23.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηΕλληνική Εξωτερική ΠολιτικήΟι αμφισβητούμενες γκρίζες ζώνες

Οι αμφισβητούμενες γκρίζες ζώνες


Του Αργύρη Ηλιάδη,

Παρά την ελεύθερη πτώση της οικονομίας της και τις φήμες να θέλουν την προσφυγή της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Τουρκία φέρνει στην επιφάνεια ξανά το θέμα των «γκρίζων ζωνών». Οι «γκρίζες ζώνες», τις οποίες θέλουν να χρωματίσουν με κόκκινο χρώμα οι πολιτικοί ελιγμοί της Τουρκίας, φαίνεται να βρίσκουν τη σθεναρή αντίσταση της ελληνικής κυβέρνησης, που δεν ενδίδει σε πιέσεις και σε κρυφά σενάρια. Η προσπάθεια πόλωσης του κλίματος και η εισβολή σε ξένα χωράφια φαίνεται να αποτελεί πρωταρχικό στόχο μιας κοινωνίας που πολιορκείται από πολλά μέτωπα -πολιτικά, οικονομικά, υγειονομικά, κοινωνικά-, αλλά δε φροντίζει να απομονώσει κάποιο από αυτά. Ίσως να φαντάζει πιο μακρινό και λιγότερο επώδυνο το διεθνές σενάριο για οικονομική και πολιτική αποδιοργάνωση του κράτους.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη έκανε λόγο για «πρακτικές ρουτίνας», αναφερόμενος στην πρόσφατη παρενόχληση της αερομεταφοράς με ελληνικό ελικόπτερο του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και του αρχηγού του ΓΕΕΘΑ. Η Αθήνα, όπως ήταν επόμενο, απέρριψε τις πρακτικές ρουτίνας και κατήγγειλε την Τουρκική Δημοκρατία για παράνομες και προκλητικές παραβιάσεις εις βάρος της ελληνικής επικράτειας. «Στο Αιγαίο υπάρχουν ανεπίλυτα προβλήματα με την Ελλάδα», τόνισε ο κ. Τσαβούτσογλου και στο πλαίσιο των προβλημάτων που οξύνουν τις σχέσεις των χωρών αναφέρθηκε στην υφαλοκρηπίδα, στον έλεγχο του FIR, στις πτήσεις της πολιτικής αεροπορίας και στην αμφισβητούμενη κυριαρχία νησιών και νησίδων. Φυσικά, θύμισε και την κρίση των Ιμίων, θέλοντας να δικαιολογήσει τη ρουτίνα των παραβιάσεων, ισχυριζόμενος ότι παρά το γεγονός πως φέτος δεν υπήρχαν εντάσεις γύρω από το ζήτημα των Ιμίων, υπάρχουν κάθε χρόνο, «επομένως μπορούμε να πούμε πως είναι μια ρουτίνα».

Στην αντίπερα όχθη στάθηκε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία: «Οι προκλητικές παραβιάσεις της κυριαρχίας μας στον αέρα ή τη θάλασσα δεν νομιμοποιούνται επειδή επαναλαμβάνονται ή επενδύονται τον χαρακτηρισμό «ρουτίνας». Παραμένουν παράνομες, σε πλήρη αντίθεση με το διεθνές δίκαιο και τις ανειλημμένες υποχρεώσεις μιας χώρας που δηλώνει ότι θέλει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια».

Στον αντίλογο της πολιτικής διαμάχης για το «χρώμα των ζωνών», ήρθε να προσθέσει η Ελλάδα μέσω του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι (η Ελλάδα) δε θα προβεί σε στρατιωτικοποίηση των ελληνοτουρκικών διαφορών, καθώς πρόκειται για ένα τεράστιο λάθος. Η ελληνική διπλωματία θεωρεί ότι η εσκεμμένη  προκλητικότητα της γείτονος χώρα αποσκοπεί σε μια σταδιακή υπέρβαση του Δικαίου, για να περάσουμε στο στάδιο των ενεργειών αυτής της μορφής. Ένα στάδιο παραλογισμού με κινήσεις οι οποίες καταπατούν το Διεθνές Δίκαιο και σκιάζουν τη σημασία της ειρήνης.

