25.3 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαMichelle Obama: Η γυναίκα-έμβλημα εισβάλλει στις οθόνες του Netflix

Michelle Obama: Η γυναίκα-έμβλημα εισβάλλει στις οθόνες του Netflix


Της Δήμητρας Χαρέλη,

Πριν λίγες μέρες, έκανε πρεμιέρα στην πλατφόρμα του Netflix το Becoming από την εταιρεία παραγωγής του τέως Προεδρικού ζεύγους Obama, τη Higher Ground. Το εν λόγω ντοκιμαντέρ αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία να εισχωρήσουμε για λίγο στη ζωή της τέως πρώτης κυρίας της Αμερικής στο πλαίσιο της περιοδείας της για το ομώνυμο βιβλίο της σε 34 πολιτείες των ΗΠΑ. Το βιβλίο της κυκλοφόρησε το 2018 και έκανε ρεκόρ πωλήσεων από την πρώτη κιόλας εβδομάδα, αγγίζοντας τα 1,4 εκατομμύρια αντίτυπα, ενώ μέχρι σήμερα έχει ξεπεράσει τα 10 εκατομμύρια αντίτυπα. Σε λιγότερο από 2 ώρες έχουμε την ευκαιρία να ανακαλύψουμε άγνωστες πτυχές της ζωής της Michelle, αλλά και να την απολαύσουμε σε μια συνέντευξη στην Oprah Winfrey με την παρουσία ενός θερμού κοινού στην πόλη της, το Σικάγο. Παρακολουθούμε την πορεία της λίγο πριν φτάσει στην πόρτα του Λευκού Οίκου, αλλά και την πραγματικότητα που αντιμετώπισε, επιστρέφοντας μετά από 8 χρόνια πίσω στην «κανονικότητά» της.

Η Michelle Obama γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Σικάγο, εκεί σημείωσε και τα πρώτα της επαγγελματικά βήματα ως απόφοιτη δικηγόρος του Πανεπιστημίου Princeton και του Harvard. Η πρώτη Αφροαμερικανίδα πρώτη κυρία των ΗΠΑ παρουσιάζει άγνωστες πτυχές της ζωής, μέχρι να γίνει η σύζυγος του Barack Obama. Δεν κρύβει την προέλευση από μια μικρομεσαία οικογένεια, τους αγώνες των παππούδων της κατά της σκλαβιάς, τις δύσκολες συνθήκες που βίωσαν, αλλά και τις τόσο μεγάλες φιλοδοξίες που είχαν για εκείνη. Η γυναίκα πρότυπο με τη θετική της ενέργεια και την υπομονή της αποτέλεσε μέσα από το έργο της έμπνευση για μικρές και μεγάλες ηλικίες. Στο πλαίσιο της περιοδείας της συναντά φιλόδοξους νέους, συζητώντας μαζί τους για τους στόχους και τα σχέδιά τους για τη ζωή. Στέκεται κοντά τους και τους συμβουλεύει σαν μητέρα να μην εγκαταλείψουν ποτέ τα όνειρα τους.

«Δεν θα περιμένουμε να επικρατήσει η ισότητα στον κόσμο για να νιώσουμε ορατές»

Σε πρώτο πλάνο, η κάμερα εστιάζει στην ωραιότερη εκδοχή της, στην εκδοχή του να είσαι γυναίκα. Η θετική της ενέργεια και το αληθινό της χαμόγελο είναι αρκετά για να κερδίσουν τον καθένα από τα πρώτα κιόλας λεπτά. Ένα πραγματικό σύμβολο δυναμισμού, που συγκεντρώνει στο πρόσωπό του πολύπλοκους ρόλους με τεράστιες ευθύνες, όπως είναι αυτός της συζύγου. Ένας πετυχημένος γάμος και μια όμορφη οικογένεια είναι από τα πιο σημαντικά πράγματα σε αυτή τη ζωή, αλλά στο τέλος της μέρας μόνο εμείς οι ίδιες είμαστε υπεύθυνες για την ευτυχία μας. Κανείς δεν θα φροντίσει περισσότερο για την προσωπική μας ευτυχία από τον ίδιο μας τον εαυτό. Κατά καιρούς, έχει πάρει θέση για τις κοινωνικές αδικίες, για την ακόμα και σήμερα δύσκολη πρόσβαση της γυναίκας στην εκπαίδευση και τη συζυγική βία. Ομολογεί πως και η ίδια αντιμετώπισε ρατσιστικές συμπεριφορές στη διάρκεια των φοιτητικών της χρόνων, τονίζοντας την αναγκαιότητα ενός συνεχούς αγώνα για την κατάκτηση της ισότητας. Η ίδια ήταν από τα πρώτα ελάχιστα μειονοτικά άτομα που ακολούθησε το δρόμο των σπουδών σε μία εποχή που αποτελούσε προνόμιο των λίγων. Πάντα ένιωθε πάνω της το βλέμμα της αμφιβολίας για το αν θα τα καταφέρει. Ωστόσο, εκείνη απάντησε με την επίτευξη όλων των στόχων της, μετατρέποντας κάθε όνειρό της σε πραγματικότητα.

