19.3 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηNetflix και πολιτική

Netflix και πολιτική


Της Σπυριδούλας Γραμματικού,

Μία επισκόπηση της πορείας

Με 167,1 εκατομμύρια συνδρομητές από όλο τον κόσμο, η Netflix έχει εξελιχθεί σημαντικά με την πάροδο των ετών. Είναι μια από τις κορυφαίες υπηρεσίες ψυχαγωγίας Διαδικτύου στον κόσμο με συνδρομές επί πληρωμή σε περισσότερες από 190 χώρες.

Το 1997, οι Reed Hastings και Marc Randolph ίδρυσαν την εταιρία αυτή, ξεκινώντας με πωλήσεις DVD και ενοικίαση μέσω ταχυδρομείου. Ωστόσο, μετά από ένα χρόνο επικεντρώθηκαν στην Online υπηρεσία ενοικίασης DVD. Το 2007, η Netflix επίσης, παρουσίασε διαδικτυακά υπηρεσίες ροής, η επέκταση των οποίων πραγματοποιήθηκε διεθνώς το 2010 και έτσι, διαμορφώθηκε η εταιρία, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα. Με τέτοια παγκόσμια εμβέλεια, τα κέρδη της Netflix τριπλασιάστηκαν φέτος.

Η εξέλιξη και η ανοδική πορεία του Netflix, σηματοδοτεί το τέλος της παραδοσιακής τηλεόρασης αλλά και την «κυριαρχία» του live streaming. Το 2013, σε μια εποχή που τα δίκτυα ενέκριναν γενικά έναν παραδοσιακό τρόπο λειτουργίας και προτιμούσαν ένα συγκεκριμένο είδος εκπομπών, η Netflix άρχισε να παράγει το δικό της πρωτότυπο περιεχόμενο, μια επικίνδυνη και ακριβή πρόταση. Σύντομα, πολλές από τις πιο γνωστές και συζητημένες νέες σειρές βγήκαν στο Netflix αντί από τα καθιερωμένα δίκτυα, όπως το “House of Cards”, “Orange Is the New Black” και “The Crown”.

Τi είδους επιρροή ασκεί;

Mε εκατομμύρια συνδρομητές ανά τον κόσμο και με ολοένα και πιο διαφορετικό φάσμα πρωτότυπου περιεχομένου να εμφανίζεται στη μικρή οθόνη, η Netflix, αναμφίβολα ασκεί επιρροή τους θεατές της. Η επίδραση αυτή αφορά πολλούς τομείς, όπως η κοινωνία και η οικονομία αλλά και η πολιτική καθώς το ‘’Netflix Originals’’ παρουσιάζεται όλο και πιο πολιτικοποιημένο.

Το περιεχόμενο αυτό του δικτύου έχει συχνά προσπαθήσει να διαταράξει το «λευκό και δυτικό» status quo της βιομηχανίας των μέσων ενημέρωσης. Ειδικότερα, σε ένα κλάδο όπου οι συντελεστές είναι λευκοί ετεροφυλόφιλοι άντρες, η εταιρεία φιλοδοξεί να γίνει «πιο ανακλαστική του κοινού», όπως έχει αναφέρει η διοίκηση της. Παράλληλα, με την ταχεία διάδοση του πρωτότυπου περιεχομένου, η Netflix δεν είναι πλέον καθαρά πάροχος ψυχαγωγίας, αλλά πηγή πληροφοριών. Αυτό διαπιστώνεται με την κυκλοφορία των πρωτότυπων ντοκιμαντέρ σε μια σειρά πολιτικών θεμάτων από προοδευτική γωνία.

