20.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςΣκιαγραφώντας τον Spiro Agnew, τον πρώτο ελληνικής καταγωγής Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ

Σκιαγραφώντας τον Spiro Agnew, τον πρώτο ελληνικής καταγωγής Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ


Της Σωτηρίας Κόρδα,

Ο Spiro Theodore Agnew, γεννημένος το 1918 στη Βαλτιμόρη του Maryland, υπηρέτησε ως o 39ος Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Στην Ελλάδα είναι γνωστός με το όνομα Σπύρος Αναγνωστόπουλος, καθώς κατάγεται από Έλληνα πατέρα και Αμερικανίδα μητέρα. Ο Spiro Agnew υπήρξε ο μοναδικός Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ που παραιτήθηκε εξαιτίας ποινικού αδικήματος και ο πρώτος που υπέβαλε παραίτηση ύστερα από πίεση. Ήταν το δεύτερο άτομο που αποσύρθηκε από το αξίωμα του Αντιπροέδρου στην Αμερική, μετά τον John C. Calhoun το 1832.

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Spiro Agnew υπηρέτησε ως στρατιώτης με το αμερικανικό σώμα πεζοναυτών στην Ευρώπη. Συγχρόνως, πήρε μέρος σε πολλές επιχειρήσεις, ενώ έλαβε και παράσημο ανδρείας όταν του απονεμήθηκε το Bronze Star. Μετέπειτα, το 1947 πήρε το πτυχίο του στα Νομικά από το Πανεπιστήμιο της Βαλτιμόρης, ενώ από τα μέσα της δεκαετίας του 1950 άρχισε να ασχολείται με την πολιτική. Από το 1962 έως το 1966 διετέλεσε εκτελεστικός (executive) της Κομητείας της Βαλτιμόρης -ο πρώτος Ρεπουμπλικανός που κατείχε αυτό το αξίωμα τον 20ο αιώνα-, ενώ το 1966 εξελέγη Κυβερνήτης της Πολιτείας του Maryland. Κατά την τριετή θητεία του, το έργο του εμπεριείχε κυρίως φορολογικές μεταρρυθμίσεις, αντιρατσιστική νομοθεσία και ισχυρούς νόμους κατά της ρύπανσης.

Ως Ρεπουμπλικανός και στενός συνεργάτης του Richard Nixon, υπηρέτησε ως 39ος Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών το 1969, κατά την τετραετή προεδρική θητεία του Nixon, και τότε το όνομά του έγινε γνωστό σε όλο τον αμερικανικό πληθυσμό. Ωστόσο, το καλοκαίρι του 1973 ξεκίνησε η καθοδική πορεία του, όταν πραγματοποιήθηκε έρευνα στο πρόσωπό του σχετικά με κατηγορίες εκβιασμού, δωροδοκίας και παραβιάσεων φόρου εισοδήματος. Η έρευνα, που αφορούσε κυρίως τη θητεία του ως Κυβερνήτης του Maryland, προήλθε έπειτα από αποκαλύψεις στελεχών κατασκευαστικών εταιρειών ότι τον είχαν δωροδοκήσει. Αντιμέτωπος με ομοσπονδιακά κατηγορητήρια, ο Agnew αμφισβήτησε τις κατηγορίες υποστηρίζοντας ότι οι ισχυρισμοί ήταν ψευδείς και ότι δεν ήταν δυνατόν να κατηγορηθεί ένας Αντιπρόεδρος. Αφότου ο γενικός εισαγγελέας δημοσίευσε μια σύντομη δήλωση που ισχυριζόταν ότι θα μπορούσαν να κατηγορηθούν οι Αντιπρόεδροι, ο Agnew ξεκίνησε μια επίθεση στην ομοσπονδιακή διοίκηση και ορκίστηκε να μην παραιτηθεί. Με τον Nixon να κινδυνεύει να κατηγορηθεί για τον ρόλο του στο σκάνδαλο του Watergate, η κυβέρνηση επιδίωξε να απομακρύνει τον Agnew από την προεδρική διαδοχή. Ο Agnew παραιτήθηκε, εν τέλει, από την Αντιπροεδρία στις 10 Οκτωβρίου 1973, και εμφανίστηκε αμέσως στο Περιφερειακό Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών στη Βαλτιμόρη, όπου αναγνωρίζοντας ότι ο λόγος του ισοδυναμούσε με καταδίκη, δήλωσε ότι παραιτήθηκε προς όφελος του εθνικού συμφέροντος. Του επιβλήθηκε πρόστιμο 10.000 δολαρίων και καταδικάστηκε σε τρία χρόνια με αναστολή. Η θέση του Agnew αντικαταστάθηκε από τον Gerald Ford, ο οποίος μετέπειτα έγινε Πρόεδρος των ΗΠΑ, μετά την παραίτηση του Nixon το 1974.

