24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΙστορίαIn MemoriamIn Memoriam: Ναπολέων Α΄(Βοναπάρτης)

In Memoriam: Ναπολέων Α΄(Βοναπάρτης)


Του Γιώργου Σαλπιγγίδη,

Ο Ναπολέων Βοναπάρτης, ή «Μέγας Ναπολέων», ήταν γεννημένος στις 15 Αυγούστου 1769 στο Αιάκειο της Κορσικής, παιδί του Κάρλο Μπουοναπάρτε και της Λαιτίτσια ντε Ραμολίνο, φοίτησε στο στρατιωτικό κολέγιο της Μπριέν και το 1784 έγινε δεκτός στην Στρατιωτική Σχολή. Το επόμενο έτος, έλαβε τον βαθμό του ανθυπολοχαγού του Πυροβολικού και μετέβη στην Κορσική, όπου συμμετείχε σε εξεγέρσεις έναντι των Γαλλικών δυνάμεων. Ωστόσο αυτό δεν διήρκεσε πολύ, καθώς κατετάγη στον Γαλλικό στρατό. Άρχισε, έτσι, η ανοδική του πορεία.

Η περίοδος της Γαλλικής Επανάστασης αποτέλεσε ένα καίριο στάδιο για την στρατιωτική του καριέρα. Το 1793, όντας υποστράτηγος, απελευθέρωσε την Τουλόν από φιλοβασιλικές και αγγλικές δυνάμεις. Έπειτα στις 5 Οκτωβρίου 1795 κατέστειλε μια επανάσταση βασιλοφρόνων στο Παρίσι διασώζοντας την τύχη της Επανάστασης. Αυτή η επιτυχημένη του ενέργεια του έδωσε την ευκαιρία να ηγηθεί των γαλλικών στρατευμάτων έναντι της Ιταλίας και σε άλλα μέτωπα στην Ευρώπη. Στις 9 Μαρτίου 1796 θα παντρευτεί την Joséphine de Beauharnais, η οποία είχε ήδη δύο παιδιά από προηγούμενο γάμο. Ο γάμος δεν θα διαρκέσει πολύ, καθώς η Joséphine δεν θα κατορθώσει να του χαρίσει έναν διάδοχο, οπότε το 1810, ο Ναπολέων ακύρωσε το γάμο τους και παντρεύτηκε τη Marie-Louise, 18χρονη κόρη του αυτοκράτορα της Αυστρίας και θα αποκτήσουν το 1811 έναν γιο, τον Ναπολέοντα Β ‘.

Την 1η Ιουλίου 1798, ο Ναπολέων και ο στρατός κατευθύνονται στην Αίγυπτο με σκοπό να την καταλάβουν, κάτι που δεν επιτυγχάνεται, λόγω της υπεροχής του Βρετανικού στόλου, με αποτέλεσμα οι δυνάμεις τους έναν μήνα αργότερα να αποδεκατιστούν. Στις 18 Μπρυμαίρ (σύμφωνα με το επαναστατικό ημερολόγιο, 9 Νοεμβρίου με το σημερινό) 1799 οργανώνει μαζί με άλλους αξιωματούχους ένα πραξικόπημα και ανακηρύχθηκε Πρωθύπατος της Γαλλικής Δημοκρατίας. Ένα από τα σημαντικότερα πολιτικά έργα του είναι και η δημιουργία του Ναπολεόντειου Κώδικα, ένα σύνολο πρωτοπόρων αστικών διατάξεων, που έβαζε τέλος στα δύσχρηστα νομοθετήματα των προηγούμενων χρονών. Το επόμενο μεγάλο βήμα θα έρθει το 1804 με την ανακήρυξή του σε Αυτοκράτορα της Γαλλίας, έχοντας ως πρόσχημα την απειλή των Βρετανών. Η στέψη του πραγματοποιήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου στην Παναγία των Παρισίων, ενώ στις 26 Μαΐου του επόμενου έτους στέφεται και Βασιλιάς της Ιταλίας. Από αυτήν την στιγμή ξεκινάει μια περίοδος επιτυχών, κατά βάση, πολέμων. Μάχες έναντι της Πρωσίας, της Ρωσίας, της Αυστρίας και άλλων αυτοκρατοριών.

Η ανοδική αυτή πορεία θα ανακοπή το 1812 με την αποτυχημένη εισβολή στην Ρωσία. Ακολούθησε η μάχη της Λειψίας, το 1813, με την Γαλλία να γνωρίζει εκ νέου την ήττα. Έτσι ο Ναπολέων, υπό την πίεση που υπέστη τόσο από τους ίδιους τους Γάλλους, όσο και από τις αντίπαλες δυνάμεις, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την εξουσία. Το 1814 εξορίζεται σε ένα νησί της Μεσογείου, την Έλβα.

Τον επόμενο χρόνο θα δραπετεύσει από εκεί και θα επιστρέψει στην Γαλλία. Θα πάρει την εξουσία, ωστόσο δεν θα την διατηρήσει για πολύ καθώς στις 18 Ιουνίου 1815 θα ηττηθεί οριστικά στην μάχη του Βατερλώ. Αυτή την φορά θα εξοριστεί σε ένα νησί του του Ατλαντικού, την Αγία Ελένη. Ο θάνατος θα τον βρει εκεί, στις 5 Μαΐου 1821.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Σαλπιγγίδης, Σύμβουλος Διοίκησης
Γιώργος Σαλπιγγίδης, Σύμβουλος Διοίκησης
Γεννημένος στην Αθήνα το 1999. Φοιτητής του Τμήματος Ιστορία, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, της Καλαμάτας. Λάτρης της Βυζαντινής και Νεότερης Ιστορίας, του αρχαίου θεάτρου, του βιβλίου και της μαγειρικής.