21.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςΗ έντονη παρουσία του Mike Pompeo στην αμερικανική πολιτική σκηνή

Η έντονη παρουσία του Mike Pompeo στην αμερικανική πολιτική σκηνή


Της Σωτηρίας Κόρδα,

Ο Michael Richard Pompeo, γεννηθείς το 1963 στη νότια Καλιφόρνια, είναι Αμερικανός πολιτικός, διπλωμάτης, επιχειρηματίας και δικηγόρος, που από τον Απρίλιο του 2018, υπηρετεί ως 70ος Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, επί κυβερνήσεως Donald Trump. Έχει διατελέσει πρώην αξιωματικός του στρατού των ΗΠΑ, καθώς και διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) από τον Ιανουάριο του 2017 έως τον Απρίλιο του 2018.

Πριν από την ένταξή του στην τωρινή αμερικανική κυβέρνηση, ο Pompeo εκπροσώπησε την τέταρτη περιφέρεια του Kansas, από το 2011 έως το 2017, ως μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενός από τα σώματα του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών. Ήταν εκπρόσωπος του Kansas στην Εθνική Επιτροπή των Ρεπουμπλικανών και μέλος της Αντιπροσωπείας του Κογκρέσου της Ιταλίας.

Στις εκλογές του 2010 κέρδισε τα primaries του Ρεπουμπλικανικού κόμματος με ποσοστό 39% των ψήφων, επικρατώντας έναντι του Γερουσιαστή της πολιτείας Jean Schodorf και δύο άλλων συνυποψηφίων, ενώ στις εκλογές για τη θέση στη Βουλή κέρδισε με το 58,8% των ψήφων. Στις εκλογές του 2012, 2014 και 2016 ο Mike Pompeo κέρδισε συντριπτικά τους αντιπάλους του, με ποσοστά αντίστοιχα των 62,2%, 67% και 60,7%.

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του έλαβε δωρεές αξίας σχεδόν 80.000 δολαρίων από την Koch Industries και τους υπαλλήλους της. Ο Pompeo υπηρέτησε, επίσης, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Πληροφοριών, στις Επιτροπές Ενέργειας και Εμπορίου, καθώς και στην Επιτροπή των ΗΠΑ για τη Βεγγάζη, η οποία αφορούσε την επίθεση στο αμερικανικό διπλωματικό συγκρότημα του 2012 στη λιβυκή πόλη. Ακόμη, πριν από τη θητεία του στο Κογκρέσο, ίδρυσε το Thayer Aerospace, όπου και υπήρξε Διευθύνων Σύμβουλος για περισσότερο από μία δεκαετία. Αργότερα, έγινε Πρόεδρος της Sentry International, μιας εταιρείας παραγωγής, διανομής και παροχής εξοπλισμού πετρελαιοπηγών.

Στις 18 Νοεμβρίου 2016 ο νεοεκλεγμένος ηγέτης των ΗΠΑ ανακοίνωσε τον διορισμό του Mike Pompeo ως διευθυντή της CIA. Αξιοσημείωτη στιγμή στην τότε καριέρα του αποτελεί το μετέπειτα ταξίδι στην Τουρκία, σε συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Tayyip Erdogan. Συζήτησαν την πολιτική αναφορικά με τη Συρία και το Ισλαμικό Κράτος, επιβεβαιώνοντας για πρώτη φορά τις σχέσεις μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, από τότε που ο Trump ανέλαβε τα καθήκοντά του. Ωστόσο, τον Αύγουστο που ακολούθησε, ο Pompeo ανέλαβε την άμεση διοίκηση του Counterintelligence Mission Center, του τμήματος που βοήθησε να διενεργηθεί έρευνα σχετικά με τους πιθανούς δεσμούς μεταξύ συνεργατών του Trump και Ρώσων αξιωματούχων, δημιουργώντας έτσι ανησυχία στο πολιτικό γίγνεσθαι.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Donald Trump διόρισε τον Pompeo Υπουργό Εξωτερικών τον Μάρτιο του 2018, αφού απέλυσε πρώτα τον προκάτοχό του, Rex Tillerson. Στις 26 Απριλίου η Γερουσία ψήφισε με 57 ψήφους έναντι 42, επιβεβαιώνοντας τη θέση του Pompeo ως νέο Υπουργό Εξωτερικών και ορίζοντας την Ημέρα Ορκωμοσίας του την ίδια κιόλας ημέρα. Αναλαμβάνοντας αμέσως τα νέα του καθήκοντα, υποσχέθηκε να δώσει προτεραιότητα στην ανύψωση του χαμηλού ηθικού που διακατείχε το Υπουργείο Εξωτερικών. Αμέσως μετά επισκέφθηκε την έδρα του ΝΑΤΟ, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών για συλλογική άμυνα, σύμφωνα με το άρθρο 5 της Συνθήκης της Washington και, συγχρόνως, καλώντας κάθε κράτος-μέλος να επιτύχει τον συμφωνημένο στόχο περί της αύξησης των αμυντικών δαπανών.