Η συμβολή του πρώην Αντιπροέδρου Spiro Agnew υπήρξε καθοριστική στις εκλογές του 1968, αναφορικά τόσο με τη νίκη του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, όσο και με την ανάληψη της Αντιπροεδρίας κατά τη θητεία του Nixon. Στα πλαίσια της προεκλογικής του εκστρατείας, αναδύθηκε η δεινή ρητορική του, ενώ παράλληλα κατάφερνε να υπερισχύει έναντι όλων των πολιτικών του αντιπάλων. Ο Agnew ήταν, επίσης, γνωστός για την έντονη κριτική του κατά των αντιπολεμικών διαδηλωτών και τα σχόλιά του σχετικά με την προκατάληψη στα μέσα ενημέρωσης. Κατηγορούνταν, ακόμη, ότι υιοθετούσε ακραία θέση στο ζήτημα του πολέμου του Βιετνάμ, αν και το γεγονός αυτό έκανε αμέσως σαφή την παρουσία του στο αμερικανικό κοινό, τη στιγμή του διορισμού του στην Αντιπροεδρία.

Μετά την παραίτησή του, ο Spiro Agnew δεν ασχολήθηκε με την πολιτική ποτέ ξανά, καθώς το όνομά του συνδέθηκε άμεσα με τα σκάνδαλα που σημάδεψαν τη θητεία του. Μετακόμισε και παρέμεινε –μέχρι τον θάνατό του, το 1996– στο Rancho Mirage της Καλιφόρνιας, όπου ασχολήθηκε με το εμπόριο και έγραψε τα απομνημονεύματά του και ένα μυθιστόρημα.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


Σωτηρία Κόρδα

Γεννηθείσα το 1999 στην Πάτρα, σπουδάζει στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Είναι γνώστρια Αγγλικής, Γαλλικής, Ρωσικής και Αραβικής γλώσσας. Έλκεται ιδιαίτερα από το Διεθνές Δίκαιο και τις σύγχρονες εξελίξεις στη διεθνή σκακιέρα. Παρακαλουθεί σεμινάρια και έχει συμμετάσχει σε Μοντέλα Ηνωμένων Εθνών (EUropaS, ThessISMUN), αλλά και στο Πανελλήνιο Κοινοβούλιο Νέων.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σωτηρία Κόρδα
Σωτηρία Κόρδα
Γεννηθείσα το 1999 στην Πάτρα, σπουδάζει στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Είναι γνώστρια Αγγλικής, Γαλλικής, Ρωσικής και Αραβικής γλώσσας. Έλκεται ιδιαίτερα από το Διεθνές Δίκαιο και τις σύγχρονες εξελίξεις στη διεθνή σκακιέρα. Παρακαλουθεί σεμινάρια και έχει συμμετάσχει σε Μοντέλα Ηνωμένων Εθνών (EUropaS, ThessISMUN), αλλά και στο Πανελλήνιο Κοινοβούλιο Νέων.