20.4 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηΟι Πράσινοι του Ευρωκοινοβουλίου

Οι Πράσινοι του Ευρωκοινοβουλίου


Της Βίκυς Ντζούρβα,

Ο θεσμός του Ευρωκοινοβουλίου είναι το όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που εκφράζει κατά κόρον τη βούληση των κοινωνιών των κρατών μελών, καθώς οι πολίτες είναι σε θέση να αποφασίσουν άμεσα τους αντιπροσώπους τους με την ψήφο τους ανά πενταετία. Τα μέλη του Κοινοβουλίου (σήμερα 705 μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου) χωρίζονται σε πολιτικές ομάδες, όχι με βάση την εθνικότητά τους, αλλά την πολιτική τους τοποθέτηση και ιδεολογία. Συνολικά, εντοπίζονται 7 διαφορετικές πολιτικές ομάδες στο εσωτερικό του Ευρωκοινοβουλίου, μία από τις οποίες είναι και αυτή των Πρασίνων.

Το Κόμμα των Πρασίνων ιδρύθηκε το 2004, όταν 34 Πράσινα Κόμματα της Γηραιάς Ηπείρου συνενώθηκαν, δημιουργώντας το πρώτο ιστορικά πανευρωπαϊκό Κόμμα. Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι, σήμερα περισσότερο από ποτέ, υποστηρίζουν την υπερεθνικότητα των Ευρωπαϊκών Θεσμών, ώστε να είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν τον ίδιο τον πολίτη της Ένωσης και όχι αποκλειστικά τα κρατικά του συμφέροντα, οικοδομώντας μία κοινωνία δικαίου. Ταυτόχρονα, επικροτούν τη βιώσιμη ανάπτυξη με τη στροφή της βιομηχανίας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τόσο των πολιτών των κρατών μελών, όσο και των αιτούντων άσυλο, σύμφωνα με τις διακηρυσσόμενες ευρωπαϊκές αξίες.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο απαρτίζεται κυρίως από τους ίδιους, αλλά και από μέλη της Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας και του Ευρωπαϊκού Πειρατικού Κόμματος, που σε γενικές γραμμές ακολουθούν παρόμοια πολιτική. Ως σύνολο και τα 3 Κόμματα μαζί με ανεξάρτητους βουλευτές καταλαμβάνουν 67 από τις 705 έδρες του τωρινού 9ου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου των εκλογών του Ιουλίου του 2019. Ωστόσο, στο μεγαλύτερο μέρος τους οι Ευρωβουλευτές αυτοί προέρχονται από κρατικά Κόμματα ενταγμένα στο πανευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα (περίπου τα δύο τρίτα). Η μεγαλύτερη κοινοβουλευτική εκπροσώπηση Πρασίνου Κόμματος στο τωρινό Ευρωκοινοβούλιο προέρχεται από τη Γερμανία με 21 Ευρωβουλευτές της πολιτικής ομάδας Alliance 90/Greens, η δημοφιλία της οποίας μεγιστοποιείται τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό της χώρας. Χαρακτηριστική είναι η επίτευξη μεγαλύτερων ποσοστών σε ενδοσυνοριακές και Ευρωπαϊκές εκλογές την περίοδο 2019-2020. Με 13 Ευρωβουλευτές ακολουθεί το Γαλλικό Πράσινο Κόμμα, Europe Ecology, με απρόσμενα υψηλά ποσοστά της τάξης του 13,5%.

Σε γενικές γραμμές, οι χώρες του Ευρωπαϊκού Βορρά φαίνεται να ενστερνίζονται σε μεγαλύτερο ποσοστό τις πράσινες πολιτικές σε σύγκριση με τον Ευρωπαϊκό Νότο, τοποθετώντας περισσότερους υποψήφιους Πράσινους Ευρωβουλευτές των χωρών τους στο 9ο Ευρωκοινοβούλιο. Χαρακτηριστικό είναι, ότι κράτη όπως η Φινλανδία, η Σουηδία, το Βέλγιο και η Αυστρία εξέλεξαν από 3 Πράσινους Ευρωβουλευτές η καθεμία, ενώ από τις Νότιες χώρες μόνο η Ισπανία και η Πορτογαλία ανέδειξαν από 1 Ευρωβουλευτή. Η τελευταία μέχρι σήμερα εκπροσώπηση της χώρας μας στους Ευρωπαίους Πράσινους, πραγματοποιήθηκε στο 7ο Ευρωκοινοβούλιο την περίοδο 2009-2014, με έναν εκλεγμένο των Οικολόγων Πράσινων. Μελλοντικά, πιθανόν οι μεταβαλλόμενες εξελίξεις στον Ευρωπαϊκό χώρο και η ανάγκη εφαρμογής τακτικών βιώσιμης ανάπτυξης να οδηγήσουν μεγαλύτερο ποσοστό πολιτών στον ενστερνισμό των πράσινων πολιτικών και την συνακόλουθη άνοδο της συγκεκριμένης πολιτικής ομάδας σε ποσοστά εντός και εκτός Ευρωκοινοβουλίου, διαδραματίζοντας έτσι ενεργότερο ρόλο στην Ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή.


Βίκυ Ντζούρβα

Γεννήθηκε το 2000 στο Αγρίνιο. Είναι φοιτήτρια στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με την εκμάθηση ξένων γλωσσών, την παρακολούθηση συνεδρίων σχετικά με το ευρωπαϊκό και διεθνές γίγνεσθαί και τη μελέτη βιβλίων.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Βίκυ Ντζούρβα
Βίκυ Ντζούρβα
Γεννήθηκε το 2000 στο Αγρίνιο. Είναι φοιτήτρια στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με την εκμάθηση ξένων γλωσσών, την παρακολούθηση συνεδρίων σχετικά με το ευρωπαϊκό και διεθνές γίγνεσθαί και τη μελέτη βιβλίων.