12 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΗ γυναίκα ως έρμαιο των προτύπων ομορφιάς ανά τους αιώνες

Η γυναίκα ως έρμαιο των προτύπων ομορφιάς ανά τους αιώνες


Της Ευαγγελίας Παλαιολόγου,

Γυναίκα. Μία λέξη, χιλιάδες εικόνες και σκέψεις. Γυναίκα και θηλυκότητα. Ποιος άραγε μπορεί να προσδιορίσει με δικά του λόγια τι πραγματικά σημαίνει γυναίκα και τι σημαίνει θηλυκότητα; Από πού πηγάζει η θηλυκότητα άραγε και ποιος ορίζει τη γυναικεία ομορφιά; Το σίγουρο είναι ότι η τηλεόραση και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στα διάφορα πρότυπα ομορφιάς που προβάλλονται.

Οι αντιλήψεις σχετικά με την ομορφιά και τους διάφορους τύπους σώματος όχι μόνο διαφέρουν από πολιτισμό σε πολιτισμό, αλλά και από εποχή σε εποχή. Τα πρότυπα γυναικείας ομορφιάς έχουν διαφοροποιηθεί κατά πολύ ανά τους αιώνες και για περισσότερο από 3.000 χρόνια επηρεάζουν τις γυναίκες ολόκληρου του πλανήτη.

Στην Αρχαία Αίγυπτο, η ιδανική γυναίκα ήταν αδύνατη με λεπτούς ώμους και ψηλή μέση. Χαρακτηριζόταν από το συμμετρικό της πρόσωπο και τα μεγάλα μάτια. Η αιγυπτιακή κοινωνία ήταν σχετικά ελεύθερη και προωθούσε τη γυναικεία ανεξαρτησία. Μάλιστα, οι γυναίκες ήταν ελεύθερες να παίρνουν διαζύγιο ή να έχουν προγαμιαίες σχέσεις χωρίς να βιώνουν την κοινωνική κατακραυγή. Στην Αρχαία Ελλάδα, η γυναίκα είχε ανοικτόχρωμο δέρμα και καμπύλες. Οι παχουλές γυναίκες έχαιραν ιδιαίτερης εκτίμησης από το αντρικό φύλο και οι περισσότερες άφηναν τα μαλλιά τους μακριά, για να τα δένουν σε περίτεχνους κότσους και πλεξίδες. Οι Αρχαίοι Έλληνες λάτρευαν την αντρική ομορφιά και γι’ αυτό οι άντρες είχαν ένα υψηλότερο επίπεδο ομορφιάς από τις γυναίκες. Την περίοδο της δυναστείας των Χαν στην Κίνα, η ιδανική γυναίκα είχε μικρά πόδια, αδύνατη μέση και ήταν πολύ μικροκαμωμένη. Το δέρμα της ήταν λευκό, με μεγάλα σκιστά μάτια, κόκκινα χείλη και λευκά δόντια. Οι γυναίκες της εποχής άφηναν τα μαλλιά τους πολύ μακριά και οι άντρες είχαν ιδιαίτερη προτίμηση σε εκείνες που τα μαλλιά τους είχαν σκούρο μαύρο χρώμα. Την εποχή της Ιταλικής Αναγέννησης, εκτιμώνταν ιδιαίτερα οι γυναίκες που είχαν ένα γεμάτο σώμα, με στρογγυλεμένο στομάχι και παχουλές καμπύλες. Το δέρμα τους ήταν λευκό με κόκκινα μάγουλα και το πρόσωπό τους στρογγυλεμένο. Τα ανοικτόχρωμα μαλλιά και το παχουλό σώμα ήταν οι ανώτερες ενδείξεις ομορφιάς. Η εποχή της βικτοριανής Αγγλίας κράτησε έως τη βασιλεία της βασίλισσας Βικτορίας και έμεινε γνωστή ως η εποχή του κορσέ. Οι γυναίκες της εποχής έσφιγγαν τη μέση τους με στενά εσώρουχα και με κορσέ, για να δημιουργήσουν το σώμα κλεψύδρα, όπως ονομαζόταν. Επομένως, η ιδανική γυναίκα είχε παχουλά άκρα, αλλά αδύνατη μέση.