Συμπληρωματικά, υποστηρίχθηκαν στο έπακρο τα δικαιώματα της Ελλάδας στον εναέριο χώρο, «τα οποία οφείλει να τα ασκήσει και να τα υπερασπιστεί», σύμφωνα με το ΥΠΕΞ. Η αποφυγή περαιτέρω έντασης και επιδείνωσης της κατάστασης, εν καιρώ κορωνοϊού, απαντά σε όλα τα εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν από την ήρεμη αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων. Άλλωστε, όπως απεδείχθη και από τη μέχρι στιγμής θετική πορεία ενάντια στον κορωνοϊό, οι μετρημένες και πιο «φιλοσοφημένες» κινήσεις αποδίδουν καρπούς.

Έτσι λοιπόν, τα δικαιώματα των πολυπόθητων ζωνών, μπορεί να είναι αμφισβητούμενα από την Τουρκία, ωστόσο είναι κοινά αποδεκτά με γαλανόλευκες αποχρώσεις. Κατά καιρούς έχουμε δει την ένθερμη υποστήριξη ευρωπαίων ηγετών αλλά και εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που καυτηριάζουν τις τουρκικές κινήσεις και μιλούν για καταπάτηση του Διεθνούς Δικαίου. Άξιο απορίας είναι το γεγονός ότι μια χώρα που έχει αιτηθεί να  ενσωματωθεί σε μια ένωση αντιβαίνει τους θεμελιώδεις κανόνες και αψηφά τους όρους που έχουν οριστεί για την επίτευξη μια κοινής-συλλογικής πορείας.

Για τους παραπάνω λόγους, η Ελλάδα ήρθε σε συμφωνία μετά από δύο χρόνια διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ για τη μίσθωση δύο μη επανδρωμένων αεροχημάτων (UAV), ισραηλινής κατασκευής, σε βάθος τριών χρόνων. Βάσει αυτής, η Πολεμική Αεροπορία θα ενισχυθεί με δυο UAV τύπου HERON-Mk2, με αυτονομία 1.000 χιλιομέτρων για τρία χρόνια (θα ανανεώνεται ανά έτος η μίσθωση) με συνολικό κόστος λίγο κάτω από 40 εκατ. ευρώ. Με την άφιξή τους σε διάστημα μόλις έξι μηνών, θα ενταχθούν σε αποστολές επιτήρησης και προστασίας των συνόρων και μετά το πέρας της εκμίσθωσης, η Πολεμική Αεροπορία διατηρεί το δικαίωμα της αγοράς τους, καταβάλλοντας την υπολειμματική αξία που θα προκύψει τότε.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η Frontex εκτιμά ότι μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων λόγω κορωνοϊού θα αυξηθούν οι μαζικές μετακινήσεις μεταναστών στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Από εκεί, μεγάλη ομάδα ατόμων θα επιχειρήσει να μεταφερθεί στις ελληνικές νησιωτικές ακτές, για να φτάσει στον τελικό της προορισμό. Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις και καλείται να λάβει μέτρα για τη θωράκιση του κράτους. Αν κρίνουμε με γνώμονα τις τελευταίες εξελίξεις (ενίσχυση των μέσων επιτήρησης και τις δηλώσεις των αρμόδιων υπουργείων), καταλαβαίνουμε πως η πολιτική ωριμότητα, στην οποία χτίζει η ελληνική κοινωνία δε συμπεριλαμβάνει αυθόρμητες και βιαστικές κινήσεις, αλλά μετρημένες στο μήκος και στο πλάτος των απαιτούμενων συνθηκών.


Αργύρης Ηλιάδης

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο νησί της Θάσου, είναι 19 ετών και είναι φοιτητής του τμήματος Δημοσιογραφίας. Όντας πνεύμα ανήσυχο και δημιουργικό, από νεαρή ηλικία άρχισε να ασχολείται με την φωτογραφία ενώ, από τα 16 παίρνει μέρος σε προσομοιώσεις των Επιτροπών του ΟΗΕ αλλά και σε δημοτικά - περιφερειακά συμβούλια. Έχει παρακολουθήσει πληθώρα επιμορφωτικών σεμιναρίων με θέμα το αστυνομικό και δικαστικό ρεπορτάζ καθώς και για την  διαχείριση κρίσεων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία.