16.9 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςA game of image: η τακτική του Trump με τις επιθέσεις στο...

A game of image: η τακτική του Trump με τις επιθέσεις στο πρόσωπο του Biden


Της Πηνελόπης Κατσιγιάννη,

Η έκρηξη της πανδημίας και τα χιλιάδες θύματα εξαιτίας της στις ΗΠΑ έχουν αλλάξει τα δεδομένα και στο αμερικανικό πολιτικό γίγνεσθαι. Ο Joe Biden αποτελεί πλέον τον μοναδικό πολιτικό αντίπαλο του Trump στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές και θεωρείται σημαντική απειλή για τον τωρινό πρόεδρο. Ο Biden σε ποικίλες δημοσκοπήσεις φαίνεται να προηγείται σημαντικά, σε σύγκριση με τον Trump, γεγονός που ανησυχεί τους Ρεπουμπλικανούς. Τα συνεχόμενα λάθη του προέδρου Trump έχουν δυσαρεστήσει μεγάλο μέρος του αμερικανικού λαού, ο οποίος παρατηρεί τη χώρα του να πλήγεται όλο και περισσότερο από τον φονικό ιό.

Η στάση του Trump κατά τη διάρκεια της έξαρσης του κορωνοϊού προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων παγκοσμίως. Η λάθος και απερίσκεπτη διαχείριση της κατάστασης εκ μέρους του έστρεψε την κοινή γνώμη εναντίον του, καθώς οι απόψεις του και οι δηλώσεις του κρίθηκαν αβάσιμες. Πιο συγκεκριμένα, καθυστέρησε να λάβει αποτελεσματικές αποφάσεις όταν ο ιός πέρασε τα σύνορα των ΗΠΑ, με απόρροια η κατάσταση να καταστεί ανεξέλεγκτη. Επιπλέον, οι δηλώσεις στις οποίες προέβη μπορούν να χαρακτηριστούν ως ανεπίτρεπτες από την επιστημονική κοινότητα, καθώς υποστήριξε την υδροχλωροκίνη ως αντίδοτο κατά της νόσου του νέου κορωνοϊού, χωρίς βέβαια να έχει λάβει το «πράσινο φως» από τις επιτροπές υγείας των ΗΠΑ. Τέλος, ήρθε σε ρήξη τόσο με την Κίνα όσο και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), προσπαθώντας να μεταφέρει την ευθύνη της επιδείνωσης της κατάστασης οπουδήποτε αλλού εκτός από τον εαυτό του.

Γνωρίζοντας, λοιπόν, πως η εικόνα της χώρας του έχει υποβαθμιστεί σημαντικά ενόψει των επικείμενων προεδρικών εκλογών, η λύση ήταν να στρέψει το «παιχνίδι» εναντίον του Biden. Κατηγορώντας τον άμεσα ή έμμεσα, επεδίωξε τον αποπροσανατολισμό των Αμερικανών πολιτών από τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα εξαιτίας της λανθασμένης διαχείρισης της κατάστασης από τον ίδιο. H πρώτη κατηγορία εναντίον του Biden αφορούσε τον νεποτισμό, ενώ η δεύτερη και σημαντικότερη είχε σχέση με σεξουαλική παρενόχληση πρώην συνεργάτιδάς του, Tara Reade.

Ειδικότερα, ο Biden κατηγορήθηκε ότι έδωσε υψηλή διοικητική θέση στον υιό του, Hunter Biden. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ανέλαβε σημαντική θέση στο διοικητικό συμβούλιο μιας ουκρανικής εταιρείας φυσικού αερίου, ενώ ο πατέρας του ήταν αντιπρόεδρος. Μάλιστα, ο Trump δήλωσε ότι ο Hunter δεν κατέχει ουδεμία εμπειρία στον βιομηχανικό τομέα και ότι η θέση ελήφθη λόγω της θέσης του πατέρα του στην πολιτική σκηνή. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι και ο ίδιος ο Trump έχει αναθέσει σημαντικές θέσεις τόσο στην κόρη του, όσο και στον γαμπρό του, χωρίς να διαθέτουν καμία κυβερνητική εμπειρία στο παρελθόν.

Λίγο αργότερα, μέλη της εκστρατείας του Trump δημοσίευσαν κατηγορίες εναντίον του Biden για σεξουαλική παρενόχληση της πρώην συνεργάτιδάς του, Tara Reade, η οποία τον κάλεσε δημοσίως να αποσυρθεί από την υποψηφιότητά του για πρόεδρος των ΗΠΑ. Το παράδοξο στο συγκεκριμένο γεγονός είναι ότι ο Trump υποστήριξε τον Biden λέγοντάς του: «Θα έλεγα απλά στον Joe Biden: “σήκω και πολέμησέ το”». Εδώ όμως πρέπει να σημειωθεί, ότι στο παρελθόν και ο ίδιος ο Trump κατηγορήθηκε για βιασμό γυναικών. Η κίνησή του αυτή ίσως να ήταν στρατηγική, έτσι ώστε να μη φανεί ότι κατηγορεί ευθέως και άμεσα τον αντίπαλό του για κάτι που και αυτός έχει υποστεί. Ο Biden διέψευσε αμέσως τις κατηγορίες, προσπαθώντας, ταυτόχρονα, να μη χάσει τους υποστηρικτές που έχει συγκεντρώσει όλον αυτόν τον καιρό.

Εν γένει, ο πρόεδρος Trump φαίνεται να προσπαθεί με κάθε μέσο να στρέψει το ενδιαφέρον του αμερικανικού λαού σε οποιοδήποτε ζήτημα, εκτός από αυτά που διαχειρίζεται ο ίδιος. Φαίνεται ότι μέρα με τη μέρα, η κατάσταση δυσκολεύει για τον ίδιο, εξαιτίας των αλλεπάλληλων λανθασμένων και μη μελετημένων κινήσεών του. Αυτό το «παιχνίδι» της εικόνας που προσπαθεί να δημιουργήσει στον αμερικανικό λαό, πιθανώς να αποδειχθεί επιτυχημένο. Από την άλλη, πιθανώς να καταφέρει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα, οδηγώντας τον σε μια χειρότερη θέση με την πτώση της δημοτικότητάς του εν όψει και των εκλογών.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


Πηνελόπη Κατσιγιάννη

Γεννήθηκε το 2000 στην όμορφη Πάτρα. Είναι φοιτήτρια Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Έχει ιδιαίτερη αγάπη προς τις ξένες γλώσσες, τις οποίες αρέσει να εξασκεί μέσα από ταξίδια. Ασχολείται με εθελοντικά και ευρωπαϊκά προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών, καθώς και με συνέδρια σχετικά με το αντικείμενο σπουδών της.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πηνελόπη Κατσιγιάννη
Πηνελόπη Κατσιγιάννη
Γεννήθηκε το 2000 στην όμορφη Πάτρα. Είναι φοιτήτρια Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Έχει ιδιαίτερη αγάπη προς τις ξένες γλώσσες, τις οποίες αρέσει να εξασκεί μέσα από ταξίδια. Ασχολείται με εθελοντικά και ευρωπαϊκά προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών, καθώς και με συνέδρια σχετικά με το αντικείμενο σπουδών της.