13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΤαξίδιαΣόφια: Μια παρεξηγημένη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα

Σόφια: Μια παρεξηγημένη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα


Του Σωτήρη Αγράφα, 

Η Σόφια είναι ένας όχι και τόσο δημοφιλής προορισμός που απουσιάζει ή βρίσκεται πολύ χαμηλά στο bucket list πολλών ταξιδιών. Οι περισσότεροι την αντιμετωπίζουν με προκατάληψη (συμπεριλαμβανομένου και εμένα), πριν την επισκεφτούν, θεωρώντας ότι δεν έχει τίποτα ενδιαφέρον να τους προσφέρει ως ταξιδιωτικός προορισμός, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που –αδίκως– φοβούνται για την ασφάλειά τους. Όμως, ένα διήμερο είναι αρκετό για να σας αλλάξει τη γνώμη και να μετατρέψει τη Σόφια σε μια από τις αγαπημένες low budget επιλογές για σύντομες εξορμήσεις στην Ευρώπη.

Γενικές πληροφορίες

Η Σόφια είναι η πρωτεύουσα της Βουλγαρίας που αποτελεί μια βαλκανική χώρα, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά δεν έχει προσχωρήσει ακόμα στο ευρώ. Εθνικό της νόμισμα είναι το λεβ, το οποίο έχει αντιστοιχία ένα προς δύο με το ευρώ. Η πρόσβαση από την Ελλάδα μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε αεροπορικά (με πολύ φτηνά εισιτήρια που μπορεί να ξεκινάνε από 10 ευρώ), είτε οδικώς από την Βόρεια Ελλάδα, είτε σιδηροδρομικά με απευθείας σύνδεση από Θεσσαλονίκη. Οι μετακινήσεις μέσα στην πόλη είναι πολύ εύκολες, αφού το μετρό καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της πόλης, αλλά και πολύ οικονομικές με το ημερήσιο εισιτήριο χρήσης όλων των μέσων να κοστίζει μόλις 4 λεβ (2 ευρώ). Η διαμονή επίσης δεν αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα, καθώς με λίγα χρήματα μπορείτε να βρείτε πολλά value for money ξενοδοχεία και διαμερίσματα στο κέντρο της πόλης. 

Τι να δείτε – Πού να πάτε

Τα βασικά αξιοθέατα στη Σόφια μπορούν να εξερευνηθούν σε πολύ λίγες ώρες και βρίσκονται πολύ κοντά μεταξύ τους, γεγονός που την καθιστά ιδανικό προορισμό για εκδρομή το σαββατοκύριακο. Μερικά από τα βασικά κτήρια και μνημεία που αξίζει να επισκεφτεί κανείς είναι συγκεντρωμένα στο ιστορικό κέντρο και μπορείτε να τα επισκεφτείτε όλα με έναν μεγάλο περίπατο. Ξεκινώντας από την γέφυρα των αετών, απέναντι θα δείτε το πανεπιστήμιο της Σόφιας και στην περιπλάνησή σας στην περιοχή, που είναι μια από τις πιο πλούσιες γειτονιές της πρωτεύουσας, θα συναντήσετε μερικά από τα πιο όμορφα κτήρια, όπως η βιβλιοθήκη του Κύριλλου και του Μεθόδιου και το Κοινοβούλιο, που αποπνέουν μια αύρα που θυμίζει κεντρική Ευρώπη λόγω της αρχιτεκτονικής τους.

Λίγο αργότερα θα συναντήσετε το Μνημείο Τσαρ Οσφομποντίτελ, προς τιμήν του Ρώσου ηγεμόνα Αλέξανδρου Β’, απέναντι από το κτήριο του Κοινοβουλίου, αλλά και την πανέμορφη ρωσική εκκλησία. Είναι χτισμένη σε στυλ που θυμίζει τις εκκλησίες της Μόσχας με 5 μικρούς κωνικούς τρούλους από χρυσό. Το κυριότερο και πιο γνωστό –και ίσως πιο πολυφωτογραφημένο– αξιοθέατο της Σόφιας είναι ο Καθεδρικός Ναός Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους ναούς στον κόσμο, καθώς έχει χωρητικότητα πάνω από 10.000 άτομα και αποτελεί σήμα κατατεθέν της βουλγαρικής πρωτεύουσας λόγω του όγκου και της αρχιτεκτονικής του. Τέλος, ένα από τα αγαπημένα μου αξιοθέατα της πόλης είναι το Εθνικό Παλάτι Πολιτισμού, ένα τεράστιο συνεδριακό κέντρο στο τέλος της πιο κεντρικής οδού της Σόφιας, που περιτριγυρίζεται από ένα πολύ όμορφο, προσεγμένο και καθαρό πάρκο με λουλούδια και σιντριβάνια.

