19.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήDavid Friedman: Έτοιμες οι ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την προσάρτηση της Δυτικής Όχθης;

David Friedman: Έτοιμες οι ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την προσάρτηση της Δυτικής Όχθης;


Του Ραφαήλ Νικόλαου Μπελενιώτη,

Στις 24 Φεβρουαρίου, ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Ισραήλ, David Friedman, είχε δηλώσει ευθέως σε συνέντευξή του την ετοιμότητα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής να προχωρήσουν στην αναγνώριση της κυριαρχίας του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη, σε περίπτωση που το Ισραήλ πρώτο κήρυττε την έναρξη των προσαρτήσεων.

Μάλιστα, σύμφωνα με τη συνέντευξη που έδωσε ο πρεσβευτής στην Israel Hayom, αναμένονται καταιγιστικές εξελίξεις μέχρι τις αρχές Ιουλίου. Ουσιαστικά, τα κυβερνητικά επιτελεία του Ντόναλτ Τραμπ έχουν θέσει κάποια πολύ σοβαρά σχεδιαγράμματα, πάνω στα οποία χτίζουν προσεκτικά τις επόμενες κινήσεις τους σε αυτό το διπλωματικό θρίλερ του αιώνα.

Το κλειδί στην όλη διαδικασία είναι μια σειρά βημάτων, τα οποία θα κρίνουν και το τελικό αποτέλεσμα. Οι ΗΠΑ πιέζουν για την άρση και την αναστολή της ανέγερσης οικισμών στη Περιοχή Γ, η οποία θα αποκλειστεί και από τον χάρτη της προσάρτησης. Το δεύτερο βήμα προέβλεπε την αποδοχή του προγράμματος ειρήνης για τη Μέση Ανατολή του επιτελείου του Λευκού Οίκου, από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, κάτι το οποίο προχωράει, μιας και ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου έχει αποδεχθεί τη βάση του προγράμματος ειρήνης, με την έναρξη συνομιλιών με τους Παλαιστινίους. Τότε, οι ΗΠΑ θα είναι έτοιμες να αναγνωρίσουν την Ισραηλινή κυριαρχία σε περιοχές που περιγράφει το σχέδιο, στην Κοιλάδα του Ιορδάνη, στη Σαμαρία και στην Ιουδαία.

Το ερώτημα που ανέκυψε, φυσικά, ήταν αν η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ θα πίεζε αργότερα την κυβέρνηση του Ισραήλ να αναγνωρίσει ένα Παλαιστινιακό κράτος. Ο David Friedman απάντησε, ότι η μόνη προϋπόθεση σχετικά με το ζήτημα αναγνώρισης είναι η δέσμευση του Ισραηλινού Πρωθυπουργού  -όποιος και αν θα είναι αυτός- να δεσμευτεί για την κατεύθυνση της έναρξης ειλικρινών συνομιλιών με τους Παλαιστινίους για ένα χρονικό διάστημα, τουλάχιστον τεσσάρων χρόνων. Ακόμα, ο πρεσβευτής αναγνώρισε ότι ο Νετανιάχου έχει δώσει τη συγκατάθεσή του στο παραπάνω χρονοδιάγραμμα, όμως στην απέναντι πλευρά του τραπεζιού οι θέσεις είναι κενές. Το σχέδιο των ΗΠΑ σε αυτήν την περίπτωση, είναι κατηγορηματικό και προβλέπει πως αν η Παλαιστινιακή Αρχή, που τώρα αρνείται τις διαπραγματεύσεις, αργότερα, σε δύο χρόνια ή σε τρία, καθίσει εν τέλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ είναι υποχρεωμένος εκ νέου να συνομιλήσει μαζί τους.

Αναπάντητα μένουν, όμως, τα ερωτήματα σχετικά με τον περιορισμό των οικιών που σχεδιάζονται να ανεγερθούν. Σύμφωνα με τον D. Friedman, υπάρχει η πρόβλεψη ο περιορισμός στην ανέγερση να αφορά μόνο στις απομονωμένες κατοικίες και να μην επιτρέπει την επέκταση του εδαφικού αποτυπώματός τους. O Ισραηλινός Πρωθυπουργός είχε υποσχεθεί την προσάρτηση Εβραϊκών οικιών στη Δυτική Όχθη, την περίοδο μιας μαραθώνιας προεκλογικής εκστρατείας.

Υπολογίζεται ότι περίπου 400.000 άνθρωποι θα συνεχίσουν να ζουν όπως ζούσαν, με την καθημερινότητα να συνεχίζει να κυλά ομαλά και τους οικισμούς να ολοκληρώνονται με βάση τους νόμους ανέγερσης οικιών που ισχύουν ως σήμερα. Δεν θα μπορούν, δηλαδή, να επεκτείνουν την περιοχή της κοινότητάς τους, αλλά θα βρίσκονται σε θέση να ολοκληρώσουν τους οικισμούς τους. Όσον αφορά περιοχές, όπως το Beit ή τη Χεβρώνα, αμφότερες  με ιστορική αξία για το Ισραήλ, ο πρέσβης έκανε γνωστό ότι οι Ισραηλινοί δεν είναι διατεθειμένοι να παραχωρήσουν καμία κυριαρχία στους Παλαιστινίους επί των εδαφών αυτών.

Σύμφωνα με τον D. Friedman, το σχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, φαίνεται να έχει μια μερική αποδοχή από όλα τα κοινωνικά στρώματα του Ισραήλ. Οι επικεφαλής των Ισραηλινών οικισμών καλωσόρισαν με ιδιαίτερη θέρμη τις δηλώσεις του πρεσβευτή και αναμένουν τις εξελίξεις που φαίνεται πως, αργά ή γρήγορα, θα αρχίσουν να «τρέχουν» και να διαμορφώνουν νέες σταθερές στην περιοχή.


Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι τελειόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην Ιστορία. Αρέσκεται στο να αποκωδικοποιεί την τρέχουσα επικαιρότητα μέσω της αρθρογραφίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία.