17.6 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΤαξίδιαΧανιά: «Η κρητική Εδέμ»

Χανιά: «Η κρητική Εδέμ»


Της Βασιλείας Τζιτζικάκη,

Τα Χανιά είναι παραλιακή πόλη της βορειοδυτικής Κρήτης. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της, μετά το Ηράκλειο, και απέχει περίπου δύο ώρες οδικώς από αυτό. Είναι μία από τις πιο διάσημες πόλεις της Κρήτης και από αυτές που συγκεντρώνουν τους περισσότερους επισκέπτες. Συγκεντρώνει μεγάλη ιστορία, καθώς φιλοξένησε πολλούς πολιτισμούς. Η σημαντικότερη πολιτική της φιγούρα, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, καταγόταν από τα Χανιά και οι άνθρωποι της περιοχής νιώθουν περήφανοι, καθώς ήταν ένας από τους σπουδαιότερους πολιτικούς της χώρας μας.

Η παλιά πόλη των Χανίων και το λιμάνι της, παρόλο που βομβαρδίστηκε και κάηκε πολλές φορές κατά την διάρκεια της μακρόχρονης ιστορίας της πόλης, θεωρείται από τις ομορφότερες της Μεσογείου. Το Ενετικό λιμάνι που φτιάχτηκε από τους Ενετούς απ’ το 1320-1356, είναι ένα μαγευτικό τοπίο το οποίο δημιουργεί κάποιες από τις ομορφότερες εικόνες που θα μείνουν για πολλά χρόνια στο μυαλό του επισκέπτη. Μπορεί εύκολα κανείς να διακρίνει τον πολυσύνθετο χαρακτήρα του, ο οποίος πλάστηκε από τους Βυζαντινούς, τους Ενετούς και τους Τούρκους. Το πρώτο πράγμα που παρατηρεί κανείς, είναι ο φάρος της πόλης που δεσπόζει στο λιμάνι. Αν και ονομάζεται «Αιγυπτιακός» κατασκευάστηκε στα τέλη του 16ου αιώνα από Ενετούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι, είναι ένας από τους παλαιότερους φάρους στον κόσμο που διασώζεται μέχρι τις μέρες μας. Ανακατασκευάστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα από τους Αιγύπτιους που ήταν κυρίαρχοι της Κρήτης, και έτσι πήρε το όνομά του. Σήμερα, ο έντονος ελληνικός χαρακτήρας της πόλης διαφαίνεται μέσω των χαρούμενων φωνών των Χανιωτών κατοίκων που προσκαλούν τον επισκέπτη να γευτεί την ντόπια τσικουδιά. Στο λιμάνι υπάρχουν άφθονα καφέ και τα μπαράκια που συνδέουν τις όμορφες καλοκαιρινές νύχτες με μουσική, αρώματα και χορό. Αν βρεθείτε εκεί, μη χάσετε την ευκαιρία να γευτείτε τις μεσογειακές γεύσεις και τα δροσιστικά κοκτέιλ σε ένα κτίριο που κάποτε αποτελούσε τη στέγη του Αλή Πασά, το γνωστό bar- restaurant «Παλλάς», το οποίο είναι χτισμένο από το 1830.

Μπαίνοντας στα στενά της παλιάς πόλης, μη φοβηθείτε να χαθείτε ανάμεσα στα πλακόστρωτα καλντερίμια με τα αρχοντικά σπίτια, τα γραφικά ταβερνάκια, τα πανέμορφα λουλούδια που στολίζουν τις γειτονιές και να γευματίσετε στα καταστήματα που προσφέρουν παραδοσιακή κρητική κουζίνα. Φυσικά, εκεί είναι το κατάλληλο μέρος να πιει κανείς την τοπική τσικουδιά, την οποία οι Κρητικοί προσφέρουν σε κάθε ευκαιρία. Όλα αυτά μπορούν να συνδυαστούν άψογα με την υπέροχη κρητική μουσική που ακούγεται σε όλα τα καταστήματα και πολλές φορές είναι ζωντανή, με την παραδοσιακή κρητική λύρα να πρωταγωνιστεί και να δημιουργεί τις υπέροχες κρητικές μελωδίες. Ακόμα, κατά τη βόλτα σας στα όμορφα γραφικά στενά της παλιάς πόλης, μη χάσετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε την οδό Αγγέλου, η οποία κρύβει βενετσιάνικα αρχοντικά, εκ των οποίων δύο χαρακτηρισμένα ως διατηρητέα σπίτια από την οθωμανική περίοδο. Είναι ένα μικρό στενάκι που κρύβει, όμως, έντονη πολιτιστική ιστορία. Εκεί υπάρχουν ιδιαίτερα μαγαζιά, bars και καφετέριες με έντονο χαρακτήρα καθώς ο δρόμος αποτελούσε ανέκαθεν στέκι των καλλιτεχνών και των διανοούμενων.

