16.6 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής Πολιτικής«Δεν είσαι μαύρος αν δε με ψηφίσεις»: Τα αμφίβολα σχόλια του Biden...

«Δεν είσαι μαύρος αν δε με ψηφίσεις»: Τα αμφίβολα σχόλια του Biden για την αφροαμερικανική κοινότητα


Του Μελέτη Ανανία,

Ένα πράγμα για το οποίο ο Joe Biden είναι σίγουρα γνωστός είναι το ότι εκτέλεσε χρέη Αντιπροέδρου δίπλα στον Barack Obama, τον πρώτο Αφροαμερικανό πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Στη δική του προεκλογική εκστρατεία, λοιπόν, ο πρώην Αντιπρόεδρος φαινόταν πως είχε ένα σημαντικό ποσοστό των Αφροαμερικανών Δημοκρατικών μαζί του, πράγμα το οποίο φάνηκε ξεκάθαρα στις εκλογές για το χρίσμα του κόμματος για την υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Τη στιγμή που τα δικαιώματα των Αφροαμερικανών στην αμερικανική κοινωνία βγαίνουν ξανά στο προσκήνιο, μαζί με το ζήτημα του δομικού ρατσισμού, για πολλούς φαίνεται πως ο Biden έχει τα φόντα να είναι ο υποψήφιος που μπορεί να υπερασπιστεί την κοινότητα αυτή. Άλλωστε, όπως λέει και ο ίδιος, το έργο του για τη συγκεκριμένη κοινότητα, είτε δίπλα στον Obama είτε όχι, μιλάει από μόνο του. Όμως, αυτή του την απήχηση με τους Αφροαμερικανούς φάνηκε πως μπορεί να διαταράξει ένα απερίσκεπτο σχόλιο, όπως αυτό που έκανε πρόσφατα σε δημοφιλή ραδιοφωνική εκπομπή.

Ο Joe Biden ήταν καλεσμένος στη ραδιοφωνική εκπομπή “The Breakfast Club”, με παρουσιαστή τον Lenard McKelvey, ευρύτερα γνωστό ως “Charlamagne tha God”, όπως είναι το καλλιτεχνικό του ψευδώνυμο. Ο McKelvey, όντας ο ίδιος Αφροαμερικανός, θέλησε να μάθει τι προβλέπεται στην εκστρατεία του Biden για τα άτομα αυτής της φυλής. Προς το τέλος της συνέντευξης, ο παρουσιαστής είπε πως τον περιμένει στη Νέα Υόρκη για να μιλήσουν περισσότερο πάνω στα ζητήματα αυτά. Με τη συνέντευξη να τελειώνει, ο Biden έκανε το εξής σχόλιο: «Λοιπόν, θα σου πω κάτι. Εάν πρέπει να αποφασίσεις αν είσαι με εμένα ή με τον Trump, δεν είσαι μαύρος!». Όπως ήταν φυσικό, το σχόλιο αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο, με τις δύο πλευρές, όπως και τα άτομα έξω από τους κομματικούς κύκλους, να κάνουν τα δικά τους προσωπικά σχόλια. Ο Bob Johnson, συνιδρυτής του Black Entertainment Television (BET), ενός καναλιού το οποίο στοχεύει στην προβολή της αφροαμερικανικής κουλτούρας, είπε ότι κανένας Αφροαμερικανός δεν οφείλει την ψήφο του στον Biden και πως καλά θα κάνει να απολογηθεί σε κάθε άτομο αυτής της φυλής που θα δει για το υπόλοιπο της εκστρατείας του.

Ο Biden απολογήθηκε λέγοντας πως σίγουρα δε θεωρεί ότι οι Αφροαμερικανοί χρωστάνε την ψήφο τους σε κανέναν, ούτε πως ο ίδιος παίρνει τις ψήφους αυτής της κοινότητας για δεδομένες. Πιστεύει, όμως, ότι η ψήφος θα προέλθει από το έργο του. Ο υποψήφιος του Δημοκρατικού κόμματος ισχυρίζεται, μάλιστα, ότι το σχόλιο απευθυνόταν στον ίδιο τον παρουσιαστή και όχι την αφροαμερικανική κοινότητα γενικά. Όμως, πολλοί πιστεύουν πως η απολογία αυτή δεν ήταν αρκετή, ιδίως για έναν υποψήφιο που στην αρχή της καμπάνιας του είχε υποσχεθεί: “No Malarkey!” δηλαδή, «Όχι κουραφέξαλα».

Πηγή εικόνας: Washington Times

Τέτοιες περιπτώσεις, μάλιστα, είχαν συμβεί και στο παρελθόν με παρόμοιες αντιδράσεις. Ένα από τα κύρια επιχειρήματα πολλών ατόμων του πολιτικού κόσμου αλλά και των απλών πολιτών κατά του Trump είναι ότι προβαίνει σε απερίσκεπτες δηλώσεις, χωρίς να νοιάζεται για το περιεχόμενο κάποιων φράσεων. Ο Joe Biden, λοιπόν, ως αντίπαλος του Trump, καλό θα ήταν να μην παρασύρεται από το συναίσθημα και να μετράει την κάθε του φράση, έτσι ώστε να δείξει σύνεση και εγκράτεια. Δηλαδή, παράγοντες πολύ σημαντικούς, ιδίως για κάποιον ο οποίος αποσκοπεί να αναλάβει τη θέση του «ηγέτη του ελεύθερου κόσμου».


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


Μελέτης Ανανίας

Γεννήθηκε στη Ρόδο το 2000. Είναι φοιτητής στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια προσομοίωσης διεθνών φορέων, στα οποία απέσπασε δύο βραβεία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μελέτης Ανανίας
Μελέτης Ανανίας
Γεννήθηκε στη Ρόδο το 2000. Είναι φοιτητής στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια προσομοίωσης διεθνών φορέων, στα οποία απέσπασε δύο βραβεία.