14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΠερίεργα επαγγέλματα που χάθηκαν στον χρόνο

Περίεργα επαγγέλματα που χάθηκαν στον χρόνο


Της Αγγελικής Κουτουφά,

Ποιο είναι άραγε το πιο παράξενο επάγγελμα από τα παλιά χρόνια; Σίγουρα η λίστα είναι αρκετά μεγάλη. Υπάρχουν επαγγέλματα όπως αυτό του γαλατά ή του λατερνατζή που σε μερικούς ανθρώπους προκαλούν νοσταλγία. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου τα επαγγέλματα που έχουν εξαφανιστεί μοιάζουν εντελώς απίθανα και δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι υπήρχαν άνθρωποι οι οποίοι τα ασκούσαν· όπως αυτό του διασκεδαστή κηδειών για παράδειγμα.

Τα παλαιά χρόνια στην Ρώμη υπήρχαν άνθρωποι όπου αναλάμβαναν την διασκέδαση των καλεσμένων στις κηδείες. Η δουλειά τους ήταν να τους ψυχαγωγούν φορώντας μια μάσκα και ντυμένοι ίδια με τους αποθανόντες. Σκοπός τους ήταν να μιμούνται τη φωνή αλλά και τις κινήσεις του νεκρού κάνοντας αστεία ώστε να τους θυμίζουν ευχάριστα στους συγγενείς και να προκαλούν γέλιο. Οι Ρωμαίοι πίστευαν πως με αυτόν τον τρόπο θα καθησύχαζαν τα πνεύματα των νεκρών και θα έφερναν χαρά στους ζωντανούς.

Άλλο ένα περίεργο επάγγελμα όπου υπήρξε στην Αγγλία ήταν ο βοηθός W/C. Προτού ο προσωπικός χώρος και η ιδιωτικότητα συνδυαστούν με την έννοια του να είναι κάποιος πραγματικά μόνος σε ένα χώρο όπως είναι το μπάνιο, οι μονάρχες της Αγγλίας ήταν σε όλη τη διάρκεια της ημέρας περιτριγυρισμένοι από ακόλουθους και υπηρέτες. Το 1500 η λεκάνη του βασιλιά ήταν υπερπολυτελής. Στην ουσία ήταν ένα φορητό κάθισμα με βελούδινη επένδυση και έναν κουβά από κασσίτερο. Είχε κοντά του τόσο τον βοηθό W/C όσο και τους πολιτικούς του συμβούλους μαρτυρώντας πληροφορίες ύψιστης σημασίας. Οι βοηθοί ήταν επίσης υπεύθυνοι για την προσωπική υγιεινή και τον ρουχισμό του βασιλιά.

Αρκουδιάρης στη Σόφια

Υπήρχε επάγγελμα με το όνομα αρκουδιάρης και συνήθως ήταν εκείνος που γυρνούσε τις περιοχές με την αρκούδα του, δίνοντας υπαίθριες παραστάσεις στην πλατεία της γειτονιάς τείνοντας στο τέλος το κασκέτο του για την καταβολή της πληρωμής. Οι αρκουδιάρηδες κρατούσαν συνήθως ένα ντέφι ή ακόμη πιο παλιά τύμπανο με το οποίο απέδιδαν την μελωδία έχοντας δεμένη με αλυσίδα από τη ζώνη τους μια αρκούδα με φίμωτρο. Το βάρβαρο αυτό θέαμα αποτέλεσε μια από τις σημαντικότερες αιτίες εξαφάνισης της αρκούδας.

Μπορεί τώρα να σας ακούγεται αδιανόητο, καθώς τα μέσα που διαθέτουμε είναι αρκετά πιο αναβαθμισμένα από τα μέσα παλαιότερων χρόνων, τότε όμως το κυνήγι αρουραίων ήταν πραγματικά μια κερδοφόρα και κοινή δουλειά για πολλούς αιώνες. Παγιδευτές αρουραίων, λοιπόν. Κάποιοι τους θανάτωναν, ενώ άλλοι τους έπιαναν και τους πουλούσαν σε επιχρυσωμένα κλουβιά στις πλούσιες κυρίες ως κατοικίδια…

Τέλος, οι δοκιμαστές φαγητών του βασιλιά ήταν ίσως ένα από τα πιο επικίνδυνα επαγγέλματα, αφού έβαζαν την ίδια τους τη ζωή σε κίνδυνο για να δουν αν το γεύμα του βασιλιά ήταν δηλητηριασμένο.


Αγγελική Κουτουφά

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2000 με καταγωγή από το Ληξούρι, Κεφαλλονιάς. Αποφοίτησε το 2018 από το 1ο Λύκειο Αμαρουσίου και έκτοτε σπουδάζει Δημοσιογραφία στην σχολή Ant1MediaLab. Λατρεύει τα ταξίδια και να γνωρίζει νέα μέρη.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Θάνος Κουλουβάκης
Θάνος Κουλουβάκης
Γεννήθηκε το 1997 στην Αθήνα. Σπουδάζει στο τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Ρέθυμνο. Αφοσιώθηκε από μικρή ηλικία στη λογοτεχνία – τόσο ως αναγνώστης όσο και ως δημιουργός. Στα εφηβικά του χρόνια ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την αρθρογραφία, η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τον χώρο των εκδόσεων και δύο βιβλία του έχουν εκδοθεί.