόσο η απόρρητη φύση των ενεργειών που λαμβάνουν χώρα εντός του στρατοπέδου όσο και η καταγγελία από πολλούς μάρτυρες, σύμφωνα με την οποία  η «περιοχή 51» αποτελεί βάση στην οποία προσγειώνονται εξωγήινες μορφές ζωής. Μήπως όντως υπήρξε παρουσία U.F.O και απλώς η περιοχή αποτελεί το μέρος στο οποίο αποκρύπτονται οι πληροφορίες αυτές; Ακόμα και σήμερα παραμένει άγνωστο.

Η πραγματική πρόκληση για την ανθρώπινη φύση είναι το να αποδεχτούμε ότι κάποια πράγματα ενδέχεται να παραμείνουν ανεξήγητα. Όσες ενέργειες κι αν πραγματοποιούνται, πολλές φορές είναι σκόπιμο κάποια πράγματα να παραμένουν ως έχουν. Ή μήπως όχι; Όπως αναφέρει ο Harry Emerson Fosdick «Προτιμώ να ζω σ’ έναν κόσμο όπου η ζωή περιτριγυρίζεται από μυστήριο, παρά να ζω σ’ έναν κόσμο τόσο μικρό που το μυαλό μου θα μπορούσε να τον κατανοήσει».


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Βασιλική Σέμκου
Βασιλική Σέμκου
Γεννήθηκε το 1997 στην Κατερίνη. Είναι τελειόφοιτη του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ και τα ενδιαφέροντα της βρίσκονται σε στενή σχέση με το αντικείμενο σπουδών της. Στον ελεύθερο της χρόνο ασχολείται με την ανάγνωση βιβλίων και την παρακολούθηση ταινιών με ιστορικό και βιογραφικό περιεχόμενο, ενώ φιλοδοξεί να ασχοληθεί με την επιστήμη της Ιστορικής Έρευνας σε μεταπτυχιακό και ακαδημαϊκό επίπεδο.