21.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςSocial media: Η αγαπημένη ασχολία του Αμερικανού Προέδρου

Social media: Η αγαπημένη ασχολία του Αμερικανού Προέδρου


Του Κωνσταντίνου Χαρέμη,

Κατά τη διάρκεια των 3,5 χρόνων που ο Donald Trump βρίσκεται στον προεδρικό θώκο, ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει καταστήσει σαφές το πόσο ζωτικά είναι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τόσο για την προβολή του ως έναν ισχυρό ηγέτη, όσο και για την επικοινωνία του με τη σκληροπυρηνική βάση των υποστηρικτών του. Αυτό αποδεικνύεται, εκτός από τις δηλώσεις του, και από την εκτεταμένη χρήση του αγαπημένου του μέσου κοινωνικής δικτύωσης, του Twitter.

Στο Twitter ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ αφιερώνει αρκετό χρόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας του, προκειμένου να εμπλουτίσει τον τοίχο του. Η έντονη δραστηριότητά του φαίνεται εύκολα από την ποικιλία και την ποσότητα των δημοσιεύσεών του καθημερινά. Η γκάμα των δημοσιεύσεων, των λεγόμενων “tweets”, περιλαμβάνει αναδημοσιεύσεις φανατικών υποστηρικτών του στις οποίες διαφημίζεται η «εξαιρετική» δουλειά του Προέδρου, κοινοποιήσεις άρθρων ακροδεξιών δημοσιογράφων και, τέλος, τα περίφημα “tweets” διά χειρός του προέδρου, τα οποία ποικίλλουν και μπορούν να έχουν τη μορφή μίας λέξης σε κεφαλαία γράμματα συνοδεία 10 θαυμαστικών ή ενός δυσνόητου κειμένου με πλήρη ασυνταξία.

Εν τω μεταξύ, η ποσότητα των καθημερινών δημοσιεύσεων είναι εντυπωσιακή. Μια συνηθισμένη μέρα δραστηριότητας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης περιλαμβάνει για τον Πρόεδρο το ανέβασμα 15 με 20 δημοσιεύσεων, ενώ σε καιρούς πολιτικής κρίσης η ταχύτητα με την οποία ανεβαίνουν οι δημοσιεύσεις φτάνει σε φρενήρεις ρυθμούς. Για τον Donald Trump το Twitter είναι ένα εργαλείο προστασίας και αντιπερισπασμού. Γι’ αυτό, όταν έρχεται αντιμέτωπος με μια κρίση, προχωρά σε έναν καταιγισμό ανακοινώσεων επί διαφόρων θεμάτων, προκειμένου να προστατέψει τον εαυτό του και να στρέψει την προσοχή των ΜΜΕ στις δηλώσεις του και όχι στα γεγονότα.

Σε αυτό το συνονθύλευμα δημοσιεύσεων ελλοχεύουν επικίνδυνες καταστάσεις και ιδέες. Τα “tweets” του Trump βρίθουν από μίσος, ρατσισμό και σενάρια συνωμοσιολογίας.

Πηγή: https://www.bbc.com/news/technology-48935861

Έχοντας περίπου 82 εκατομμύρια ακολούθους, ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ χρησιμοποιεί το Twitter ως όπλο προκειμένου να απειλεί και να εξυβρίζει τους πολιτικούς του αντιπάλους. Τις τελευταίες ημέρες, για παράδειγμα, ο πρώην υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ και στρατηγός, James Mattis, έχει κατακρίνει τον Donald Trump ότι αποτελεί απειλή για το Σύνταγμα των ΗΠΑ, ορμώμενος από την αντίδραση του Προέδρου στις διαδηλώσεις για τη δολοφονία του George Floyd. O Trump απάντησε άμεσα στον πρώην υπουργό του, μέσω του Twitter, ότι είναι ένας υπερεκτιμημένος στρατηγός χωρίς ικανότητες που μόνο χάος έφερε στο Λευκό Οίκο και γι’ αυτό του προσέδωσε το παρατσούκλι «Τρελός Σκύλος». Να τονίσουμε, βέβαια, ότι η αλήθεια απέχει μίλια από τη δημοσίευση του προέδρου.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο των πολλαπλών ψεμάτων, δημιουργείται μια πηγή παραπληροφόρησης για ένα τεράστιο κοινό. Γνωρίζοντας τη δύναμη που έχουν στη σημερινή εποχή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Donald Trump δεν έχει διστάσει ποτέ να διαδώσει ψευδή δημοσιεύματα και υποτιθέμενα σκάνδαλα τα οποία δυσφημούν τους αντιπάλους του. Ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ ακολουθεί πιστά συνωμοσιολογικές ιστοσελίδες από τις οποίες αναπαράγει ψευδείς ιστορίες ώστε να «πληροφορήσει» το κοινό του. Με αυτές του τις πράξεις, ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ πληγώνει σοβαρά τη δημοκρατία και σπέρνει τη διχόνοια στον αμερικανικό πληθυσμό.

