22.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαCertificates of deposit

Certificates of deposit


Του Άρη Κατσίδη,

Τα πιστοποιητικά καταθέσεων (Certificates of deposit ή CDs) αποτελούν βραχυπρόθεσμα χρεόγραφα, που διατίθενται από τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και αποτελούν ένα από τα πλέον ασφαλή είδη επενδύσεων.

Εκδίδονται για μια συγκεκριμένη περίοδο, για ένα συγκεκριμένο ποσό και έχουν υψηλότερα επιτόκια από τους λογαριασμούς ταμιευτηρίου, αλλά στην περίπτωσή τους υπάρχει ένα μειονέκτημα. Όταν επενδύουμε σε CDs, τα χρήματα δεσμεύονται στον λογαριασμό για ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να τα πάρουμε πίσω πριν λήξει η περίοδος αναφοράς. Υπάρχει η δυνατότητα να τα αποσύρει κάποιος πιο νωρίς, αλλά θα δεχθεί κάποια χρηματική ποινή.

Το CD είναι ουσιαστικά μια μορφή προθεσμιακής κατάθεσης, ενώ δίνει υψηλότερο επιτόκιο από πολλά χρηματοοικονομικά προϊόντα ή από ένα λογαριασμό ταμιευτηρίου. Αξίζει να αναφέρουμε πως τα CDs διατίθενται μάλιστα σε διάφορες μορφές και οι τράπεζες και τα πιστωτικά ιδρύματα συνεχίζουν να προσφέρουν νέες επιλογές.

Τρία πλεονεκτήματα των CDs

  • Τα χρήματά σας είναι εξασφαλισμένα

Αν επενδύσει κάποιος σε CDs, η περιουσία του είναι ασφαλισμένη, αφού ακόμη και η Fed ασφαλίζει πάντα κεφάλαια μέχρι και 250.000 δολάρια, καθώς εγγυάται πως ποτέ δεν θα χαθεί το κεφάλαιο των επενδυτών. Γι’ αυτό τον λόγο, έχουν μικρότερο κίνδυνο από ομόλογα, μετοχές και άλλες μεταβλητές επενδύσεις.

  • Καλύτερες αποδόσεις από κατάθεση

Τα CDs προσφέρουν συνήθως υψηλότερα επιτόκια τόσο από λογαριασμούς ταμιευτηρίου, όσο και από άλλες ασφαλείς επενδύσεις, όπως από λογαριασμούς χρηματαγοράς ή κεφαλαιαγοράς.

  • Μπορείτε να πάρετε το καλύτερο επιτόκιο

Οι μικρές τράπεζες πάντα θα προσφέρουν μεγαλύτερα επιτόκια, γιατί χρειάζονται χρήματα με σκοπό να έχουν ρευστότητα. Αν καταθέσετε μεγάλο ποσό, τότε θα πάρετε ασυνήθιστα μεγάλο επιτόκιο, αλλά όπως πρωτοείπαμε θα είναι δεσμευμένο για ένα χρονικό διάστημα.

Τρία μειονεκτήματα των CDs

  • Penalty πρόωρης ανάληψης

Το κύριο μειονέκτημα είναι ότι τα χρήματα έχουν δεσμευτεί για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Πληρώνουμε πρόστιμο αν θελήσουμε να αποσύρουμε τα χρήματα πριν το καθορισμένο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, υπάρχουν διάφοροι τύποι CDs που παρέχουν κάποια σχετική ευελιξία.

  • Τα επιτόκια μπορεί να αυξηθούν

Αν τα επιτόκια αυξάνονται, τότε μπορούμε να αποκτήσουμε ένα no-penalty CD, το οποίο αποτελεί κανονικό πιστοποιητικό καταθέσεων, αλλά μπορούμε να το πάρουμε πίσω θέλουμε χωρίς χρέωση τις πρώτες έξι μέρες. Πληρώνουν περισσότερο από ένα προϊόν στη χρηματαγορά, αλλά λιγότερα από ένα κανονικό CD, όπως είναι λογικό.

  • Υστερεί στον πληθωρισμό

Τα CDs δεν πληρώνουν αρκετά για να συμβαδίζουν με τον ρυθμό του πληθωρισμού. Το καλύτερο χρηματοοικονομικό προϊόν για να αποφύγετε τον πληθωρισμό είναι οι μετοχές, αλλά και πάλι έχει και αυτή η επιλογή ρίσκο και επικινδυνότητα.


Άρης Κατσίδης

Είναι φοιτητής του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις οικονομικές ειδήσεις, ενώ παρακολουθεί σταθερά το χρηματιστήριο. Ως χόμπι έχει τον αθλητισμό, την ιστορία, την γεωγραφία, αλλά και τα ταξίδια.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Άρης Κατσίδης
Άρης Κατσίδης
Είναι φοιτητής του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις οικονομικές ειδήσεις, ενώ παρακολουθεί σταθερά το χρηματιστήριο. Ως χόμπι έχει τον αθλητισμό, την ιστορία, την γεωγραφία, αλλά και τα ταξίδια.