Προς τα 1900 τα γυναικεία πρότυπα άρχισαν να αλλάζουν ακόμα περισσότερο. Καθοριστικό ρόλο έπαιξαν οι διάφορες διασημότητες της εκάστοτε εποχής, που επηρέασαν τον χώρο του κινηματογράφου, της μόδας και της μουσικής. Τη δεκαετία του 1920 η ιδανική γυναίκα χαρακτηριζόταν από μια ανδρογενή εμφάνιση. Οι γυναίκες φορούσαν σουτιέν που έκαναν επίπεδο το στήθος τους και ρούχα που δημιουργούσαν την εντύπωση της έλλειψης καμπυλών. Οι γυναίκες κούρευαν τα μαλλιά τους κοντά, για να αφήσουν πίσω την πεποίθηση που ήθελε τα μακριά μαλλιά ως σύμβολο ομορφιάς. Το επίπεδο στήθος, η χαμηλή μέση και το αντρικό κούρεμα ήταν τα απόλυτα σύμβολα ομορφιάς. Η χρυσή εποχή του Hollywood κράτησε από το 1930 έως το 1950. Η περίοδος της ανδρογενούς εμφάνισης δεν κράτησε πολύ. Η εικόνα του σώματος κλεψύδρα είχε επιστρέψει. Μεγάλη επιρροή την περίοδο εκείνη άσκησε φυσικά το απόλυτο θηλυκό της εποχής, η Μέριλιν Μονρόε, το χρυσό κορίτσι του Hollywood. Έτσι, οι καμπύλες, το μεγάλο στήθος και η στενή μέση επέστρεψαν δυναμικά. Η περίοδος των 60s ήθελε τις γυναίκες αδύνατες, με μακριά, λεπτά πόδια και εφηβική φιγούρα. Η περίοδος αυτή έμεινε γνωστή ως “Swinging London”, ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την ακμάζουσα μόδα και πολιτιστική σκηνή του Λονδίνου στη δεκαετία του 1960, η οποία επηρέασε το γυναικείο στυλ στην Αμερική κατά την ίδια περίοδο. Τη δεκαετία του 1980 η γυναίκα είχε αθλητικό και ψηλό σώμα. Αυτή η χρονική περίοδος έφερε ένα φαινόμενο τρελής άσκησης. Τα βίντεο προπόνησης ήταν τεράστια τάση, ενθαρρύνοντας τις γυναίκες να είναι λεπτές, αλλά και φυσικές. Αυτή η εποχή χαρακτηρίστηκε επίσης, από μια αύξηση της ανορεξίας και ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι οφείλονται σε μια ευρεία εμμονή με την άσκηση. Στα 90s η ιδανική γυναίκα ήταν μια γυναίκα που φαινόταν λεπτή, αδύναμη και παραμελημένη. Το μοντέλο Kate Moss ήταν η ηρωίδα αυτής της δεκαετίας με το χλωμό δέρμα και το αδύνατο σώμα. Τα τρέχοντα πρότυπα ομορφιάς από το 2000 και έπειτα προστάζουν κυρίως επίπεδο στομάχι, μεγάλο στήθος και περιφέρεια. Η Kim Kardashian είναι η γυναίκα-αφίσα των ιδανικών προτύπων ομορφιάς για τη σύγχρονη γυναίκα. Οι γυναίκες αναμένεται να έχουν μεγάλο στήθος και μακριά άκρα, διατηρώντας ταυτόχρονα ένα επίπεδο στομάχι. Πολλές μάλιστα, κυρίως στις ΗΠΑ, αναζητούν όλο και περισσότερο «διορθώσεις» πλαστικής χειρουργικής για να επιτύχουν αυτό το σώμα.

Multiracial women of different height and same figure type and plus size. Female cartoon characters. Body positive movement and beauty diversity. Flat trendy illustration.

Μήπως όμως στην πραγματικότητα η γυναίκα γίνεται έρμαιο των προτύπων ομορφιάς κάθε δεκαετίας; Αδιαμφισβήτητα, οι ίδιες οι κοινωνίες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προβάλλουν συγκεκριμένα πρότυπα, με αποτέλεσμα οι γυναίκες να αποστρέφονται τον ίδιο τους τον εαυτό και να αισθάνονται μειονεκτικά. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, όπου νεαρά κορίτσια βιώνουν διατροφικές διαταραχές, όπως ανορεξία ή βουλιμία, στην προσπάθειά τους να μεταλλαχθούν σε κάτι διαφορετικό από αυτό που είναι. Στην πραγματικότητα όμως, η ομορφιά πηγάζει από μέσα. Επιπλέον, το όμορφο είναι κάτι υποκειμενικό και κάθε άνθρωπος βλέπει την ομορφιά και την ασχήμια από τη δική του οπτική γωνία. Κανείς δεν είναι τέλειος, αλλά και ένας κόσμος γεμάτος τέλειους ανθρώπους δεν θα είχε κανένα νόημα. Κάθε γυναίκα λοιπόν είναι μοναδική. Κάθε μια με τη δική της ταυτότητα, τις δικές της αναλογίες και τη δική της προσωπικότητα. Τα πρότυπα αλλάζουν από γενιά σε γενιά και η μόδα είναι μια παροδική συνήθεια. Γιατί λοιπόν να υπακούμε σε αυτά εφόσον μπορεί η καθεμία να είναι ο εαυτός της;


Ευαγγελία Παλαιολόγου

Έχει μεγαλώσει στο νησί της Αντιπάρου. Διανύει το τελευταίο έτος των σπουδών της στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά. Έχει συμμετάσχει σε διάφορες εθελοντικές δράσεις και προσομοιώσεις και έχει κάνει διαλέξεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχολεία. Φέτος ξεκίνησε εθελοντικά μαθήματα χορωδίας σε παιδιά Δημοτικού. Αγαπάει τα βιβλία, την ιστορία, τον εθελοντισμό και την μουσική.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ευαγγελία Παλαιολόγου
Ευαγγελία Παλαιολόγου
Έχει μεγαλώσει στο νησί της Αντιπάρου και είναι απόφοιτη του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά. Έχει συμμετάσχει σε διάφορες εθελοντικές δράσεις και προσομοιώσεις και έχει κάνει διαλέξεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχολεία. Παραδίδει εθελοντικά μαθήματα χορωδίας σε παιδιά και ασχολείται με τα ιδιαίτερα μαθήματα. Αγαπάει τα βιβλία, την ιστορία, τον εθελοντισμό και την μουσική.