14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΤο έγκλημα που έμεινε ατιμώρητο - Πλακέτα μνήμης των νεκρών της Marfin...

Το έγκλημα που έμεινε ατιμώρητο – Πλακέτα μνήμης των νεκρών της Marfin από τον Πρωθυπουργό


Της Κέλλυς Σαουάχ – Μαραγκουδάκη,

Ήταν 5 Μαΐου 2010. Για τρεις ανθρώπους και ένα αγέννητο μωρό, το νήμα της ζωής κόπηκε εκείνη την ημέρα. Απότομα. Άδοξα. Άδικα. Η νεκροψία-νεκροτομή έδειξε θάνατο από ασφυξία, εξαιτίας της φωτιάς που προκλήθηκε από διαδηλωτές έξω από το χώρο της εργασίας τους. Το απόγευμα της περασμένης Τρίτης, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής προανήγγειλε ότι, το Σάββατο 09 Μαΐου του 2020 στις 12 το μεσημέρι, θα γίνει η αποκάλυψη της πλακέτας μνήμης για τους νεκρούς της Marfin, παρουσία της ΠτΔ. Πρόκειται για μια ένδειξη σεβασμού προς τις αδικοχαμένες ψυχές που βρήκαν τραγικό θάνατο. Για μια ένδειξη τιμής προς τους εκλιπόντες συνανθρώπους μας.

«Προσκαλώ τους αρχηγούς όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων να παραβρεθούν. Ας αφήσουμε πίσω την εποχή του διχασμού και της βίας με μία συμβολική αλλά αυτονόητη πράξη ενότητας», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Ωστόσο στην πρόσκληση δεν ανταποκρίθηκε ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Μάλιστα, με ανακοίνωση του κόμματος, γνωστοποίησε πως, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποδώσει φόρο τιμής με την κατάθεση στεφάνου στο σημείο που θα στηθεί η πλακέτα αλλά στις 09:30 το πρωί του Σαββάτου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

«Όπως και τότε, τις δύσκολες μέρες του 2010, έτσι και σήμερα, σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος, παρά τις κατά καιρούς διχαστικές προσπάθειες, τιμά τα θύματα της Marfin. 

Όπως τότε, έτσι και σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά τον εντοπισμό και την τιμωρία των φυσικών αυτουργών του αποτρόπαιου εγκλήματος. 

Δέκα χρόνια μετά την τραγωδία, στο τιμόνι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη βρίσκονται με επιλογή του κ. Μητσοτάκη οι ίδιοι άνθρωποι που διαχειρίστηκαν τότε την υπόθεση χωρίς να εντοπίσουν και να οδηγήσουν τους ενόχους στη Δικαιοσύνη. Ελπίζουμε αυτή τη φορά να πράξουν το καθήκον τους για την πλήρη διαλεύκανση της τραγωδίας.

Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να ξεχνά ότι η Δικαιοσύνη καταδίκασε τρία ανώτατα στελέχη της τράπεζας γιατί κλείδωσαν τους εργαζόμενους αναγκάζοντάς τους να δουλέψουν υπό την απειλή απόλυσης και απεφάνθη πως ο θάνατος των υπαλλήλων της Marfin θα είχε αποφευχθεί εάν το συγκεκριμένο κατάστημα της οδού Σταδίου δεν είχε τεράστια προβλήματα ασφαλείας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποτίσει φόρο τιμής με την κατάθεση στεφάνου στο σημείο που θα στηθεί η πλακέτα μνήμης στις 9:30 το πρωί του Σαββάτου.»

Με αφορμή την τοποθέτηση του πρωθυπουργού σχετικά με την εκδήλωση αποκάλυψης πλακέτας μνήμης για τους νεκρούς, το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του υπό τον τίτλο «Το ΚΚΕ τιμά τη μνήμη των θυμάτων της Marfin και τους δίκαιους αγώνες του λαού μας το Σάββατο 9 Μαΐου στις 10.30 π.μ. Οι ευθύνες όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων είναι τεράστιες. Δέκα χρόνια τώρα (κι ενώ μεσολάβησαν κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ξανά ΝΔ) οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί του αποτρόπαιου εγκλήματος στο κατάστημα της Marfin, παραμένουν στο σκοτάδι, ενώ οι ευθύνες της τράπεζας στην ουσία έμειναν στο απυρόβλητο. Νωρίτερα στις 10.00 το πρωί θα τιμήσει την 75η επέτειο της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, όπως έχει ανακοινωθεί ήδη, καταθέτοντας στεφάνι στο μνημείο του Σοβιετικού Στρατιώτη στην Καλλιθέα.»

Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε αίτηση αναίρεσης στο ΣτΕ, το ελληνικό δημόσιο παραιτείται από την αναίρεση. Αυτό σημαίνει ότι οι συγγενείς των θυμάτων θα μπορούν να εισπράξουν το ποσό της αποζημίωσης που επιδικάστηκε από το Εφετείο και ανέρχεται σε 2,24 εκ. ευρώ. Ο πρωθυπουργός εκπέμπει ένα μεγάλο μήνυμα προς την κοινωνία. Η πρωτοβουλία αυτή ήρθε να αποκαταστήσει το περί δικαίου αίσθημα. Πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα προς τη δικαιοσύνη, η οποία θα ολοκληρωθεί όταν οι ιθύνοντες καταδικαστούν και οδηγηθούν στην φυλακή. Ήταν αυτονόητο να μπει μνημείο, εις μνήμην των νεκρών. Ανεξαρτήτως ιδεολογιών σε μια χώρα εν καιρώ ειρήνης είναι αδιανόητο να πεθαίνει κόσμος κατά αυτόν τον τρόπο. Θύματα στο βωμό του αριστερού λαϊκισμού. Θύματα μιας εσκεμμένης δολοφονίας. Παρασκευή Ζούλια, Επαμεινώνδα Τσάκαλη, Αγγελική Παπαθανασοπούλου και αγέννητο παιδί, ΔΕΝ ΣΑΣ ΞΕΧΝΑΜΕ.


Κέλλυ Σαουάχ-Μαραγκουδάκη

Είναι Δημοσιογράφος, πτυχιούχος Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και αυτή τη στιγμή ολοκληρώνει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών της στον τομέα της Βιοηθικής. Φέρει ιδιαίτερη προτίμηση στις αναλύσεις της κοινωνικοπολιτικής επικαιρότητας. Μοτό ζωής της: «Η γνώση είναι δύναμη».

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κέλλυ-Σαουάχ Μαραγκουδάκη
Κέλλυ-Σαουάχ Μαραγκουδάκη
Είναι Δημοσιογράφος, πτυχιούχος Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και αυτή τη στιγμή ολοκληρώνει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών της στον τομέα της Βιοηθικής. Φέρει ιδιαίτερη προτίμηση στις αναλύσεις της κοινωνικοπολιτικής επικαιρότητας. Μοτό ζωής της: «Η γνώση είναι δύναμη».