Το χειρότερο, όμως, από όλα είναι η βαθιά ρατσιστική και απολυταρχική ιδεολογία του προέδρου. Ο Donald Trump έχει χρησιμοποιήσει πολλάκις το Twitter, ανακοινώνοντας κυβερνητικές πολιτικές χωρίς να έχει υπάρξει προηγούμενη συνεννόηση με το κυβερνητικό του επιτελείο. Υπουργοί της κυβέρνησής του έχουν πιαστεί αρκετές φορές εξαπίνης, μη γνωρίζοντας τις κυβερνητικές πολιτικές που έχει δημοσιεύσει ο πρόεδρος. Αυτό το πολύ επικίνδυνο δόγμα του «αποφασίζομεν» και «διατάσσομεν» έχει οδηγήσει στη δημοσίευση κάποιων “tweets” με εξαιρετικά ρατσιστικό περιεχόμενο. Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν το κάλεσμα του Trump σε βουλευτές στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ξένης καταγωγής, να γυρίσουν πίσω στις χώρες καταγωγής τους και να ασχοληθούν με τα εκεί ζητήματα και η πολύ πιο πρόσφατη δημοσίευση του προέδρου ότι θα εξαπολύσει «λυσσασμένα σκυλιά» στους διαδηλωτές για τον George Floyd, τους οποίους αποκάλεσε «αλήτες».

Όλοι αυτοί οι λόγοι έχουν οδηγήσει το Twitter, πλέον, να επισημαίνει με ειδικές ανακοινώσεις την αναλήθεια που υπάρχει στις δημοσιεύσεις του Trump. Με αυτόν τον τρόπο, φυσικά, το Twitter συμπεριελήφθη αμέσως στη λίστα των εχθρών του προέδρου, με τον Donald Trump να απειλεί με κλείσιμο του μέσου κοινωνικής δικτύωσης, πράξη που αντιβαίνει στο Άρθρο 1 του Συντάγματος των ΗΠΑ περί ελευθερίας του λόγου. Αυτή η αντίδραση καταδεικνύει ξεκάθαρα την εκδικητική του στάση σε όποιον εναντιώνεται στα λεγόμενά του.

Ο 45ος πρόεδρος αντιλαμβάνεται πλήρως τη δυναμική ενός ισχυρού εργαλείου όπως είναι το Twitter. Είναι, όμως, δικιά του επιλογή να μετατρέπει αυτό το εργαλείο σε όπλο και να πυροβολεί καθημερινώς τη δημοκρατία, με τις συνέπειες των ενεργειών του να επιδεινώνονται μέρα με τη μέρα.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


Κωνσταντίνος Χαρέμης

Γεννήθηκε το 1997 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι φοιτητής στο τμήμα Νομικής Επιστήμης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εργαστεί στον κλάδο της εστίασης και στον τραπεζικό κλάδο και έχει ασχοληθεί ερασιτεχνικά με το θέατρο. Είναι γνώστης Αγγλικής, Ισπανικής και Ρώσικης γλώσσας και έχει συμμετάσχει σε ημερίδες σχετικά με την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνος Χαρέμης
Κωνσταντίνος Χαρέμης
Γεννήθηκε το 1997 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι φοιτητής στο τμήμα Νομικής Επιστήμης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εργαστεί στον κλάδο της εστίασης και στον τραπεζικό κλάδο και έχει ασχοληθεί ερασιτεχνικά με το θέατρο. Είναι γνώστης Αγγλικής, Ισπανικής και Ρώσικης γλώσσας και έχει συμμετάσχει σε ημερίδες σχετικά με την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.