20.4 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΦιλοσοφία9+1 συνήθειες που θα σε φέρουν πιο κοντά στον ευτυχισμένο σου εαυτό

9+1 συνήθειες που θα σε φέρουν πιο κοντά στον ευτυχισμένο σου εαυτό


Της Ελευθερίας-Μαρίας Γκίκα,

«Η ευδαιμονία είναι μια ευχάριστη ψυχική κατάσταση που προκύπτει από τη δραστηριότητα της ψυχής, εφόσον αυτή η δραστηριότητα είναι σύμφωνη με την τέλεια αρετή», λέει ο μεγάλος Αριστοτέλης και πολύ διεξοδικά αναλύει στα Ηθικά του Νικομάχεια το πώς και το γιατί. Έννοιες με τόσο βαρύνουσα σημασία φυσικά, όπως η ευτυχία και η ευδαιμονία, δύσκολα μπορούσαν -και θα μπορούν- να προσεγγίσουν καθημερινοί άνθρωποι. Αυτό βέβαια δεν πρέπει να μας απογοητεύει. Η ευτυχία ανέκαθεν αποτελούσε στόχο ζωής του ανθρώπου, ο δρόμος ως εκεί όμως είναι τραχύς, επιφυλάσσει κινδύνους κι εύκολα βγαίνει κανείς εκτός πορείας…

Προτού παρασυρθούμε από μελαγχολικούς φιλοσοφισμούς περί της ευτυχίας, σπεύδω να σε προλάβω και να σου προτείνω μερικές συνήθειες που υπόσχονται να σε φέρουν λίγο πιο κοντά στον ευτυχισμένο σου εαυτό. Δεν σου «υπογράφω» για τα αποτελέσματα, αν αυτό ζητάς για να πειστείς, σου εγγυώμαι πάντως ότι δεν έχεις να χάσεις τίποτα δοκιμάζοντας.

Μουσική

Το ξέρω ότι δεν σε εκπλήσσει, όμως είναι αποδεδειγμένο επιστημονικά πως η Μουσική έχει άμεση επιρροή στη διάθεση του ατόμου. Οπότε, αν κάθε φορά που νιώθεις άσχημα, ακούς την αγαπημένη σου playlist –κατά προτίμηση όχι αυτή με Pink Floyd και Alice in Chains- να ξέρεις, οι επιστήμονες συμφωνούν.

Κάνε σχέδια

Όλοι ξέρουμε αυτό το συναίσθημα ικανοποίησης που αντλείς αναμένοντας την αναχώρηση για το ταξίδι σου, για μια εκδρομή, για ένα συνέδριο, ακόμη και για εκείνο το κοκτέιλ στο αγαπημένο σου τζαζ μπαρ. Όταν κάνουμε σχέδια, γεννιέται μέσα μας ένα άμεσο συναίσθημα ευχαρίστησης που μας ανεβάζει τη διάθεση.

Διατροφή

Δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχει η λεγόμενη «Διατροφή της Ευτυχίας». Υπάρχουν τροφές που μας φτιάχνουν τη διάθεση, όπως το ψωμί, η πατάτα, τα δημητριακά, τα φρούτα, καθότι αυξάνουν τα επίπεδα σεροτονίνης στο σώμα, τα οποία συνδέονται άμεσα με τη διάθεση. Από τη διατροφή της «ευτυχίας», δεν θα μπορούσε φυσικά να λείπει η σοκολάτα, η οποία είναι ψυχοδραστικό προϊόν, περιλαμβάνοντας 300 συστατικά που επηρεάζουν τη διάθεσή μας.

Κάνε ένα δώρο

Και δεν εννοώ να ξοδέψεις το μισθό σου για τη μαμά σου που συγκινήθηκε με τα σερβίτσια από τη νέα συλλογή του Copacabana του Dior Μaison, για να προλάβω τους κακοπροαίρετους… Καμιά φορά ακόμα και το να φέρεις το αγαπημένο της παγωτό, γυρνώντας σπίτι από τη δουλειά, έχει πολύ μεγαλύτερη επίδραση από αυτή που φαντάζεσαι.

Πες «ευχαριστώ»

Μια απλή λέξη ευγνωμοσύνης, σε βοηθά έμμεσα να αναγνωρίσεις και να εκτιμήσεις όλα αυτά που έχεις. Δεν είναι δεδομένο ότι η γιαγιά σου θα σου φέρνει πάντα απ’ το αγαπημένο σου φαγητό όταν το μαγειρεύει, γι’ αυτό να θυμάσαι να την ευχαριστείς όταν το κάνει, να την ευχαριστείς λες και δεν θα στο ξαναφέρει ποτέ.

