16.1 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΣτοίχημα επιτυχίας η πραγματοποίηση της Συνόδου του ΕΛΚ το καλοκαίρι εντός των...

Στοίχημα επιτυχίας η πραγματοποίηση της Συνόδου του ΕΛΚ το καλοκαίρι εντός των ελληνικών συνόρων


Της Αναστασίας-Δήμητρας Βογιατζή,

Τα τελευταία γεγονότα και οι εξελίξεις γύρω από τη συνεχή και ακατάπαυστη φρενίτιδα του κορωνοϊού καθιστούν τις κυβερνήσεις, ιδιαίτερα του Ευρωπαϊκού Νότου, ενώπιον καταλυτικών αποφάσεων προκειμένου να οδεύσουν στις μεθόδους εκείνες που θα λειτουργήσουν ως «προστατευτικοί σάκοι» στον τομέα της οικονομίας. Φυσικά, αμέτοχοι δε θα μπορούσαν να παραμείνουν και οι ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Το πρώτο στην ευρωπαϊκή ψήφο κόμμα επανέφερε στο πολιτικό προσκήνιο και επιφάνεια την έννοια της ενοποίησης και συνεργασίας για την καταπολέμηση της παγκόσμιας κρίσης και την ευεξία, τόσο των συστημάτων υγείας όσο και των οικονομικών συστημάτων της εκάστοτε χώρας-μέλους, πράγμα που αποτελεί κύριο μέλημα του κάθε ηγέτη ξεχωριστά.

Η Ελλάδα με εκπρόσωπο τον νυν Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, απέσπασε την προσοχή της πλειοψηφίας των ηγετών ως προς τη -μέχρι τώρα- εξαίρετη διαχείριση της κρίσης και την ακέραιη, βάσει παγκοσμίων στατιστικών, στάση της όσον αφορά την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την οικονομικοκοινωνική μέριμνα της εν ενεργεία κυβέρνησης. Πιο συγκεκριμένα, η πανδημία αποτέλεσε το νέο στοίχημα της ελληνικής κυβέρνησης, αφού πριν ακόμη κλείσει ένα έτος στην πολιτική εξουσία, ο ιός αποτέλεσε το πρώτο και καθοριστικό εμπόδιο ανάσχεσης της πλατφόρμας αυτής. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, προσφάτως, αναφέρθηκε στα μέτρα πρόληψης και τους τρόπους αντιμετώπισης της πανδημίας, που με τα σημερινά δεδομένα καθιστούν τη χώρα ασφαλή προορισμό. Ανάμεσα σε αυτά τα χαρμόσυνα και ενθαρρυντικά λόγια και με πνεύμα σεβασμού και εκτίμησης προς τον ελληνικό λαό, για την ακέραια τήρηση των μέτρων και την άξια εμπιστοσύνης ατομική ευθύνη και βούληση, προσκάλεσε τους ηγέτες του ΕΛΚ να ανταποκριθούν θετικά στην πρότασή του για την επόμενη Σύνοδο, η οποία και ζήτησε να πραγματοποιηθεί εντός των ελληνικών συνόρων και πιο συγκεκριμένα στην πρωτεύουσα. Η απάντηση των μεγάλων ηγετών ήταν ομόφωνη και έδωσε στα χέρια του Κυρ. Μητσοτάκη ένα μεγάλο «ναι», πράγμα που σηματοδοτεί και τη στροφή ως προς την εμπιστοσύνη των ευρωπαϊκών χωρών προς την Ελλάδα και μία διαφανή επιτυχία για την κυβέρνηση, που σε περίπτωση διατήρησης της θετικής κατάστασης σχετικά με τον κορωνοϊό θα φέρει σημαντικούς ηγέτες, όπως η καγκελάριος Μέρκελ, στην χώρα μας για την σύνοδο του ΕΛΚ.

Ο Πρωθυπουργός κατά την τηλεδιάσκεψη του ΕΛΚ αναφέρθηκε με πιο σαφείς και διεξοδικές πληροφορίες στον ιδιωτικό τομέα, που λόγω της κρίσης έχει βρεθεί σε σθεναρά μονοπάτια και διεξόδους. Αναλυτικότερα, με ακρογωνιαίο λίθο του λόγου του τον τουρισμό, τόνισε ότι οι χώρες του Νότου παρά την ορισμένη ατάσθαλη ελευθερία του ιού, παραμένουν ασφαλείς και αναμένουν να δεχθούν τις Βόρειες χώρες το ερχόμενο καλοκαίρι. Η οικονομία της χώρας υπολογίζει τις πληγές της, καθώς τα περιοριστικά μέτρα δεν έχουν αφήσει κανένα απολύτως περιθώριο, τους δύο τελευταίους μήνες, για την ενεργοποίηση των ξενοδοχειακών μονάδων, των μαγαζιών εστίασης εαρινών και θερινών αλλά και γενικότερα της ελληνικής αγοράς πριν από την 1η Ιουνίου. Βέβαια, η οικονομική κρίση της χώρας που ξέσπασε το 2009 δεν πρέπει να κατηγοριοποιείται στα «ιστορικά έγγραφα» καθώς συνυπολογίζεται με αυτήν του σήμερα. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίση, καθώς φαίνεται πως κυμαίνεται στατικά σε οικονομικό υπόβαθρο ήδη δύο χρόνια και τα περιθώρια για ανάκαμψη στενεύουν σημαντικά.

Αναλογιζόμενος, λοιπόν, τα παραπάνω ο Πρωθυπουργός έσπευσε σε άμεσα μέτρα όπως εκείνο της πρόσκλησης των βόρειων εκπροσώπων στα ελληνικά εδάφη, ως τόπο αναψυχής. Φυσικά, αυτό αποτέλεσε και μία κίνηση ρουά ματ στην πολιτική σκακιέρα από τον Κυρ. Μητσοτάκη, καθώς με έναν έμμεσο τρόπο εμπίπτει με την οικονομική ακμή της χώρας επιζητώντας την εξισορρόπησή της αλλά και εκμεταλλευόμενος τον σημαντικότερο οικονομικό πόρο της χώρας αυτήν τη στιγμή προς όφελος, συμβάν το οποίο προδίδει την ορθή διαχείριση της διακυβέρνησής του απέναντι στον ιό. Το σημαντικότερο όμως, είναι η έγκριση του ΕΛΚ απέναντι στον ελλαδικό χώρο, ως τόπο ασφαλή και ως τόπο πραγματοποίησης της επόμενης Συνόδου του, σηματοδοτώντας την χώρα μας ως ένα ενεργό ευρωπαϊκό μέλος που έπειτα από πολλές τρικυμίες αποτελεί παράδειγμα απέναντι σε μία δύσκολη και επικίνδυνη παγκόσμια υγειονομική κρίση.


Αναστασία-Δήμητρα Βογιατζή

Σπουδάζει στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης αλλά κατάγεται από την Θεσσαλονίκη. Από μικρή ηλικία λόγω κυρίως και του σχολείου, συμμετέχει σε προσομοιώσεις, συνέδρια, διαγωνισμούς και σεμινάρια. Στον ελεύθερο της χρόνο ασχολείται με την πολιτική, την ποίηση και την λογοτεχνία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