18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΛίβελος, της 24ης Μαΐου

Λίβελος, της 24ης Μαΐου


Του Αλέξανδρου Ραπακούσιου,

Φωνές

Οι δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα εξακολουθούν να αποτελούν πληγή για το κυβερνών κόμμα. Από τις προεκλογικές εθνολαϊκιστικές κορώνες έως την αστυνομική καταστολή στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, η κυβέρνηση πόνταρε πολλά, καλλιέργησε κλίμα έξαρσης και απογοήτευσε τους υπερσυντηρητικούς ψηφοφόρους της, οι οποίοι πλέον νομοτελειακά θα αναζητήσουν διέξοδο σε πιο ακραίες εθνικιστικές φωνές – ένεκα και της νεοναζί δυσωδίας που επιστρέφει στο προσκήνιο με την ίδρυση κόμματος από τον υπόδικο Κασιδιάρη. Παρ’ όλα αυτά, ο χρόνος δεν έχει χαθεί. Δυστυχώς, όμως, αντί για την υιοθέτηση μιας πραγματιστικής προσέγγισης, η ελληνική ηγεσία εξακολουθεί να πολιτεύεται με τον ίδιο τρόπο. Τελευταίο χτύπημα, η τοποθέτηση γαλάζιων διοικητών με σκοτεινή δράση σε δομές φιλοξενίας. Στο Κλειδί Σερρών, ο κ. Νικηφόρου ήταν εκείνος που έως χθες πρωτοστατούσε σε διαμαρτυρίες κατά της δημιουργίας δομής στην περιοχή, ενώ στον Πύργο Ηλείας, ο διορισμένος επικεφαλής κ. Τσιαχρής είναι γνωστός στην τοπική κοινότητα για τις επαγγελματικές σχέσεις που διατηρεί με εκδοτικό οίκο ναζιστικών εγχειριδίων και συγγραμμάτων.

 Λίστα

Η διαδικασία κρατικής επιχορήγησης των ΜΜΕ ήταν ξεκάθαρη από το παρελθόν. Η Πολιτεία εκταμίευε το τάδε ποσό, το τελευταίο μοιραζόταν ως επί το πλείστον σε φίλα προσκείμενα Μέσα –κάπως λιγότερα σε αντιπολιτευόμενα χάριν «αντικειμενικής» κατανομής– τα σχετικά στοιχεία παραθέτονταν στη Διαύγεια –όπου ο καθένας έβλεπε ποιος λάμβανε και τι– και ο καθείς τον δρόμο του. Η αντιπολίτευση κριτίκαρε την άνιση κατανομή, οι εκδότες τσακώνονταν για το ποιος πήρε τα περισσότερα και ούτω καθεξής. Το γιατί ο αρμόδιος υπουργός επέλεξε να εξαντλήσει την καινοτομία του στο συγκεκριμένο κομμάτι, άγνωστο. Η πρωτοπορία, δηλαδή, της επιλογής εταιρίας – μεσάζοντα, η οποία κατά το δοκούν επέλεξε τον διαμοιρασμό του μποναμά, δίχως την υποχρέωση ανάρτησης της συνήθους λίστας με τα ακριβή στοιχεία. Σε ερώτηση βουλευτή της ελάσσονος αντιπολίτευσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος οριοθέτησε χρονικά την αποκάλυψη των επιχορηγούμενων και των ακόλουθων, αναλυτικών ποσών, για το 2021. Κυριολεκτική πρωτοτυπία, εάν σκεφτεί κανείς πως το κυβερνητικό επιτελείο αρνείται κι επισήμως να ενημερώσει για το πού ακριβώς κατευθύνθηκαν χρήματα του κρατικού ταμείου και μάλιστα, επιβαρύνοντας το τελευταίο με την παχυλή προμήθεια του εν λόγω μεσάζοντα.

