16.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΗ ιδανική αγορά ενός Laptop

Η ιδανική αγορά ενός Laptop


Του Πολύβιου Κοΐνη,

Ένα ζήτημα που φαίνεται να απασχολεί διαχρονικά πολλούς καταναλωτές (μικρούς και μεγάλους) είναι η ιδανική αγορά ενός Laptop.

Προφανώς δεν πρόκειται για μια αγορά ρουτίνας, γι’ αυτό και η επιλογή θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο στοχευμένη, προκειμένου να ικανοποιούνται επαρκώς οι ανάγκες του κάθε αγοραστή. Πριν περάσουμε λοιπόν σε μια λίστα επισήμανσης των διάφορων laptop που θα συναντήσει κανείς στην αγορά, θα πρέπει να αναφέρουμε πως ΚΑΙ ΕΔΩ ισχύει σε μεγάλο βαθμό, ο γνωστός σε όλους μας κανόνας «Ό,τι πληρώνεις παίρνεις», πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

  1. Basic Laptop

Στην αρχή λοιπόν της λίστας για την ιδανική αγορά Laptop, υπάρχουν τα laptop που προτείνονται ως επιλογή για οικιακή χρήση καθώς και για χρήση από φοιτητές, οι οποίοι δεν έχουν τρομερά υψηλές απαιτήσεις και αποσκοπούν κυρίως στη χρήση των εφαρμογών του Office (Word, Excel, PowerPoint κλπ), στη χρήση των social media καθώς και στην παρακολούθηση ταινιών ή σειρών. Με λίγα λόγια, για όσους θέλουν να έχουν το laptop, για να κάνουν τα απολύτως απαραίτητα. Τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχουμε υπόψη μας είναι τα εξής:

  • Η μνήμη RAM 4 GB είναι καλή επιλογή, χωρίς αυτό να σημαίνει πως είμαστε αρνητικοί και σε κάτι καλύτερο που μπορεί να βρούμε στην αγορά.
  • SSD σκληρός δίσκος, με χωρητικότητα 128 GB είναι ικανοποιητικός για την κατηγορία laptop που βρισκόμαστε.
  • Για τον επεξεργαστή υπάρχουν αρχικά οι επιλογές της intel (i3 και i5) και στη συνέχεια της AMD (Α και Ε series).

Ένα ποσό της τάξης των 300-400 ευρώ (max στα 500) θεωρείται ιδανικό. Σίγουρα μπορεί κανείς να βρει και οικονομικότερα laptop, όμως δεν συστήνονται κυρίως λόγω των πολύ περιορισμένων δυνατοτήτων και ταχυτήτων τους.

  1. «Απαιτητικό» Laptop

Στη συνέχεια, υπάρχουν τα laptop τα οποία σημειώνουν υψηλότερες επιδόσεις και προσφέρουν μεγαλύτερες δυνατότητες, αφού προτείνονται σε χρήστες με αυξημένες απαιτήσεις, οι οποίοι δε θα περιορίζονται στην παρακολούθηση ταινιών και στη χρήση του Office.

Συγκεκριμένα, τέτοιου τύπου laptop προτείνονται για εταιρική χρήση από επαγγελματίες, για χρήση από προγραμματιστές, καθώς και για χρήση από φοιτητές Πληροφορικής ή Πολυτεχνείων (προκειμένου να μη βρεθούν προ εκπλήξεως) που θα πρέπει να χρησιμοποιούν και να δουλεύουν με «βαριά» προγράμματα (π.χ. γλώσσες προγραμματισμού ή σχεδιαστικά προγράμματα).

