14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΥγείαSARS COV2: Όσα πρέπει να γνωρίζω για το τεστ αντισωμάτων

SARS COV2: Όσα πρέπει να γνωρίζω για το τεστ αντισωμάτων


Της Ανδριάνας Γιαντούρη,

Ευρισκόμενοι στη μετά-καραντίνας περίοδο γίνονται προσπάθειες καθημερινά για την όσο το δυνατόν πιο ομαλή επιστροφή στους κανονικούς ρυθμούς ζωής. Για τον σκοπό αυτό μια σειρά εξετάσεων έχει ξεκινήσει τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα προκειμένου να ελαττωθεί η εκ νέου μετάδοση του ιού. Τα δύο κύρια τεστ που διατίθενται είναι αυτό των αντισωμάτων και το διαγνωστικό για τον covid-19 και η ενημέρωση μας γύρω από αυτά κρίνεται απαραίτητη καθώς οι πληροφορίες που δίνουν για την υγεία μας διαφέρουν.

Τι είναι το τεστ αντισωμάτων για τον covid-19; 

Τα αντισώματα είναι πρωτεΐνες που παράγονται από τα Β-λεμφοκύτταρα και χρησιμοποιούνται από το ανοσοποιητικό σύστημα για την αντιμετώπιση «ξένων ουσιών-εισβολέων» που προσβάλλουν τον οργανισμό, όπως τα βακτήρια και οι ιοί. Πάνω σε αυτό στηρίζεται και το τεστ αντισωμάτων ή ορολογικό τεστ που στόχο έχει να εντοπίσει την απάντηση του ανοσοποιητικού στη λοίμωξη από τον SARS COV2. Ουσιαστικά, μέσω του τεστ εντοπίζουμε αν κάποιος νόσησε από τον ιό στο παρελθόν και τώρα έχει αναπτύξει αντισώματα εναντίον του, που πιθανόν να οδηγήσουν σε ανοσία.

Πώς πραγματοποιείται; 

Το τεστ περιλαμβάνει τη λήψη ενός μικρού δείγματος αίματος από το δάχτυλο και στη συνέχεια γίνεται έλεγχος για 2 είδη αντισωμάτων: 

IgM: Είναι τα αντισώματα που εμφανίζονται πιο νωρίς σε μία λοίμωξη, συνήθως σε 4 εβδομάδες. Ωστόσο, όσον αφορά τον κορωνοϊό, οι έρευνες δεν είναι ακόμα επαρκείς ώστε να υπολογίσουν τον ακριβή χρόνο εμφάνισής τους.

IgG: Εμφανίζονται αμέσως μετά την ανάρρωση από τη λοίμωξη.

Η εμφάνιση αντισωμάτων σημάνει την ανοσία του οργανισμού προς τον ιό; 

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η ύπαρξη αντισωμάτων στο αίμα δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να εγγυηθεί ότι θα αποκτήσουμε ανοσία προς τον ιό, καθώς δεν γνωρίζουμε για πόσο διάστημα παραμένουν τα αντισώματα στον οργανισμό μας ή αν προσφέρουν αυξημένη προστασία. Αρκετές μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη, γύρω από αυτό.

Ποια είναι η διαφορά του από το διαγνωστικό τεστ για τον covid-19; 

Σε αντίθεση με το τεστ αντισωμάτων, το διαγνωστικό τεστ για τον κορωνοϊό ανιχνεύει την ενεργό λοίμωξη, δηλαδή αν το άτομο νοσεί τη στιγμή που λαμβάνει το τεστ. Λαμβάνεται λοιπόν ένα δείγμα από το αναπνευστικό σύστημα του ασθενούς, συνήθως από τις κοιλότητες της μύτης, προκειμένου να εξετασθεί για την ύπαρξη ή μη του DNA του ιού. Το ιικό τεστ χρησιμοποιείται για διαγνωστικούς σκοπούς σε αντίθεση με αυτό των αντισωμάτων που δεν μπορεί να ανιχνεύσει το πότε συνέβη η λοίμωξη. Μάλιστα θα μπορούσε ένα άτομο που νοσεί να κάνει το τεστ αντισωμάτων αλλά επειδή το ανοσοποιητικό δεν πρόλαβε να παράξει τα αντισώματα εναντίον του ιού, να βγεί αρνητικός. Μέγιστης σημασίας λοιπόν η κατάσταση στην οποία θα χρησιμοποιήσουμε το κάθε τεστ, καθώς τα αποτελέσματα μπορούν να αποβούν παραπλανητικά!

Ποια είναι τα οφέλη από την διενέργεια τεστ αντισωμάτων; 

Οποιοσδήποτε από εμάς ενδέχεται να είχε προσβληθεί από τον SARS COV2 και να μην το γνωρίζει, καθώς δεν ανέπτυξε κάποιο ανησυχητικό σύμπτωμα. Η γνώση για το ποσοστό των ανθρώπων που ήταν ασυμπτωματικοί προς τον ιό δίνει μια καλύτερη εικόνα της νοσηρότητας αλλά και της μεταδοτικότητάς του ενώ βοηθά τους ερευνητές να εντοπίσουν αν και πόσοι αναπτύσσουν ανοσία. Ουσιαστικά, κατανοούμε πιο ξεκάθαρα την κατανομή του ιού σε μικρές και μεγάλες κοινωνικές ομάδες με την ελπίδα πως οι άνθρωποι που ανέπτυξαν αντισώματα θα μπορέσουν να επιστρέψουν πλήρως στην κανονικότητα.

Σε ερευνητικό επίπεδο, γίνεται προσπάθεια για απομόνωση του πλάσματος (υγρό στοιχείο του αίματος) των ανθρώπων με αντισώματα εναντίον του ιού (που έχουν αναρρώσει) και μετάγγισή του σε ανθρώπους που νοσούν. Τα τεστ αντισωμάτων λοιπόν ίσως μπορέσουν να κάνουν πραγματικότητα τη δωρεά πλάσματος που ακόμη βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο.


Ανδριάνα Γιαντούρη

Γεννήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου '99 στην Κομοτηνή και σπουδάζει Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Μιλάει Αγγλικά και Γερμανικά ενώ λατρεύει τα ταξίδια, έχοντας εξερευνήσει 10 Ευρωπαϊκές χώρες μέχρι στιγμής. Συμμετείχε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «EUROSCOLA» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του Στρασβούργου. Ασχολείται με το τρέξιμο, το Taekwondo και διάφορες εκδηλώσεις ιατρικού περιεχομένου.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανδριάνα Γιαντούρη
Ανδριάνα Γιαντούρη
Γεννήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου '99 στην Κομοτηνή και σπουδάζει Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Μιλάει Αγγλικά και Γερμανικά ενώ λατρεύει τα ταξίδια, έχοντας εξερευνήσει 10 Ευρωπαϊκές χώρες μέχρι στιγμής. Συμμετείχε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «EUROSCOLA» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του Στρασβούργου. Ασχολείται με το τρέξιμο, το Taekwondo και διάφορες εκδηλώσεις ιατρικού περιεχομένου.