Μικρόφωνο

Την παλιά καλή ΠΑΣΟΚάρα θύμισε στο πανελλήνιο το ανοικτό μικρόφωνο της βουλευτή κας. Γιαννακοπούλου στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής, κατά τη ψηφοφορία του Σώματος για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου κατά του πρώην υφυπουργού Δικαιοσύνης, κ. Παπαγγελόπουλου. Δεν στέκομαι στα λεγόμενα και το ύφος, («…τα έχει κάνει σκ*τά. Θα γίνει χαμός, θα την σκίσω»), όσο στο αίτιο της φλογερής αντίδρασής της κατά της υπουργού Παιδείας. Στο νομοσχέδιο που έφερε η τελευταία προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο, συμπεριλαμβάνεται ρύθμιση για μετατροπή του Πειραματικού σχολείου της Πλάκας σε Πρότυπο. Ρύθμιση, δηλαδή, την οποία η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ήθελε πάση θυσία να αποφύγει, καθώς τα τέκνα της (θα) φοιτούν στο ως άνω σχολείο, οδηγώντας έτσι να βάλει τα μεγάλα μέσα προς ικανοποίηση του με απλά λόγια, ρουσφετιού της. Η ρύθμιση δεν έγινε δεκτή· εξ ου και το γαλλικό στόλισμα που επεφύλασσε στην αρμόδια υπουργό. Περιττό να ειπωθεί, πως οι ύβρεις από έναν πολιτικό ογκόλιθο του μεγέθους της κας. Γιαννακοπούλου, σίγουρα διατάραξαν τον ύπνο της υπουργού, μην αφήνοντάς την να κλείσει μάτι το βράδυ…

Φάπα

Μία ημέρα αργότερα, ίδιου ύφους λεκτικές κορώνες εκτοξεύτηκαν από τον πολιτικά ανδρειωμένο στη ΔΑΠ, Κωνσταντίνο Κυρανάκη, όταν σε αντιπαράθεσή του με τον Π. Πολάκη επέτυχε να τον ανταγωνιστεί επί ίσοις όροις, κατόρθωμα πραγματικά μεγαλεπήβολο. Ο κ. Κυρανάκης, εκτός από την παλαιά, αμίμητη ατάκα του «ο Μητσοτάκης θα συγκρουστεί με τις ΗΠΑ και τη Γερμανία για τη Συμφωνία των Πρεσπών», η οποία σε λίγα χρόνια θα καταστεί κλασική, ανέκδοτη ιστορία ξεκαρδίσματος των απανταχού διεθνολόγων στα διαλείμματα των συνεδρίων τους, ήταν κι εκείνος που προεκλογικά «κουβάλησε» την τότε σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή του κυβερνώντος κόμματος. Χαρακτηριστικά τα δημοσιευμένα από την επιτελική του ομάδα βίντεο των απαράμιλλων τίτλων, όπως «ο Κυρανάκης μοιράζει φάπες στον Συριζαίο τάδε». Προς αποκατάσταση της αλήθειας, βέβαια, η μοναδική φάπα της όλης ιστορίας ήταν εκείνη που «έφαγε» από την συνοδοιπόρο βουλευτή, Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία λίγο πολύ τον άδειασε τον περασμένο Νοέμβριο, φωτογραφίζοντάς τον ως απαίδευτο σαλτιμπάγκο για την ιστορία των μπάρμπεκιου πάρτι δίπλα από Χοτ Σποτ. Το μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο δεν τα ξεχνά όμως αυτά· εμφανώς ζορισμένος από την αντιπαράθεση με τον πρώην υφυπουργό Υγείας, κατηγόρησε μέλη της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως «κρύβεστε πίσω από τα φουστάνια της Μπακογιάννη» (21.05). Η ποινή του κ. Κυρανάκη για την ανούσια εσωκομματική ειρωνεία κατά της κ. Μπακογιάννη δεν έχει οριστεί ακόμα. Να ’ναι ένας, δύο ή ξανά τρεις οι μήνες που θα του επιβληθεί στέρηση τηλεοπτικής εμφάνισης σε πανελλήνιο τηλεοπτικό σταθμό; Η στήλη θα επανέλθει για τυχόν εξελίξεις.