Αφού λοιπόν στην κατηγορία αυτή μιλάμε για μια πιο εξειδικευμένη αγορά, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δώσουμε στα εξής κριτήρια με την παρακάτω σειρά:

  • Μνήμη RAM όσο περισσότερη, τόσο το καλύτερο (8 GB είναι ιδανική επιλογή)
  • Επεξεργαστής κατά προτίμηση intel, είτε i5 είτε i7, με την σειρά i5 να θεωρείται το ιδανικό value for money.
  • SSD σκληρός δίσκος όσο το δυνατόν μεγαλύτερης χωρητικότητας (Πολύ καλές οι επιλογές στα 256 GB).
  • Κάρτα γραφικών για την κατηγορία αυτή δεν πρέπει να μας νοιάζει ιδιαίτερα, ακόμη καλύτερα να μην υπάρχει κάποια ειδική κάρτα και να παίζει με την ενσωματωμένη στο SoC* του επεξεργαστή, γιατί έτσι θα καταναλώνει λιγότερη ισχύ.

*SoC: Συντόμευση της φράσης System-on-a-Chip, δηλαδή ενιαίο σύστημα επεξεργαστών. Περιέχει πολλαπλά τμήματα επεξεργασίας όπως μνήμη, μόντεμ και άλλα βασικά κομμάτια, που κατασκευάζονται μαζί σε ένα ενιαίο τσιπ που συγκολλάται στην πλακέτα ενός κυκλώματος.

Η τιμή σε αυτά τα laptop είναι «τσιμπημένη» -όπως είναι λογικό- και τοποθετείται minimum στα 600 ευρώ. Από εκεί και πέρα, αυξάνεται ανάλογα και με τα χρήματα που σκοπεύουμε να διαθέσουμε.

Ίσως όμως είναι αξιοσημείωτη για κάποιους η αναφορά στα refurbished ή μεταχειρισμένα laptop που κυκλοφορούν, τα οποία έχουν ισάξιες δυνατότητες με αυτά που αναφέρθηκαν νωρίτερα και επιπλέον συνδυάζουν και την εξοικονόμηση χρημάτων, καθώς τα συναντάμε σε πολύ χαμηλότερο κόστος. Τέτοια laptop μπορεί να βρει κανείς ρίχνοντας μια ματιά και στο https://pcrama.gr/e-shop/.

  1. Laptop «ταξιδιώτης»

Ο κατάλληλος σύντροφος για όσους ταξιδεύουν συχνά, διανύουν μεγάλες αποστάσεις για να φτάσουν είτε στη σχολή είτε στη δουλειά, ή πιο απλά για όσους δεν είναι fan του μεγάλου όγκου. Πρόκειται για laptop με μειωμένο βάρος, μικρότερη οθόνη (μειωμένες ίντσες) και (συνήθως) ισχυρότερη μπαταρία, χαρακτηριστικά τα οποία τα καθιστούν εύχρηστα και ευέλικτα στη μεταφορά και τη χρήση σε όποιο μέρος κι αν βρισκόμαστε!

Το laptop «ταξιδιώτης» μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο από φοιτητή, όσο και από κάποιον που το χρειάζεται για τις ανάγκες της εργασίας του.

Όσον αφορά τις δυνατότητές του, αλλά και την τιμή, υπάρχει ποικιλία για όλα τα γούστα, επομένως μπορούμε -κάνοντας μια μικρή έρευνα στην αγορά και έχοντας κατά νου και τις δύο προηγούμενες κατηγορίες- να βρούμε ένα laptop τέτοιου τύπου που να καλύπτει τις όποιες ανάγκες μας.

  1. Gaming Laptop

Τέλος, δε θα μπορούσαν να λείπουν από τη λίστα τα laptop που ανήκουν στην κατηγορία gaming. Εδώ έχουμε να κάνουμε με laptop, τα οποία εκτός από τις δυνατότητες που αναφέραμε νωρίτερα στις παραπάνω κατηγορίες, συνδυάζουν και την δυνατότητα του gaming. Ιδανικά για χρήστες που είναι λάτρεις των παιχνιδιών τύπου Call of Duty, PUBG, Fortnite κ.λπ., ιδίως λόγω των ταχύτατων επιδόσεων την ώρα της «δράσης».

