16.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήIn MemoriamIn Memoriam: Αικατερίνη Α΄της Ρωσίας

In Memoriam: Αικατερίνη Α΄της Ρωσίας


Του Γιώργου Σαλπιγγίδη,

Η Μάρθα ή όπως ονομάστηκε αργότερα Αικατερίνη Α΄ Αλεξέεβνα, ήταν η δεύτερη σύζυγος του Πέτρου Α΄ και αυτοκράτειρα της Ρωσίας.

Γεννήθηκε στις 15 Απριλίου 1684, πιθανόν από γονείς αγρότες από την Λετονία. Μετά τον θάνατο των γονιών της η Μάρθα βρέθηκε στο σπίτι του πάστορα Έρνστ Γκλούκ, δουλεύοντας ως οικονόμος και μαγείρισσα. Το 1702 μετά από την κατάληψη του Μαρινμπούργκ από ρωσικά στρατεύματα η μέλλουσα αυτοκράτειρα έγινε πολεμικό τρόπαιο στα χέρια του πρίγκιπα Μένσικοφ, φίλο και συνεργάτη του Πέτρου Α΄. Το επόμενο έτος γίνεται ερωμένη του Πέτρου Α΄ ο οποίος την έκανε ακόλουθο της αδερφής του πριγκίπισσας Ναταλίας. Εκεί ασπάζεται τον Χριστιανισμό παίρνοντας το όνομα Αικατερίνη και νονός της γίνεται ο γιος του Πέτρου πρίγκιπας Αλεξέι.

Το 1712 γίνεται ο επίσημος γάμος της Αικατερίνης και του Πέτρου. Το ζευγάρι έχει αποκτήσει 11 παιδιά, εκ των οποίων έζησαν μόνο οι δυο κόρες τους η Άννα και η Ελισάβετ. Από το 1724 η Αικατερίνη αναλαμβάνει έναν πιο ενεργό ρόλο στα πολιτικά πράγματα της αυτοκρατορίας καθώς εμπλέκεται στις αποφάσεις του Πέτρου. Το 1725, μετά από τον θάνατο του Πέτρου αναλαμβάνει την εξουσία, αφού δεν υπήρχε διάδοχος. Το 1726 δημιουργείται υπό την εποπτεία της ένα συμβουλευτικό σώμα υψηλόβαθμων αξιωματούχων οι οποίοι έπαιρναν τις τελικές αποφάσεις για τα ζητήματα της χώρας.

Κατά τη διάρκεια της βασιλείας της, ίδρυσε την Αυτοκρατορική Ακαδημία Επιστημών, το Τάγμα του Αγίου Αλεξάνδρου Νέβσκι και ολοκλήρωσε μια συμμαχία με την Αυστρία.

Αφήνοντας το Συμβούλιο να παίρνει όλες τις σημαντικές αποφάσεις της χώρας, η ίδια ακολούθησε έναν πολύ έντονο τρόπο ζωής με γιορτές και γλέντια. Αποτέλεσμα αυτών ήταν να κλονιστεί η υγεία της και να αρρωστήσει. Λίγο πριν από τον θάνατό της με προτροπή του συμβούλου της πρίγκιπα Μένσικοφ, ορίζει τον εγγονό του Πέτρου Α΄ και γιο του Αλεξέι, τον Πέτρο Β΄ ως διάδοχο του θρόνου. Ο θάνατος θα την βρει στις 17 Μαΐου του 1727, στα 43 της χρόνια. Τάφηκε στον τάφο των Ρώσων αυτοκρατόρων στον καθεδρικό ναό Πέτρου και Παύλου στην Αγία Πετρούπολη.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Σαλπιγγίδης, Σύμβουλος Διοίκησης
Γιώργος Σαλπιγγίδης, Σύμβουλος Διοίκησης
Γεννημένος στην Αθήνα το 1999. Φοιτητής του Τμήματος Ιστορία, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, της Καλαμάτας. Λάτρης της Βυζαντινής και Νεότερης Ιστορίας, του αρχαίου θεάτρου, του βιβλίου και της μαγειρικής.