Επιτυχίες

Το άστρο είτε το έχεις είτε δεν το έχεις. Από μικρή στα βάσανα, η κα. Διαμαντοπούλου εισήχθη στον χώρο της πολιτικής ως διορισμένη Νομάρχης Καστοριάς, μόλις σε ηλικία 26 ετών. Το διάστημα πριν την τελική επιλογή του προσώπου για τον θώκο της Προεδρίας της Δημοκρατίας, το όνομά της πλασάρονταν μεταξύ εκείνων που δήθεν βρίσκονταν κοντά στο ανώτατο αξίωμα. Φυσικά, τα κάθε λογής πλασαρίσματα, δίχως ουσιαστική βάση και πληροφόρηση, παίρνουν τη μορφή ευσεβών πόθων εκείνων που για κάποιον λόγο κόπτονται εντόνως για τη θέση· παραφιλολογούν, δημιουργώντας ευνοϊκό κλίμα για τον εκλεκτό τους, πλασάροντάς τον κατ’ αυτόν τον τρόπο στην ατζέντα, ως πιθανή άξια επιλογή. Συνήθως τρώνε τα μούτρα τους. Παρ’ όλα αυτά, η τέως υπουργός Φωτοτυπίας, ούσα πλέον και τυπικά εκτός του Προεδρικού Μεγάρου, διαθέτει άπλετο χρόνο για την ενασχόλησή της με νέα καθήκοντα, όπως εκείνου του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Coca Cola. Η στήλη τής εύχεται διαχρονικές επιτυχίες!

Υ.Γ.

Κύριο θέμα των τελευταίων τριών ημερών δεν αποτελεί κανένα από τα παραπάνω ζητήματα. Ωστόσο, έως τις ώρες που γράφονται αυτές οι γραμμές, η ενημέρωση για το τι πραγματικά συνέβη στις Φέρρες του Έβρου παραμένει αντικρουόμενη. Τόσο το υπουργείο Εξωτερικών, όσο και το υπουργείο Άμυνας διέψευσαν τα σχετικά δημοσιεύματα ξένων Μέσων για «κατάληψη» του ελληνικού εδάφους. Έως εδώ, όλα καλά. Εξάλλου, μονάχα ένας πολιτικός απατεώνας θα έπαιζε επικοινωνιακά παιχνίδια στις πλάτες της εθνικής ασφάλειας και ο κ. Δένδιας δεν έχει δείξει, έως τώρα, τέτοια δείγματα. Στο τέλος της ημέρας, ωστόσο, εξακολουθεί να αιωρείται το Διάβημα της Ελλάδος προς την Τουρκική Δημοκρατία, επιβεβαιωμένο από την πλέον έγκυρη πηγή κυβερνητικής ενημέρωσης, το κρατικό Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το τηλεγράφημα του οποίου αναδημοσιεύθηκε σε όλο το φάσμα του Τύπου. Η ελληνική ηγεσία οφείλει να παράσχει άμεσα εξηγήσεις αναφορικά με την αιτία του Διαβήματος· με λίγα λόγια, τι συνέβη και χρησιμοποιήθηκε τούτο το αμυντικό εργαλείο της διπλωματικής φαρέτρας. Μόνο έτσι, το έως τώρα νεφελώδες τοπίο θα καθαρίσει οριστικά. Στο ίδιο μοτίβο, οι βιαστικές αντιπολιτευτικές κορώνες δεν βοηθούν· πετυχαίνουν το ακριβώς αντίθετο. Το θολώνουν έτι περαιτέρω.


Αλέξανδρος Ραπακούσιος

Είναι τεταρτοετής φοιτητής του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Έχει συμμετάσχει σε εγχώρια και ευρωπαϊκά μοντέλα προσομοίωσης, ενώ το ενδιαφέρον του εντοπίζεται, εκτός των διεθνών σχέσεων, στην πολιτική επικοινωνία και τη δημοσιογραφία. Μεγάλο κεφάλαιο αποτέλεσε η διετής συμμετοχή του στο Διοικητικό Συμβούλιο της SAFIA, από όπου και αποκόμισε πολύτιμες εμπειρίες και φιλίες. Μέσω του OffLine Post, αρθρογραφεί κυρίως για την εγχώρια πολιτική σκηνή.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αλέξανδρος Ραπακούσιος
Αλέξανδρος Ραπακούσιος
Είναι τεταρτοετής φοιτητής του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Έχει συμμετάσχει σε εγχώρια και ευρωπαϊκά μοντέλα προσομοίωσης, ενώ το ενδιαφέρον του εντοπίζεται, εκτός των διεθνών σχέσεων, στην πολιτική επικοινωνία και τη δημοσιογραφία. Μεγάλο κεφάλαιο αποτέλεσε η διετής συμμετοχή του στο Διοικητικό Συμβούλιο της SAFIA, από όπου και αποκόμισε πολύτιμες εμπειρίες και φιλίες. Μέσω του OffLine Post, αρθρογραφεί κυρίως για την εγχώρια πολιτική σκηνή.