21.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΜάρθα Καραγιάννη: η σταρ του ελληνικού κινηματογράφου

Μάρθα Καραγιάννη: η σταρ του ελληνικού κινηματογράφου


Της Αγγελικής Κουτουφά,

Η ιστορία μιας πραγματικής σταρ με συμπεριφορά «αντιστάρ» θα λέγαμε. Μια από τις πιο δημοφιλείς προσωπικότητες της χρυσής εποχής του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Τα πρώτα χρόνια της καριέρας της, οι επιτυχίες, οι συνεργασίες της, οι άνδρες που τη σημάδεψαν, αλλά και η ζωή της σήμερα.

Τα πρώτα χρόνια

Μεγάλωσε στο Κερατσίνι. Άρχισε να ασχολείται με τον χορό από τα οκτώ της χρόνια και από πολύ νωρίς συμμετείχε σε παραστάσεις της Λυρικής σκηνής. Ήταν μόλις δεκαεπτά ετών, όταν έκανε την πρώτη της εμφάνιση στην ταινία «Η Άγνωστος» 1956 της Φίνος Φιλμ, σε σκηνοθεσία του Ορέστη Λάσκου. Την επόμενη χρονιά, έκανε την πρώτη θεατρική της εμφάνιση στην επιθεώρηση «Ελέφαντες και Ψύλλοι».

Οι επιτυχίες της καριέρας της

Με το ταλέντο τόσο στις ερμηνείες της όσο και στα χορευτικά της νούμερα στα μιούζικαλ, κατάφερνε να συναρπάζει και να καθηλώνει το κοινό. Ποτέ δεν πήρε τον απόλυτα πρώτο ρόλο, ξεχώριζε όμως μέσα από τις ταινίες συνόλου και καταγράφηκε στη συνείδηση του κόσμου, όχι απλώς ως πρωταγωνίστρια, αλλά ως σταρ. Μια γυναίκα όπου σαγήνευε τον ανδρικό πληθυσμό και κέρδιζε το θαυμασμό από τον γυναικείο.

Πηγή εικόνας: iefimerida.gr

 

Η Μάρθα Καραγιάννη έχτισε τη δική της καριέρα τη χρυσή δεκαετία του 1960. Η πορεία της είναι συνδεδεμένη με τη Φίνος Φιλμ και τον Γιάννη Δαλιανίδη. Η συνεργασία τους άρχισε το 1961, κερδίζοντας σημαντικό ρόλο στην ταινία «Ζητείται Ψεύτης». Την επόμενη σεζόν, Φίνος και Δαλιανίδης παρουσιάζουν το πρώτο ελληνικό μιούζικαλ «Μερικοί το Προτιμούν Κρύο», στο οποίο η Καραγιάννη σημειώνει μεγάλη επιτυχία ως αρραβωνιαστικιά του Ντίνου Ηλιόπουλου. Από τότε, αποτέλεσε αναπόσπαστο κομμάτι όλων των μιούζικαλ του Δαλιανίδη και της Φίνος Φιλμ, με την οποία γύρισε 20 ταινίες από τις 42 που έχει παίξει συνολικά στον κινηματογράφο.Τις δεκαετίες 1970 και 1980 ασχολήθηκε κυρίως με το θέατρο, παίζοντας σε μιούζικαλ και κωμωδίες. Τραγούδησε πρώτη φορά στην ταινία «Καπετάνιος για κλάματα», 1960 («Σαν φυσά το μαϊστράλι»), αλλά έκανε μεγάλη επιτυχία τραγουδώντας στην ταινία «Γοργόνες και μάγκες», 1968 («Ο άνδρας που θα παντρευτώ»).

Η ζωή σήμερα

Η Μάρθα Καραγιάννη, μετά από το τέλος της καριέρας της, αποφάσισε πως ήθελε να ταξιδέψει όλο τον κόσμο. Αυτό και έκανε. Μέχρι σήμερα, έχει κάνει πολλά ταξίδια που της έχουν μάθει πράγματα για τη ζωή, γι’ αυτό και δηλώνει «πολίτης του κόσμου». Εδώ και 17 χρόνια, συγκατοικεί με μια γυναίκα, που η φιλία τους κρατά 50 ολόκληρα χρόνια. «Με την Ντόρα Ντούμα είμαστε θεατρίνες και οι δύο. Και με τους θεατρίνους μπορώ και μιλάω. Μιλάμε την ίδια γλώσσα. Την ξέρω από το 1968, ήμασταν φίλες. Μετά από δύο γάμους η Ντόρα και τον θάνατο της μητέρας μου, της είπα δεν έρχεσαι να μείνουμε μαζί;».


Αγγελική Κουτουφά

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2000 με καταγωγή από το Ληξούρι, Κεφαλλονιάς. Αποφοίτησε το 2018 από το 1ο Λύκειο Αμαρουσίου και έκτοτε σπουδάζει Δημοσιογραφία στην σχολή Ant1MediaLab. Λατρεύει τα ταξίδια και να γνωρίζει νέα μέρη.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Θάνος Κουλουβάκης
Θάνος Κουλουβάκης
Γεννήθηκε το 1997 στην Αθήνα. Σπουδάζει στο τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Ρέθυμνο. Αφοσιώθηκε από μικρή ηλικία στη λογοτεχνία – τόσο ως αναγνώστης όσο και ως δημιουργός. Στα εφηβικά του χρόνια ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την αρθρογραφία, η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τον χώρο των εκδόσεων και δύο βιβλία του έχουν εκδοθεί.