16.9 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟ τουρισμός μετά την πανδημία

Ο τουρισμός μετά την πανδημία


Της Μαριέτας Μουγιάντση,

Ανάμεσα στους πολλούς επαγγελματικούς τομείς που επηρέασε αρνητικά η πανδημία, ανήκει αναμφίβολα ο τουρισμός. Το πλήγμα του τουρισμού στην Ευρώπη είναι οφθαλμοφανές, τόσο για τα μεγάλα τουριστικά θέρετρα όσο και για τα πιο ήσυχα. Ιδιαίτερα η χώρα μας, η οποία στηρίζει την οικονομία της κυρίως στον τουρισμό, βρίσκεται μπροστά σε έναν Γολγοθά. Όχι μόνο τα ξενοδοχεία, τα καταστήματα εστίασης, τα νυχτερινά μαγαζιά, αλλά και οι χιλιάδες υπάλληλοι έχουν βρεθεί με δεμένα τα χέρια και έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο με πολλά αδιέξοδα.

Αρχικά, ένας τεράστιος αριθμός νέων, κυρίως φοιτητών, στηρίζεται στην καλοκαιρινή του εργασία για να αποπληρώσει τα έξοδα των σπουδών του. Πιο συγκεκριμένα, πολλοί φοιτητές που σπουδάζουν σε άλλες πόλεις και των οποίων οι γονείς αδυνατούν να τους συντηρήσουν οικονομικά, εναποθέτουν τις ελπίδες τους σε μια καλοκαιρινή εργασία. Ωστόσο, η πανδημία δεν άφησε ανεπηρέαστο τον κλάδο του τουρισμού με αποτέλεσμα πολλοί νέοι να χάσουν την ευκαιρία να εργαστούν την καλοκαιρινή σεζόν. Σε πρακτικό επίπεδο η κατάσταση αυτή θα αποδειχθεί μοιραία για ένα σημαντικό ποσοστό φοιτητών που θα επωμιστεί το μεγάλο βάρος των εξόδων των σπουδών τους. Από την άλλη, όσον αφορά την ψυχολογία των νέων, η αβεβαιότητα και το άγχος είναι πιθανόν να τους βυθίσει σε ένα τέλμα.

Το πλήγμα δεν περιορίζεται μόνο στους υπαλλήλους αλλά εκτείνεται και στους ιδιοκτήτες καταστημάτων και καταλυμάτων. Αν και στη χώρα μας έχει δοθεί το πράσινο φως για την επανεκκίνηση του τουρισμού, ορισμένα προβλήματα παραμένουν. Η σχετική καθυστέρηση του ανοίγματος των καταστημάτων και των ξενοδοχείων έπληξε σοβαρά τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι πασχίζουν να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Παρ’ όλα αυτά, τα νέα δεδομένα και η νέα κανονικότητα απαιτούν αλλαγές. Για παράδειγμα, η διαρρύθμιση των χώρων ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις, οι συχνές απολυμάνσεις, η χρήση γαντιών και μάσκας από το προσωπικό αποτελούν λίγα από τα επιπλέον έξοδα που καλούνται οι ιδιοκτήτες να καλύψουν. Σε άλλες χώρες της Ευρώπης μάλιστα εκτός από τα παραπάνω, το μενού των εστιατορίων θα αναζητείται στο smartphone ώστε να αποφευχθούν οι κατάλογοι που περνούν από χέρι σε χέρι. Επιπλέον, ορισμένα ξενοδοχεία θα εφοδιαστούν με χαλάκια εμποτισμένα με χλωρίνη για να απολυμαίνονται οι σόλες των παπουτσιών των πελατών. Παρόλο που οι ενέργειες αυτές μοιάζουν παράξενες, είναι σαφώς αναγκαίες για τη διασφάλιση της υγείας τόσο των πελατών όσο και των υπαλλήλων.

Η νέα κανονικότητα απαιτεί νέες τακτικές για την αντιμετώπιση των νέων προβλημάτων που προέκυψαν από την πανδημία. Αναντίρρητα, το πλήγμα στον τουρισμό θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία της χώρας μας. Πολλοί ενδέχεται να χάσουν τις θέσεις τους, άλλοι ακόμα και να βάλουν λουκέτο στα καταστήματά τους. Εντούτοις, οφείλουμε να γνωρίζουμε την υφιστάμενη κατάσταση και να παίρνουμε τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις ανάλογα με αυτήν. Σίγουρα αυτό που προέχει είναι η δημόσια υγεία, η οποία μπορεί να διατηρηθεί μόνο με την λήψη ορισμένων μέτρων, τουλάχιστον για κάποιο χρονικό διάστημα. Το ερχόμενο καλοκαίρι αποτελεί τομή στην ιστορία του ελληνικού τουρισμού, ο οποίος παρά τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει, θα καταφέρει να ανακάμψει.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαριέτα Μουγιάντση
Μαριέτα Μουγιάντση
Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 2000 και είναι προπτυχιακή φοιτήτρια στο τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ. Μελλοντικά φιλοδοξεί να ασχοληθεί με τον κλάδο της μετάφρασης-διερμηνείας.