Τα εχθρικά βέλη των ΜΜΕ

Μία τόσο έντονη και δυναμική προσωπικότητα στο πλάι του Προέδρου των ΗΠΑ, οπλισμένη πάντα με εντυπωσιακές ομιλίες, ασφαλώς δεν θα μπορούσε ποτέ να περάσει απαρατήρητη. Ο πιο πιστός σύμμαχος και άρρηκτος βράχος κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του Obama το 2008, κίνησε τα νήματα μιας διαφημιστικής καμπάνιας περί κοινωνικών ανισοτήτων. Η συγκεκριμένη χρονιά ήταν καθοριστικής σημασίας, καθώς έθεσε νέους κανόνες για το προεκλογικό παιχνίδι, αλλά και την ανάδειξη του νικητή. Επιστρατεύτηκαν για πρώτη φορά τα ΜΜΕ και το διαδίκτυο, το οποίο απέδειξε την τεράστια επιρροή που ασκεί στους ψηφοφόρους. Έτσι λοιπόν, κατάφεραν να χτίσουν σταδιακά ένα απόρθητο δίκτυο υποστηρικτών, το οποίο έδωσε την ευκαιρία στο ζεύγος Obama να αυξήσει τη δυναμική του. Όπως ήταν φυσικό, τα αρνητικά βέλη έπεσαν και στη σύζυγο του Προέδρου, η οποία διαδραμάτισε έναν καθοριστικό ρόλο στην οργάνωση της εκστρατείας. Για τα αδιάκριτα βλέμματα και τα ΜΜΕ θεωρήθηκε εύκολος στόχος. Η ίδια καταθέτει στην κάμερα με απορία και παράπονο πώς είναι δυνατόν σε ομιλίες της για φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα που ξεδιπλώθηκαν ηχηρές απόψεις, να υπάρχουν βλέμματα που μπόρεσαν να σταθούν στην εξωτερική της εμφάνιση. Αποφασίζει να περιορίσει τον αυθορμητισμό της, για τον οποίο είχε κατακριθεί έντονα, αλλά να μη μεταβάλλει σε καμία περίπτωση το χαρακτήρα και τα πιστεύω της για τον άδικο σύγχρονο κόσμο απέναντι στις μειονοτικές ομάδες.

Η είσοδος, αλλά και η διαμονή της όλα αυτά τα χρόνια εντός των πυλών του Λευκού Οίκου, όπως παραδέχεται και η ίδια στην κάμερα, άλλαξαν και διαμόρφωσαν καθοριστικά τους ρυθμούς της ζωή της. Μετά από οκτώ ολόκληρα χρόνια, περνώντας την πόρτα του Λευκού Οίκου μαζί με την οικογένειά της δεν μπόρεσε να συνεχίσει τη ζωή της από το ίδιο ακριβώς σημείο που την άφησε, εισχωρώντας σε μία νέα κατάσταση, ως συνέχεια της προηγούμενης, στην Ουάσιγκτον. Μπορεί να μην υπάρχουν πλέον αρκετά κομμάτια από την παλιά της ζωή, όμως σε καμία περίπτωση δεν αλλοιώθηκαν οι αξίες και τα ιδανικά της. Το κοινό της την παρακολουθεί και την αποθεώνει με κάθε ευκαιρία, ελπίζοντας στην πιθανή ενασχόλησή της με την πολιτική μελλοντικά.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Δήμητρα Χαρέλη
Δήμητρα Χαρέλη
Γεννήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 1995 στην Χαλκιδική. Είναι απόφοιτη του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης) με έντονο ενδιαφέρον για γραφή και ανάγνωση ποίησης και λογοτεχνίας.