17.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςBiden - Sanders: Είναι ώρα να ενώσουν δυνάμεις

Biden – Sanders: Είναι ώρα να ενώσουν δυνάμεις


Του Κωνσταντίνου Χαρέμη,

Την περασμένη βδομάδα ανακοινώθηκε από το εκλογικό επιτελείο του Joe Biden η δημιουργία έξι επιτροπών αποτελούμενων από 48 άτομα τα οποία προέρχονται από τον ακαδημαϊκό, συνδικαλιστικό, ακτιβιστικό και κοινοβουλευτικό χώρο. Τα μέλη αυτών των επιτροπών έχουν οριστεί από τα εκλογικά επιτελεία του Joe Biden και του Bernie Sanders με σκοπό τη δημιουργία κοινών ομάδων δράσεων, οι οποίες θα καταθέσουν τις προτάσεις τους στο συνέδριο των Δημοκρατικών τον ερχόμενο Αύγουστο. Αυτές οι ομάδες, οι επονομαζόμενες “task forces” του Joe Biden, ίσως να είναι η χρυσή ευκαιρία για τους Δημοκρατικούς να επιδείξουν στο εκλογικό σώμα την ενότητα και την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται να έχει ένα κόμμα για να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του 2020.

Έπειτα από την παραίτηση του Bernie Sanders από την κούρσα του δημοκρατικού χρίσματος και την αναγγελία της υποστήριξής του στο πρόσωπο του Biden, οι δυο πρώην αντίπαλοι σε μια κοινή συνέντευξή τους μέσω βιντεοκλήσης κατέστησαν σαφές πως τώρα περισσότερο από ποτέ χρειάζεται το Δημοκρατικό κόμμα να επιτύχει τον μέγιστο βαθμό ενότητας, προκειμένου να ηττηθεί ένας επικίνδυνος για τη χώρα πρόεδρος, όπως ο Donald Trump. Ο Joe Biden κατανοεί πλήρως ότι χωρίς τη στήριξη των υποστηρικτών του Bernie Sanders δε θα μπορέσει ποτέ να κάτσει στην καρέκλα του οβάλ γραφείου.

Οι υποστηρικτές του Bernie Sanders ανήκουν σε δημογραφικές ομάδες εξαιρετικής σημασίας για τις προεδρικές εκλογές, όπως οι νέοι ψηφοφόροι, πολλοί από τους οποίους είχαν γυρίσει την πλάτη στις προηγούμενες εκλογές στη Hillary Clinton, η μειονότητα των Λατίνων η οποία παίζει καθοριστικό ρόλο σε αμφιταλαντευόμενες εκλογικά πολιτείες σαν την Arizona και οι εργαζόμενοι χαμηλών και μεσαίων τάξεων οι οποίοι έχουν απογοητευτεί από τους υποψηφίους του «κατεστημένου» του Δημοκρατικού κόμματος. Γι’ αυτόν τον λόγο, είναι καθοριστικό για τον Biden να λειτουργήσουν σωστά αυτές οι έξι επιτροπές χωρίς συγκρούσεις και να παράξουν έργο, ώστε να κερδίσει τους προοδευτικούς ψηφοφόρους του Sanders.

Η κάθε μία από τις επιτροπές έχει και μία διαφορετική ατζέντα. Οι επιτροπές θα συνεδριάζουν τακτικά και θα καταθέσουν τις προτάσεις τους στον Biden λίγο πριν από το συνέδριο των Δημοκρατικών σχετικά με την κλιματική αλλαγή, την επανασχεδίαση του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης των ΗΠΑ, την οικονομία, την εκπαίδευση, το σύστημα υγείας των ΗΠΑ και τη μεταναστευτική πολιτική.