Ένα από τα πρώτα ντοκιμαντέρ αυτού του είδους ήταν το ‘’Get Me Roger Stone’’ του 2017, εξερευνώντας τη ζωή ενός από τους κορυφαίους αλλά και πιο αμφιλεγόμενους συμβούλους του Donald Trump. Το 2019, ‘’The Great Hack’’ γνωστοποίησε στο παγκόσμιο κοινό το σκάνδαλο της Cambridge Analytica, που αφορούσε την παράνομη χρήση δεδομένων των χρηστών του Facebook για πολιτικούς σκοπούς.

Πολιτική ελευθερία

Έχοντας προκαλέσει «επανάσταση» στη βιομηχανία της τηλεόρασης, η Netflix κάνει την είσοδό της στον κόσμο της πολιτικής.

Η Netflix, ως γνωστόν, δεν δεσμεύεται από τις εξωτερικές πιέσεις των διαφημίσεων. Η ροή εσόδων βάσει συνδρομών σημαίνει ότι σχεδόν όλο το εισόδημα προέρχεται από τους ίδιους τους θεατές, δίνοντας στην εταιρεία ένα επίπεδο ελευθερίας να ακολουθήσει μια πολιτική ατζέντα.

Πιο συγκεκριμένα, για παράδειγμα, ο οργανισμός συνεχούς ροής εξέτασε το ζήτημα σχετικά με το λεγόμενο «νομοσχέδιο εμβρυϊκού καρδιακού παλμού», όταν ανακοινώθηκε στη Γεωργία ότι θα περιοριστούν οι αμβλώσεις στις πρώτες έξι εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Ο επικεφαλής του περιεχομένου Ted Sarandos άσκησε πίεση στους κρατικούς νομοθέτες, δηλώνοντας ότι η Netflix θα «επανεξετάσει τις επενδύσεις της στη Γεωργία», εάν τεθεί σε ισχύ ο νόμος. Επίσης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Netflix, Reed Hastings, έχει μια μακρά σχέση με το Δημοκρατικό Κόμμα, κάνοντας δωρεές εκστρατείας σε αρκετούς πολιτικούς, όπως ο Barack Obama και ο γερουσιαστής Cory Booker του Νιου Τζέρσεϋ.

Φυσικά, η εισβολή στην πολιτική σφαίρα φέρει ένα στοιχείο κινδύνου. Πολιτικοποιώντας τον πρόγραμμα του, η Netflix, πιθανόν, θα εκτεθεί στην οργή του Προέδρου των Η.Π.Α. Donald Trump, και των υποστηρικτών του, και θα βρεθεί εμπλέκονται στον συνεχιζόμενο πόλεμο εναντίον δημοσιογράφων που είναι «εχθροί του λαού».

Επιμύθιο

Η επιρροή προς το κοινό είναι αναμφισβήτητα σημαντική. Η στηλίτευση αλλά και η ανάλυση πολιτικών θεμάτων, στο πρωτότυπο περιεχόμενο της Netflix ανοίγει το δρόμο για μία προοδευτική πολιτική. Τα προγράμματα, άλλωστε, δεν αντιμετωπίζουν μόνο πολιτικά θέματα, αλλά τα προσεγγίζουν μέσα από μία πιο προοδευτική οπτική, ειδικότερα σε ζητήματα που αφορούν κοινωνικές αδικίες και πολιτική διαφθορά.


Σπυριδούλα Γραμματικού

Γεννήθηκε το 2000 και είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σε επαγγελματικό επίπεδο ενδιαφέρεται για την αρθρογραφία και ειδικότερα την κάλυψη πολιτικών ειδήσεων και γεγονότων. Στον ελεύθερο της χρόνο ασχολείται με την εκμάθηση ξένων γλωσσών, όπως τα αγγλικά και τα ισπανικά.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σπυριδούλα Γραμματικού
Σπυριδούλα Γραμματικού
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2001 όπου και μεγάλωσε. Είναι πρωτοετής φοιτητής του τμήματος Επικοινωνίας & Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά. Λατρεύει τις φωτογραφίες και τα ταξίδια, για τα οποία γράφει στο OffLine Post.