16.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηΠεριβάλλονΤέσσερα apps κατά της σπατάλης τροφίμων

Τέσσερα apps κατά της σπατάλης τροφίμων


Της Σαμπίν Καμχή,

Κάθε χρόνο, το ένα τρίτο όλων των τροφίμων που παράγονται παγκοσμίως, απορρίπτονται σε χώρους υγειονομικής ταφής. Αυτό είναι απογοητευτικό, αφού, σύμφωνα με το Mercy Corps, «821 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο δεν έχουν αρκετό φαγητό για να ζήσουν μια υγιή ζωή.» Τα απόβλητα τροφίμων είναι, επίσης, ένα μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα. Η απόρριψη των τροφίμων σε χώρους υγειονομικής ταφής έχει ως αποτέλεσμα τη σήψη των τροφίμων και την απελευθέρωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Οι ΗΠΑ είναι από τους χειρότερους παραβάτες που σπαταλούν περίπου το 40% του συνόλου των τροφίμων που αγοράζουν.

Too Good To Go

Η εφαρμογή Too Good To Go – η νούμερο 1 εφαρμογή στον κόσμο για την καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων – σας συνδέει με εστιατόρια και αρτοποιεία λίγο πριν κλείσουν για να αγοράσετε γεύματα που θα πεταχτούν. Αυτό σημαίνει ότι στη χαμηλή τιμή των €2,50 – €4,50 μπορείτε να αγοράσετε καλό φαγητό, βοηθώντας συγχρόνως το περιβάλλον. Η εφαρμογή αυτή, η οποία κυκλοφόρησε στην Αγγλία το 2016, σήμερα έχει εξαπλωθεί σε 12 χώρες σε όλη την Ευρώπη και έχει σώσει 19,9 εκατομμύρια γεύματα από την απόρριψη τους σε χώρους υγειονομικής ταφής.

Food for All

Η εφαρμογή Food For All, η οποία κυκλοφόρησε το 2016, προσφέρει στους κατοίκους της Νέας Υόρκης και της Βοστώνης την ευκαιρία να αγοράσουν τρόφιμα με έκπτωση έως και 80% της αρχικής τους τιμής. Η εφαρμογή αυτή σας συνδέει με εστιατόρια λίγο πριν κλείσουν. Απλώς επιλέξτε το γεύμα που θέλετε, πληρώστε μέσω της εφαρμογής, και μεταβείτε στο εστιατόριο για να το παραλάβετε. Περισσότερα από 200 εστιατόρια βρίσκονται σε αυτήν την εφαρμογή η οποία συγκέντρωσε χρήματα από 648 υποστηρικτές.

Food Cloud

Με έδρα την Ιρλανδία, αυτή η εφαρμογή συνδέει τους έμπορους λιανικής πώλησης τροφίμων με φιλανθρωπικά ιδρύματα ως λύση στα απόβλητα τροφίμων. Τα αγροκτήματα, οι κατασκευαστές και οι διανομείς μπορούν να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή για να ειδοποιήσουν τις τοπικές φιλανθρωπικές οργανώσεις να πάρουν το πλεόνασμα από οποιαδήποτε είδος διατροφής, που ενδέχεται να πλησιάζει την ημερομηνία λήξης του. Οι φιλανθρωπικές οργανώσεις έχουν την επιλογή να παραλάβουν και να ταξινομήσουν τα φαγητά, το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα για να δημιουργήσουν γεύματα για όσους έχουν ανάγκη. Μέχρι σήμερα, έχουν δημιουργηθεί 2,2 εκατομμύρια γεύματα από αυτήν τη συνεργασία μεταξύ 100 λιανοπωλητών της βιομηχανίας τροφίμων και 120 φιλανθρωπικών οργανώσεων.

Food Cowboy

Αυτή η εφαρμογή αντιμετωπίζει τα εμπόδια στο να γίνουμε μια «κοινωνία μηδενικών αποβλήτων» με το να απευθύνεται στις παραδόσεις τροφίμων. Τι πρέπει να κάνει ένας μεταφορέας τροφίμων, όταν ένα κατάστημα, ένας λιανοπωλητής ή ένα εστιατόριο απορρίψει την αποστολή τους; Από το 2013, αυτή η εφαρμογή προσπαθεί να απαντήσει σε αυτήν την ερώτηση συνδέοντας τους μεταφορείς με φιλανθρωπικά ιδρύματα κοντά στην τοποθεσία τους. Έχουν, ακόμη, και μια τηλεφωνική γραμμή, στην οποία οι οδηγοί μπορούν να καλέσουν για να διασφαλίσουν ότι τα απόβλητα τροφίμων μειώνονται, τοποθετώντας τα στα χέρια μη κερδοσκοπικών.


Σαμπίν Καμχή

Είναι γεννημένη το 1998 στην Αθήνα. Αποφοίτησε από τη Σχολή Μωραΐτη και πλέον ζει και σπουδάζει στο Λονδίνο, στο Τμήμα Business and Management του University Of Reading. Αρθρογραφεί για το περιβάλλον στην κατηγορία του Ελεύθερου του OffLine Post.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Θάνος Κουλουβάκης
Θάνος Κουλουβάκης
Γεννήθηκε το 1997 στην Αθήνα. Σπουδάζει στο τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Ρέθυμνο. Αφοσιώθηκε από μικρή ηλικία στη λογοτεχνία – τόσο ως αναγνώστης όσο και ως δημιουργός. Στα εφηβικά του χρόνια ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την αρθρογραφία, η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τον χώρο των εκδόσεων και δύο βιβλία του έχουν εκδοθεί.