Οι διμερείς σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα είναι ένας ακόμα σημαντικός πυλώνας διπλωματίας στον οποίο ο Pompeo έπαιξε κεντρικό ρόλο. Τον Ιούνιο του 2018 ο Mike Pompeo δήλωσε ρητά πως η πλήρης και μη αναστρέψιμη αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου είναι το μόνο αποδεκτό αποτέλεσμα για τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τις κυρώσεις να παραμένουν έως ότου η Βόρεια Κορέα εξαλείψει πλήρως τα όπλα μαζικής καταστροφής. Όσον αφορά τη Σαουδική Αραβία, ο Pompeo, ως πλέον Υπουργός Εξωτερικών, εμμένει για ακόμα μία φορά στη συνδρομή των ΗΠΑ, έναντι της Ιρανικής απειλής.

Είναι γεγονός πως η παρουσία του Mike Pompeo στα πολιτικά δρώμενα κρίνεται έντονη. Μέσα στον Μάιο, κατόπιν σύστασης του Pompeo, ο Πρόεδρος Trump απέλυσε τον Γενικό Επιθεωρητή του State Department, Steve Linick, ο οποίος είχε ξεκινήσει πρόσφατα μια έρευνα για την υποτιθέμενη κατάχρηση εξουσίας του Υπουργού Εξωτερικών, περί διορισμών που αφορούν τον ίδιο και τη σύζυγό του. Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, επίσης, κάνουν λόγο για «αδικαιολόγητα» δείπνα του Υπουργού με εκατοντάδες ελίτ συμμετέχοντες, εκφράζοντας ανησυχίες σχετικά με το κατά πόσον τα δείπνα εξυπηρετούν κάποιο σκοπό εξωτερικής πολιτικής, αφού μόνο το 14% των προσκεκλημένων είναι διπλωμάτες ή ξένοι αξιωματούχοι. Πάντως, φαίνεται πως κύριος σκοπός του Pompeo είναι να καλλιεργήσει υποστηρικτές και δωρητές, εξυπηρετώντας μελλοντικές πολιτικές του φιλοδοξίες.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


Σωτηρία Κόρδα

Γεννηθείσα το 1999 στην Πάτρα, σπουδάζει στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Είναι γνώστρια Αγγλικής, Γαλλικής, Ρωσικής και Αραβικής γλώσσας. Έλκεται ιδιαίτερα από το Διεθνές Δίκαιο και τις σύγχρονες εξελίξεις στη διεθνή σκακιέρα. Παρακαλουθεί σεμινάρια και έχει συμμετάσχει σε Μοντέλα Ηνωμένων Εθνών (EUropaS, ThessISMUN), αλλά και στο Πανελλήνιο Κοινοβούλιο Νέων.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σωτηρία Κόρδα
Σωτηρία Κόρδα
Γεννηθείσα το 1999 στην Πάτρα, σπουδάζει στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Είναι γνώστρια Αγγλικής, Γαλλικής, Ρωσικής και Αραβικής γλώσσας. Έλκεται ιδιαίτερα από το Διεθνές Δίκαιο και τις σύγχρονες εξελίξεις στη διεθνή σκακιέρα. Παρακαλουθεί σεμινάρια και έχει συμμετάσχει σε Μοντέλα Ηνωμένων Εθνών (EUropaS, ThessISMUN), αλλά και στο Πανελλήνιο Κοινοβούλιο Νέων.