Φίλοι

Ένα σύνθετο και καταλυτικά επιδραστικό κεφάλαιο στις ζωές όλων μας. Καμιά φορά, η ζωή μας πλησιάζει την ευτυχία όταν γεμίζει με ανθρώπους με αισιόδοξη στάση απέναντι στα πράγματα, εκείνους που ενδιαφέρονται περισσότερο να σε καταλάβουν απ’ το να σου πουν τι να κάνεις, σε αποδέχονται και σε υποστηρίζουν αντί να σε επικρίνουν και να σε καταπιέζουν. Ψάξε γι’ αυτούς τους ανθρώπους λοιπόν, γιατί όσο τους αναζητάς, η ζωή τους κατευθύνει σ’ εσένα.

Άσκηση

Αποβάλλει το άγχος, την ένταση, είναι ανέξοδη και προσαρμόζεται σε κάθε εποχή του χρόνου, κάθε ώρα της ημέρας και κάθε είδους αθλητή. Η ψυχική υγεία είναι εξαρτώμενη από τη σωματική υγεία –και αντίστροφα– γι’ αυτό είναι σημαντικό να φροντίζουμε εξίσου και τις δυο.

Μην είσαι της τελευταίας στιγμής

Γνώριμο, ε; Ό,τι αφήνουμε τελευταία στιγμή εγκυμονεί να εμπλουτιστεί με τις τριγύρω μας υποχρεώσεις –για να μετριάσω την πραγματική μου γνώμη και να μην πω ότι θα τρέχεις και δεν θα φτάνεις– οδηγώντας μας να ασχολούμαστε ταυτόχρονα με τρία και τέσσερα πράγματα, καταλήγοντας αισιόδοξα σ’ ένα αγχωτικό κι οριακό «κάτι», ειδάλλως σ’ ένα λιτό «τίποτα».

Ενυδατώσου

Έρευνα του επιστημονικού περιοδικού Journal of Nutrition ανέδειξε ότι ακόμη κι ένας –κατά τ’ άλλα υγιής– ελαφρώς αφυδατωμένος οργανισμός συμβάλλει στο αίσθημα απαισιοδοξίας. Η έλλειψη νερού δημιουργεί στο ανθρώπινο σώμα αίσθημα κόπωσης, μειώνοντας την απόδοση και την αυτοσυγκέντρωσή του.

Ελάττωσε το διαδίκτυο

Όχι, δεν μ’ έχει βάλει η μαμά σου να γράψω γι’ αυτό, στο υπόσχομαι. Είναι γνωστό ότι η υπερβολική ενασχόληση με τον υπολογιστή και τα social media είναι τυπική σε άτομα που έχουν τάσεις να απομονώνονται ή άλλα συμπτώματα κατάθλιψης. Φρόντισε λοιπόν ο χρόνος αλλά και η ποιότητα του υλικού που ασχολείσαι στο διαδίκτυο να μην έρχονται εμπόδιο στην κοινωνικότητα και τη λειτουργικότητά σου.

Η ευτυχία είναι μια έννοια για την οποία μάλλον δεν θα λάβουμε ποτέ συνταγή, κι αυτό γιατί καθένας την ερμηνεύει διαφορετικά. Άσε που, αν η ευτυχία ταυτίζεται με την τελειότητα και η τελειότητα ταυτίζεται με αυτό που έχει φτάσει στο στόχο του, έχει τελειώσει, πώς μπορείς να το ζητάς σε μια ζωή που ξέρει μόνο να κυλά;


Ελευθερία-Μαρία Γκίκα

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1998, όπου και διαμένει σήμερα, έχοντας στο μεταξύ ζήσει σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Είναι φοιτήτρια του Τμήματος Ρωσικής Φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αγαπά τις ξένες γλώσσες και τη συμμετοχή σε προγράμματα που προωθούν την εκμάθηση και διδασκαλία τους -summer schools κοκ. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με το τραγούδι, τη γυμναστική, τον κινηματογράφο και τη λογοτεχνία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ελευθερία-Μαρία Γκίκα
Ελευθερία-Μαρία Γκίκα
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1998, όπου και διαμένει σήμερα, έχοντας στο μεταξύ ζήσει σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Είναι φοιτήτρια του Τμήματος Ρωσικής Φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αγαπά τις ξένες γλώσσες και τη συμμετοχή σε προγράμματα που προωθούν την εκμάθηση και διδασκαλία τους -summer schools κοκ. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με το τραγούδι, τη γυμναστική, τον κινηματογράφο και τη λογοτεχνία.