Ακόμα, μπορείτε να συνεχίσετε την βόλτα σας στην Δημοτική σκεπαστή αγορά, η οποία είναι σήμα κατατεθέν της πόλης, αφού από το 1913 οι Χανιώτες ψωνίζουν από εκεί τα απαραίτητα για την καθημερινότητά τους μπαχαρικά, λαχανικά, κρέατα και παραδοσιακά προϊόντα. Το κτίριο, σε σχήμα σταυρού, είναι κτισμένο σύμφωνα με τα πρότυπα της αγοράς της Μασσαλίας και τα εγκαίνια τα έκανε ο τότε πρωθυπουργός της χώρας Ελευθέριος Βενιζέλος. Φυσικά, στην αγορά υπάρχουν παραδοσιακά καφενεία που μπορεί να καθίσει κανείς και να παρατηρήσει το περιβάλλον, τις συνήθειες και την καθημερινότητα των ντόπιων κατοίκων, όσο πίνει τον καφέ του.

Επιπλέον, κάποια από τα σημαντικότερα μέρη που πρέπει να επισκεφθείτε, ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, βρίσκονται έξω από την πόλη των Χανίων και είναι φυσικά οι παγκοσμίου φήμης παραλίες, οι οποίες είναι προσβάσιμες είτε με αυτοκίνητο, είτε με τα ΚΤΕΛ που πραγματοποιούν δρομολόγια στις περισσότερες από αυτές. Το Ελαφονήσι, είναι πασίγνωστο για την παραδεισένια ομορφιά του που θυμίζει Καραϊβική, αλλά και για την ροζ άμμο, η οποία δημιουργείται από τα θρύμματα των κοραλλιών. Η παραλία βρίσκεται στο νοτιοδυτικότερο άκρο της Κρήτης, 76 χιλιόμετρα από τα Χανιά. Από την μία μεριά της χερσονήσου η παραλία εκτείνεται κανονικά με κρυστάλλινα νερά, ενώ από την άλλη μεριά στο σημείο που «σπάει» η χερσόνησος, το νερό δεν ξεπερνά το ένα μέτρο, δημιουργώντας μία πρωτόγνωρη αίσθηση καθώς η λιμνοθάλασσα που δημιουργείται δεν βαθαίνει καθ΄όλη την έκτασή της. Ακόμα μία πολύ διάσημη και πολυφωτογραφημένη παραλία είναι τα «Σειτάν Λιμάνια» ή αλλιώς «το Λιμάνι του Σατανά». Η κατάβαση σε αυτήν, είναι αρκετά δύσβατη, χρειάζεται οπωσδήποτε σφιχτά αθλητικά παπούτσια, τόλμη, έλλειψη υψοφοβίας και σίγουρα νερό καθώς στην κατά τα άλλα παραδεισένια παραλία δεν υπάρχει beach bar. Έχει καταγάλανα νερά και απίστευτη θέα και η εμπειρία αξίζει σίγουρα τον κόπο. Από τις πιο γνωστές παραλίες των Χανίων, είναι και ο Μπάλος. Βέβαια, μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’90, μόνο οι ντόπιοι ψαράδες γνώριζαν τον όρμο αυτό. Το τοπίο θυμίζει αρκετά αυτό του Ελαφονησίου με ρηχά νερά, ψιλή άμμο και τοπίο άγριας ομορφιάς. Είναι επίσης, θέμα κάποιας αντοχής το να φτάσει κανείς εκεί καθώς είναι δύσβατος ο δρόμος. Οι τρόποι για να φτάσετε εκεί είναι είτε με αυτοκίνητο, είτε με καραβάκι. Οι παραλίες της περιοχής αριθμούνται σε περισσότερες από 14 διάσημες, όλες με το κοινό γνώρισμα της απαράμιλλης ομορφιάς και των καταγάλανων νερών.

Επιπρόσθετα, μία πολύ διαδεδομένη δραστηριότητα την οποία πραγματοποιούν πολλοί τουρίστες είναι το να διασχίσουν το φαράγγι της Σαμαριάς, το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα φαράγγια στην Ευρώπη. Βρίσκεται περίπου 40 χιλιόμετρα μακριά από τα Χανιά, στα Λευκά Όρη. Η διάρκεια του να το διασχίσει κανείς υπό κανονικές συνθήκες κυμαίνεται γύρω στις 6-8 ώρες. Πρόκειται για μία μοναδική εμπειρία, μέσα στη φύση ανάμεσα στα πεύκα και τα κυπαρίσσια και καμιά φορά με τη συνοδεία των κρι κρι, των αγριοκάτσικων της περιοχής. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καλό θα ήταν να ξεκινήσει κανείς τη διαδρομή γύρω στις 7:30 το πρωί, ώστε να μη τον πιάσει η μεσημεριανή ζέστη. Για τους λιγότερο έμπειρους περιπατητές, υπάρχει η δυνατότητα να ακολουθήσουν μία από τις οργανωμένες περιπατητικές διαδρομές που θα συνοδεύεται από έμπειρους και ειδικούς.