Ψώνια – Φαγητό  

Η Σόφια είναι από τις πόλεις που ενδείκνυται να επισκεφθεί κάνεις για ψώνια, καθώς πολύ μεγάλο μέρος του εμπορεύματος παράγεται στη χώρα σε μικρότερες γειτονικές πόλεις. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη χαμηλή ισοτιμία στο συνάλλαγμα, μειώνει σημαντικά τα έξοδα και το κόστος αγοράς των προϊόντων. Στην Σόφια θα βρείτε όλες τις γνωστές μάρκες και αλυσίδες ρούχων και παπουτσιών, καθώς και πληθώρα άλλων καταστημάτων τοπικής εμβέλειας με προϊόντα ποιοτικά και σε πολύ καλές τιμές. Αυτό που παρατήρησα στο ταξίδι μου εκεί είναι ότι οι τιμές στις διάσημες πολυεθνικές αλυσίδες δεν διαφέρουν καθόλου από την Ελλάδα. Στην Σόφια υπάρχουν παντού μέσα στην πόλη εμπορικά κέντρα, μερικά από τα καλύτερα είναι το Sofia ring, το The mall και το Vitosha mall, ενώ πολλά μαγαζιά είναι επίσης διαθέσιμα στον κεντρικό εμπορικό δρόμο της πρωτεύουσας, τη λεωφόρο Vitosha.

Όσον αφορά το φαγητό, μπορώ να σας εγγυηθώ ότι στη Σόφια θα φάτε καλά και πολύ. Ως χώρα δεν έχουν κάτι ιδιαίτερο σαν πιάτο να δοκιμάσετε. Όμως, οι επιλογές είναι άπειρες και καλύπτουν όλα τα γούστα και φυσικά όλα τα πορτοφόλια, από fast food και street food καντίνες μέχρι sushi και πολυτελή gourmet εστιατόρια. Όλα αυτά και πολλά άλλα θα τα βρείτε στη Σόφια, τόσο μέσα στα εμπορικά κέντρα όσο και στην υπόλοιπη πόλη, στους εμπορικούς δρόμους και τις γειτονιές. Αυτό που θα σας πρότεινα είναι να γευματίσετε έστω μια φορά σε κάποιο καλό εστιατόριο, καθώς λόγω του συναλλάγματος θα πληρώσετε σχεδόν τα μισά σε σχέση με την Ελλάδα και θα σας περιποιηθούν με το παραπάνω.

Μόλις σας δοθεί η ευκαιρία να επισκεφτείτε τη Σόφια ή βρείτε κάποια καλή προσφορά στα αεροπορικά εισιτήρια, αδράξτε την ευκαιρία. Πραγματικά είναι ένα ταξίδι που θα σας κοστίσει ελάχιστα και θα σας αποζημιώσει. Τέλος, η Σόφια μπορεί να αποτελέσει μια εξαιρετική επιλογή για αφετηρία ενός road trip στα Βαλκάνια, καθώς η χώρα συνορεύει με την Σερβία και τη Ρουμανία, με σωστό προγραμματισμό και καλή διάθεση μπορείτε να επισκεφτείτε πάνω από μία βαλκανικές-ευρωπαϊκές πόλεις. 


Σωτήρης Αγράφας

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2001 όπου και μεγάλωσε. Είναι πρωτοετής φοιτητής του τμήματος Επικοινωνίας & Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά. Λατρεύει τις φωτογραφίες και τα ταξίδια, για τα οποία γράφει στο OffLine Post.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σωτήρης Αγράφας
Σωτήρης Αγράφας
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2001 όπου και μεγάλωσε. Είναι πρωτοετής φοιτητής του τμήματος Επικοινωνίας & Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά. Λατρεύει τις φωτογραφίες και τα ταξίδια, για τα οποία γράφει στο OffLine Post.