Κατά την αγορά ενός gaming laptop είναι σημαντικό να δώσουμε προσοχή στην επιλογή των παρακάτω:

  • Η επιλογή της κάρτας γραφικών είναι από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά που θα πρέπει να προσέξουμε, αν θέλουμε να έχουμε κάνει την ιδανική αγορά laptop. Ως δύο καλές επιλογές προτείνονται η Nvidia και η AMD.
  • SSD σκληρό δίσκο, μιας και μας ενδιαφέρει πάρα πολύ η ταχύτητα του σκληρού δίσκου. Μερικοί βέβαια επιλέγουν τον συνδυασμό SSD και HDD για επιπλέον χωρητικότητα.
  • Η μνήμη RAM να είναι το λιγότερο 8 GB.
  • Η ανάλυση οθόνης θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 1920 x 1080.
  • Όσον αφορά τον επεξεργαστή, κορυφαία επιλογή από πολλούς αυτή τη στιγμή θεωρούνται οι επεξεργαστές της AMD τύπου Ryzen, κάτι που επιβεβαιώνουμε. Φυσικά, υπάρχει πάντα και η επιλογή κάποιου επεξεργαστή intel (i5 και πάνω).
  • Το πληκτρολόγιο, μιας και τα περισσότερα παιχνίδια δεν παίζονται μόνο με το ποντίκι, μας ενδιαφέρει κυρίως να έχει γρήγορη ανταπόκριση (κοινώς γρήγορο feedback).

Οι τιμές στα gaming laptop είναι σαφώς υψηλότερες συγκριτικά με αυτών που αναφέρθηκαν νωρίτερα. Συγκεκριμένα, ξεκινούν από τα 650-700 ευρώ και ανεβαίνουν μέχρι και που εκτοξεύονται, ανάλογα πάντα και με τα χρήματα που είμαστε πρόθυμοι να διαθέσουμε. Φυσικά υπάρχει και η δυνατότητα αναβάθμισης του laptop μας μελλοντικά, κάτι το οποίο δεν αποτελεί σπάνιο φαινόμενο ειδικά στα gaming laptop και pc.

Γενικά όμως, τι πρέπει να προσέχω;

Κάτι το οποίο πρέπει να αναφέρουμε στο σημείο αυτό είναι πως θα πρέπει να είμαστε συνειδητοποιημένοι πριν κάνουμε την οποιαδήποτε επιλογή. Τι ακριβώς χρειαζόμαστε; Για πού το χρειαζόμαστε; Πόσα χρήματα μπορούμε να διαθέσουμε; Ανακεφαλαιώνοντας, όποια επιλογή laptop κι αν κάνουμε, θα πρέπει κατά κύριο λόγο να προσέξουμε τη μνήμη RAM, τον σκληρό δίσκο (SSD πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) και όσον αφορά τον επεξεργαστή, όχι μόνο τον τύπο αλλά και τη γενιά του. Ευτυχώς για μας, το https://www.cpubenchmark.net είναι εδώ, για να κάνει τη ζωή μας ευκολότερη πάνω σε αυτό το θέμα.

Αυτές είναι λοιπόν οι 4 βασικές κατηγορίες laptop που θα συναντήσουμε στην αγορά, μέσω των οποίων μπορούμε να «κατευθυνθούμε» σε πρώτο στάδιο, έτσι ώστε να πετύχουμε την ιδανική αγορά laptop για εμάς.


Πολύβιος Κοΐνης

Γεννημένος το 2000 στην Αλεξανδρούπολη, είναι προπτυχιακός φοιτητής του τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Είναι κάτοχος πτυχίου Proficiency στην Αγγλική γλώσσα και ασχολείται με τον αθλητισμό από μικρή ηλικία. Αρθρογραφεί για πρώτη φορά, μέσω του OffLine Post.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πολύβιος Κοΐνης
Πολύβιος Κοΐνης
Γεννημένος το 2000 στην Αλεξανδρούπολη, είναι προπτυχιακός φοιτητής του τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Είναι κάτοχος πτυχίου Proficiency στην Αγγλική γλώσσα και ασχολείται με τον αθλητισμό από μικρή ηλικία. Αρθρογραφεί για πρώτη φορά, μέσω του OffLine Post.