Προς το παρόν, όμως, το πιο σημαντικό στοιχείο και αυτό που πάντα τραβάει τα βλέμματα των ΜΜΕ και των ψηφοφόρων δεν είναι τόσο τα αντικείμενα των επιτροπών όσο τα μέλη αυτών. Σε συνεργασία με τον Bernie Sanders, έχουν τοποθετηθεί στις επιτροπές πολύ γνωστά ονόματα του προοδευτικού χώρου, όπως η βουλευτής στη Βουλή των Αντιπροσώπων Alexandria Ocasio-Cortez, η πρόεδρος του συνδικάτου αεροσυνοδών Sara Nelson και η συμπρόεδρος της προοδευτικής κοινοβουλευτικής ομάδας στη Βουλή των Αντιπροσώπων Pramila Jayapal. Ειδικά η συμμετοχή της Alexandria Ocasio-Cortez σε μια ομάδα δράσης του Biden έχει συζητηθεί εντόνως στην αμερικανική πολιτική σκηνή, καθώς η Alexandria Ocasio-Cortez έχει επικρίνει πολλάκις τον πρώην αντιπρόεδρο για έλλειψη προοδευτικών πολιτικών και για το γεγονός ότι η προεκλογική του καμπάνια υποστηρίζεται χρηματικά, και κατά συνέπεια, επηρεάζεται από δισεκατομμυριούχους.

Την ίδια στιγμή προκειμένου να ικανοποιήσει τους πιο μετριοπαθείς ψηφοφόρους του κόμματος, ο Joe Biden έχει ορίσει ως μέλη στις επιτροπές στελέχη όπως ο πρώην υποψήφιος πρόεδρος και υπουργός εξωτερικών John Kerry και την πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας των Αφροαμερικανών Marcia Fudge. Επίσης, καθότι ο Joe Biden είναι αυτός που έχει ήδη κερδίσει το δημοκρατικό χρίσμα, τα περισσότερα μέλη στις επιτροπές προέρχονται από το δικό του επιτελείο.

Το καίριο ζήτημα που καλούνται να λύσουν αυτές οι επιτροπές είναι να χαράξουν μια κοινή στρατηγική έτσι ώστε να εξισορροπήσουν τα αιτήματα της προοδευτικής και της πιο μετριοπαθούς πτέρυγας του Δημοκρατικού κόμματος. Sanders και Biden συμφωνούν ότι δε μπορούν να υπάρξουν περιθώρια λάθους αυτήν τη φορά. Το εκλογικό σύστημα της Αμερικής, το εκλεκτορικό κολέγιο έχει τόσο ιδιόμορφα χαρακτηριστικά που δεν επιτρέπει στον Biden να αμελήσει μια κοινωνική τάξη ή μια φυλετική κοινότητα ή ένα πολιτικό κίνημα και να θεωρήσει δεδομένη την ψήφο τους. Την τελευταία φορά που συνέβη κάτι παρόμοιο, δηλαδή το 2016 όταν η Δημοκρατική υποψήφια Hillary Clinton δεν άκουσε όλες τις φωνές του κόμματός της και επέλεξε να επικεντρωθεί σε συγκεκριμένα δημογραφικά γκρουπ, τα αποτελέσματα για τους Δημοκρατικούς δεν ήταν ιδανικά.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


Κωνσταντίνος Χαρέμης

Γεννήθηκε το 1997 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι φοιτητής στο τμήμα Νομικής Επιστήμης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εργαστεί στον κλάδο της εστίασης και στον τραπεζικό κλάδο και έχει ασχοληθεί ερασιτεχνικά με το θέατρο. Είναι γνώστης Αγγλικής, Ισπανικής και Ρώσικης γλώσσας και έχει συμμετάσχει σε ημερίδες σχετικά με την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνος Χαρέμης
Κωνσταντίνος Χαρέμης
Γεννήθηκε το 1997 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι φοιτητής στο τμήμα Νομικής Επιστήμης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εργαστεί στον κλάδο της εστίασης και στον τραπεζικό κλάδο και έχει ασχοληθεί ερασιτεχνικά με το θέατρο. Είναι γνώστης Αγγλικής, Ισπανικής και Ρώσικης γλώσσας και έχει συμμετάσχει σε ημερίδες σχετικά με την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.