Όσον αφορά την πολιτιστική τους κληρονομιά, τα Χανιά, δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν τις μεγάλες ιστορικές πόλεις της Ελλάδας και αυτό το αντιλαμβάνεται κανείς εάν δει την πληθώρα των μουσείων που φιλοξενούν. Το Αρχαιολογικό μουσείο, το Λαογραφικό μουσείο που αναπαριστά ένα τυπικό Χανιώτικο σπίτι, το μουσείο Τυπογραφίας που είναι μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα, το Ναυτικό μουσείο, το σπίτι του Ελευθέριου Βενιζέλου και η Δημοτική Βιβλιοθήκη είναι μόνο λίγα από αυτά. Επιπλέον, στο δρόμο προς το Ακρωτήρι βρίσκονται οι τάφοι των Βενιζέλων σε μία τοποθεσία ειδυλλιακή με απίστευτη θέα και ατμόσφαιρα γεμάτη δέος, βλέποντας τους τάφους του Έλληνα πολιτικού Ελευθέριου Βενιζέλου και του ιού του (επίσης πρωθυπουργού) Σοφοκλή. Ο χώρος στην ουσία είναι ένα υπαίθριο μουσείο. Φεύγοντας από τους τάφους, έχει κανείς την ευκαιρία να πάει στην πιο «must» καφετέρια των Χανίων, την «Κουκουβάγια». Εκεί, όλη η θέα απλώνεται κυριολεκτικά στα πόδια του επισκέπτη και δίνεται η δυνατότητα να φάει πεντανόστιμα γλυκά. Η καφετέρια είναι εκεί, εδώ και περίπου είκοσι χρόνια, με σπιτικές συνταγές σε γλυκά πιάτα. (Tip: εάν σας αρέσει η σοκολάτα, μη διστάσετε να δοκιμάσετε το «Ζουμερό κέικ». Ακόμη, εάν σας αρέσει, υπάρχει και έτοιμο σε ειδική συσκευασία για ταξίδι ώστε να το πάρετε μαζί σας φεύγοντας.) Είναι μία από τις πιο γνωστές καφετέριες του νησιού και συγκεντρώνει πολύ ντόπιο κόσμο, λόγω της θέας, της φήμης, αλλά και του ότι χάρη στο υψόμετρο που βρίσκεται, τη νύχτα έχει πολύ δροσιά.

Τα αξιοθέατα, οι διάσημες ανά τον κόσμο παραλίες, η γαστρονομία, οι φιλόξενοι άνθρωποι και η πανέμορφη γραφική πόλη των Χανίων είναι μόνο λίγες λέξεις μπροστά στο τι πραγματικά μπορούν να προσφέρουν τα Χανιά, αλλά και γενικότερα όλο το νησί στον επισκέπτη. Η επίσκεψη σε αυτήν την πόλη, δεν αφήνει κανέναν δυσαρεστημένο, καθώς είναι μία έντονη εμπειρία, γεμάτη με πανέμορφες εικόνες και ποικίλες δραστηριότητες που μένει χαραγμένη τη μνήμη των ανθρώπων που την επισκέπτονται. Τα Χανιά είναι μία πόλη γεμάτη χρώματα, αρώματα, μουσικές και όμορφες στιγμές, τις οποίες προσφέρει απλόχερα από την πρώτη κιόλας στιγμή στον επισκέπτη. Το να εξερευνήσει κανείς αυτήν την πανέμορφη και τόσο αγαπητή ανά τον κόσμο πόλη, είναι απλά μία απόφαση που το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα σας απογοητεύσει.


Βασιλεία Τζιτζικάκη

Γεννήθηκε το 1996 στη Θεσσαλονίκη, όπου και διαμένει μέχρι σήμερα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Βαλκανικών Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Αυτήν την περίοδο κάνει το μεταπτυχιακό της στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος με τίτλο «Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων και Οργανισμών». Έχει εργαστεί στο έργο «Ψηφιοποίηση Εφημερίδων στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης» με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Μιλάει τέσσερις γλώσσες. Ενδιαφέρεται κυρίως για τα ταξίδια, τον πολιτισμό αλλά και την φωτογραφία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Βασιλεία Τζιτζικάκη
Βασιλεία Τζιτζικάκη
Γεννήθηκε το 1996 στη Θεσσαλονίκη, όπου και διαμένει μέχρι σήμερα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Βαλκανικών Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Αυτήν την περίοδο κάνει το μεταπτυχιακό της στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος με τίτλο «Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων και Οργανισμών». Έχει εργαστεί στο έργο «Ψηφιοποίηση Εφημερίδων στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης» με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Μιλάει τέσσερις γλώσσες. Ενδιαφέρεται κυρίως για τα ταξίδια, τον πολιτισμό αλλά και την φωτογραφία.