20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήIn MemoriamIn Memoriam: Ρατζ Καπούρ

In Memoriam: Ρατζ Καπούρ


Του Γιώργου Σαλπιγγίδη,

Ρατζ Καπούρ, ο σημαντικότερος Ινδός καλλιτέχνης του περασμένου αιώνα, που ασχολήθηκε με την υποκριτική, τη σκηνοθεσία, την παραγωγή, το χορό και το τραγούδι. Άνθρωπος δραστήριος με υπερβολική ενέργεια, αποκαλούμενος και Τσάρλι Τσάπλιν της Ινδίας ή Βασιλιάς του ινδικού κινηματογράφου.

Γεννήθηκε το Δεκέμβριο του 1924 στην τότε πόλη της Ινδίας Peshawar (σήμερα ανήκει στο Πακιστάν), που τότε βρισκόταν υπό βρετανική κυριαρχία. Προερχόταν από μια καλλιτεχνική οικογένεια, καθώς ο πατέρας του (ηθοποιός, σκηνοθέτης και ιδιοκτήτης θεάτρου) και ο παππούς του ήταν καταξιωμένοι άνθρωποι του χώρου. Αυτά τα ερεθίσματα στάθηκαν αφορμή για την ενασχόλησή του από πολύ μικρή ηλικία, με τα πράγματα του θεάτρου. Ήδη από τα 6 του χρόνια ερμήνευε ρόλους παιδιών σε διάφορες παραγωγές στο θέατρο του πατέρα του.

Από τα εφηβικά του κιόλας χρόνια, ασχολείται με τη σκηνοθεσία και σε ηλικία 24 ετών ιδρύει τη δική του εταιρεία παραγωγής και γίνεται έτσι, ίσως ο νεότερος Ινδός παραγωγός. Έχοντας αποκτήσει πολλές εμπειρίες από αυτήν του την ενασχόληση, συμμετέχει πια ως ηθοποιός σε διάφορες ταινίες. Ακολουθεί μια περίοδος μεγάλων επιτυχιών στην Ινδία και το 1951 η ταινία Awaara τον κάνει διεθνώς γνωστό. Θα πρωταγωνιστήσει μαζί με την επίσης διάσημη ηθοποιό Nargis, σε πάνω από 15 ταινίες. Μάλιστα, υπήρχε η φήμη πως οι δυο τους είχαν σχέση, ενώ ο ίδιος ήταν ήδη παντρεμένος με παιδιά. Οι φήμες όμως θα σταματήσουν μετά το γάμο της Nargis. Παρ’ όλα αυτά, θα συνεχίσει να διατηρεί κάποιες εξωσυζυγικές σχέσεις, με αποτέλεσμα η γυναίκα του να φύγει με τα παιδιά τους και να τον αφήσει. Το ζευγάρι επανενώνεται, αφού ο Raj δεσμεύεται να αφοσιωθεί στην οικογένειά του.

Οι ταινίες του έχουν μείνει στην ιστορία του κινηματογράφου, καθώς εκτός από αισθηματικές, θίγουν και διάφορα κοινωνικά θέματα, όπως την ανεργία, τη φτώχεια κ.α. Οι πιο γνωστές από τις 80 και πλέον ταινίες του είναι οι Aag (1948), Barsaat (1949), Shree 420 (1955). Από τα πέντε παιδιά του, οι τρεις γιοι του ασχολήθηκαν με την υποκριτική και πρωταγωνίστησαν και σε ταινίες μαζί με τον πατέρα τους.

Ο Raj είχε χρόνια αναπνευστικά προβλήματα. Κατά τη διάρκεια μιας απονομής βραβείων, αισθάνθηκε μια αδιαθεσία και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο. Εκεί υποβλήθηκε σε μια σειρά θεραπειών, οι οποίες όμως, δεν είχαν κάποιο αποτέλεσμα. Ένα μήνα αργότερα, στις 2 Ιουνίου του 1988, θα φύγει από τη ζωή σε ηλικία 63 ετών, βυθίζοντας στο πένθος τους θαυμαστές του.


Γιώργος Σαλπιγγίδης, Σύμβουλος Διοίκησης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1999. Φοιτητής του Τμήματος Ιστορία, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, της Καλαμάτας. Λάτρης της Βυζαντινής και Νεότερης Ιστορίας, του αρχαίου θεάτρου, του βιβλίου και της μαγειρικής.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Σαλπιγγίδης, Σύμβουλος Διοίκησης
Γιώργος Σαλπιγγίδης, Σύμβουλος Διοίκησης
Γεννημένος στην Αθήνα το 1999. Φοιτητής του Τμήματος Ιστορία, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, της Καλαμάτας. Λάτρης της Βυζαντινής και Νεότερης Ιστορίας, του αρχαίου θεάτρου, του βιβλίου και της μαγειρικής.