18.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΜουσική“Chromatica”: ο νέος δίσκος της Lady Gaga που την επαναφέρει στην κορυφή

“Chromatica”: ο νέος δίσκος της Lady Gaga που την επαναφέρει στην κορυφή


Της Μαρίας Μήτσα, 

Στο «Chromatica», η Lady Gaga προσπαθεί να αναδείξει κομμάτια της dance – pop, όπως και σε παλιότερους δίσκους της. Αλλά αυτή τη φορά είναι πολύ διαφορετικά. Στοιχεία, όπως η τόλμη και η αίσθηση της περιπέτειας, βρίσκονται σε μικρότερο βαθμό. Είναι πλέον μια lady είναι όμως και gaga;

Επιστρέφει μετά από 7 χρόνια, με το έκτο άλμπουμ της, «Chromatica», και όπως είπε η ίδια: «είναι μια προσπάθεια να ανακτήσω τους ήχους που αγαπούσα από το παρελθόν της, διατηρώντας παράλληλα την ανθρώπινη πλευρά μου που είχε χαθεί, καθώς την είχε απορροφήσει η σφαίρα της διασημότητας».

Σύμφωνα με την Official Charts Company, η Chromatica ήταν το πιο δημοφιλές άλμπουμ της εβδομάδας σε κάθε μορφή – φυσική, ροή και λήψεις – καθώς και ο ταχύτερος πωλητής της χρονιάς σε βινύλιο, με 8.500 αντίτυπα που πωλήθηκαν. Τρία από τα κομμάτια έφτασαν επίσης στο single chart, με επικεφαλής το ντουέτο Ariana Grande – Rain On Me στο νούμερο δύο.

Το Sour Candy, μια συνεργασία με το K-pop συγκρότημα Blackpink, έκανε το ντεμπούτο του στις 17, ενώ η Alice, εμπνευσμένη από την Alice In Wonderland του Lewis Carroll, ήταν 29 ετών.

Η Gaga αναμένεται επίσης να φτάσει στα κορυφαία charts των ΗΠΑ Billboard την επόμενη εβδομάδα, με προβλεπόμενες πωλήσεις 250.000. Είναι ήδη πρώτο στα charts της Αγγλίας. Έχει ήδη πουλήσει 53.000 αντίτυπα και ξεπέρασε τον ως τώρα ταχύτερα πουλημένο άλμπουμ της, το Artpop του 2013.

 

Πηγή εικόνας: Official Charts/ BBC

Μεταξύ του «Artpop» και «Chromatica», η Lady Gaga βγάζει κάτι τελείως διαφορετικό και πλέον τα τραγούδια της έχουν όλα ένα βαθύτερο νόημα. Οι στίχοι στο “Chromatica” συχνά μιλούν για κάποια ανάγκη ή ανασφάλεια, αλλά μετά συνεχίζουν δυναμικά. Είναι σαν να συναγωνίζεται τη Μαντόνα με αυτά της τα κομμάτια. Ωστόσο, για μένα, τείνει να ακούγεται σαν ένα «σχέδιο δράσης» παρά μια ακαταμάχητη ώθηση. Δεν είναι η μόνη που επιστρέφει φέτος στην πίστα. Η Dua Lipa έκανε την ίδια κίνηση. Όμως για τη Lipa είναι ένα άλογο, για την Gaga σημαίνει ανύψωση ψυχής και επαναπροσδιορισμός της ψυχικής της υγείας.

Το άλμπουμ ακολουθεί τη παράστασης της στο A Star Is Born, για την οποία κέρδισε Όσκαρ για το καλύτερο τραγούδι το 2019. Το οποίο, οι κριτικοί το αποκάλεσαν ως «επιστροφή στη φόρμα», «Το τραγούδι μιλά για το τραγούδι, είναι ότι καλύτερο ως τώρα», έγραψε το περιοδικό Variety, προσθέτοντας: «Φαίνεται ότι ξέρει ακριβώς ποια είναι, τι θέλει να πει και πώς θέλει να το πει». «Η ποπ αναγέννηση της δεν μπορούσε να έρθει σε καλύτερη στιγμή» ενώ η The Independent επαίνεσε τους «ύμνους της αμφιβολίας, της προσωπικής της σκέψης, της αυτοκαταστροφής και της αυτό-αποκατάστασης».

Η Lady Gaga, τα τελευταία χρόνια υπέφερε από κατάθλιψη, και οι επιτυχίες που έκαναν τα κομμάτια της λέει η ίδια ότι αποτέλεσαν το αντίδοτο της σε δύσκολους καιρούς. «Κάνω ξανά ένα δίσκο χορευτικό γιατί αυτή η πίστα…χορός», είπε στην Zane Lowe σε μια πρόσφατη συνέντευξη.

«Η αρχή του άλμπουμ συμβολίζει πραγματικά, για μένα, αυτό που θα αποκαλούσα την αρχή του ταξιδιού μου στη θεραπεία», πρόσθεσε, «και αυτό που ελπίζω θα είναι μια έμπνευση για ανθρώπους που χρειάζονται θεραπεία μέσω της ευτυχίας, μέσω του χορού».


Μαρία Μήτσα

Γεννημένη το 1996 στη Θεσσαλονίκη, αλλά μεγαλωμένη σε ένα χωριό του Λαγκαδά, την Όσσα. Φοιτήτρια του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, με ειδίκευση στον κλάδο της προϊστορικής Αρχαιολογίας. Αγαπώ πολύ τα μουσεία καθώς είναι και το αντικείμενο που θα ήθελα να ασχοληθώ και στο μέλλον της επαγγελματικής μου ζωής.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία.