14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝομικά ΘέματαΆδεια Ειδικού Σκοπού

Άδεια Ειδικού Σκοπού


Της Χρυσοβαλάντως Κουτσούλη,

Μετά την πρόσφατη ανακοίνωση της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, για τη σταδιακή επανεκκίνηση των σχολικών μονάδων, νέα εγκύκλιος που εξέδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών παρέχει οδηγίες και διευκρινίσεις για τις άδειες ειδικού σκοπού. Σύμφωνα, λοιπόν, με την εν λόγω εγκύκλιο, παράταση παίρνει η άδεια ειδικού σκοπού, τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα για γονείς με παιδιά σε Δημοτικά και Γυμνάσια. Συγκεκριμένα, για τους γονείς που έχουν παιδιά σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία, η άδεια ειδικού σκοπού θα παραταθεί μέχρι και το τέλος Μαΐου. Έπειτα, για τους γονείς που έχουν παιδιά που φοιτούν στο Γυμνάσιο, η άδεια ειδικού σκοπού θα λήξει στις 18 Μαΐου, οπότε θα γίνει και η ολοκληρωτική επανεκκίνηση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Την άδεια ειδικού σκοπού δικαιούνται εργαζόμενοι γονείς παιδιών που:

  • είναι εγγεγραμμένα σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.
  • φοιτούν σε σχολικές μονάδες υποχρεωτικής εκπαίδευσης.
  • φοιτούν σε ειδικά σχολεία ή σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης.

Αξίζει, δε, να υπογραμμιστεί πως τα παραπάνω ισχύουν, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το όριο ηλικίας των παιδιών/μαθητών, ενώ παράλληλα την εν λόγω άδεια δικαιούνται και οι εργαζόμενοι γονείς παιδιών με αναπηρία, τα οποία, ανεξαρτήτως ηλικίας, φοιτούν σε ειδικές δομές παροχής υπηρεσιών για άτομα με αναπηρία.

Η πολυσυζητημένη, και πιο επίκαιρη από ποτέ, άδεια ειδικού σκοπού μπορεί να ληφθεί υπό την προϋπόθεση πως ένας τουλάχιστον εκ των δύο γονέων εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως μισθωτός, ακόμα και εάν ο άλλος γονέας ανήκει στους ελεύθερους επαγγελματίεςΑν και οι δύο γονείς είναι μισθωτοί στον ίδιο ή σε διαφορετικούς εργοδότες, με κοινή υπεύθυνη δήλωσή τους προς τον εργοδότη ή τους εργοδότες τους, θα πρέπει να γνωστοποιήσουν ποιος από τους δύο θα κάνει χρήση της ανωτέρω άδειας ή σε περίπτωση που αποφασίσουν να μοιραστούν την άδεια, να ενημερώσουν για τα αντίστοιχα χρονικά διαστήματα χρήσης της από καθέναν τους.

Στην περίπτωση κατά την οποία ο ένας γονέας ανήκει στον ιδιωτικό, ενώ ο άλλος στον δημόσιο τομέα, απαιτείται να προσκομίσουν στον εργοδότη την υπεύθυνη δήλωση του εργαζόμενου στο Δημόσιο γονέα, βεβαιώνοντας ότι δεν έχει κάνει χρήση της άδειας ειδικού σκοπού, ώστε να μπορέσει ο μισθωτός στον ιδιωτικό τομέα να κάνει χρήση της άδειας αυτής.

Εάν εργάζεται μόνο ένας εκ των δύο γονέων, τότε ο εργαζόμενος γονέας δε δύναται να κάνει χρήση της άδειας ειδικού σκοπού, εκτός κι αν ο γονέας που δεν εργάζεται, είτε νοσεί από κορωνοϊό, είτε νοσηλεύεται για οποιοδήποτε λόγο είτε είναι άτομο ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας από 67% και άνω, με απόφαση της αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής, η οποία να βρίσκεται σε ισχύ, είτε λαμβάνει αναπηρικό επίδομα από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ο.Π.Ε.Κ.Α.), είτε σύνταξη αναπηρίας.

Σε περίπτωση που οι γονείς είναι διαζευγμένοι ή βρίσκονται σε διάσταση, την άδεια ειδικού σκοπού θα λάβει ο γονέας ο οποίος έχει την επιμέλεια του παιδιού ή τη γονική του μέριμνα, εκτός κι αν μεταξύ τους συμφωνήσουν διαφορετικά, προσκομίζοντας κοινή υπεύθυνη δήλωσή τους. Σε ευρύτερο πλαίσιο, απαραίτητος όρος ώστε να καταφέρει ο εργαζόμενος γονέας να κάνει χρήση της άδειας ειδικού σκοπού, αποτελεί η πληρότητα των νόμιμων προϋποθέσεων για τη λήψη ετήσιας κανονικής άδειας, τουλάχιστον 6 ημερών στην εξαήμερη εργασία και 5 ημερών στην πενθήμερη εργασία. Σε αντίθετη περίπτωση, κατά την οποία η παραπάνω προϋπόθεση δεν πληρούται, τότε ο γονέας θα τυγχάνει της άδειας ειδικού σκοπού κατ’ αναλογία των ημερών της κανονικής αδείας που δικαιούται.

Σε περιπτώσεις χορήγησης της άδειας ειδικού σκοπού σε γονέα υπάλληλο του Δημοσίου, του οποίου ο σύζυγος εργάζεται εξ αποστάσεως στον ιδιωτικό τομέα, το ζήτημα επιλύεται ως εξής: εφόσον ο/η σύζυγός του απασχολείται στον ιδιωτικό τομέα και κάνει χρήση της άδειας ή εργάζεται εξ αποστάσεως, τότε ο υπάλληλος του Δημοσίου δε δικαιούται την άδεια ειδικού σκοπού.

Επιπλέον, εξαιτίας της διάρκειας ισχύος των μέτρων πρόληψης διαιώνισης του Covid-19, και δεδομένων των έκτακτων συνθηκών που διαμορφώνονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας, υπογραμμίζεται πως είναι δυνατή η διακοπή της άδειας ειδικού σκοπού από κάθε δικαιούχο υπάλληλο. Είναι, ωστόσο, προφανές ότι στις εν λόγω περιπτώσεις, οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι συνυπολογίζονται στους εργαζομένους που παρέχουν εργασία εκ περιτροπής με αυτοπρόσωπη παρουσία ή με εξ αποστάσεως παροχή εργασίας.

Όπως τόνισε και ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, μπορεί να μην έχουμε τελειώσει ακόμα με τον κορωνοϊό και η επιστροφή στην κανονικότητα να γίνεται σταδιακά, ενωμένοι, όμως, και πειθαρχημένοι θα τα καταφέρουμε.


Πηγές
  • www.taxheaven.gr
  • Νόμος 4684/2020 «Κύρωση της από 30.3.2020 Π.Ν.Π. “Μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις” (Α΄ 75)» (Α’ 86)
  • Αριθ. ΔΙΔΑΔ/Φ.69/111/οικ. 8196/23.3.2020 (ΑΔΑ: 6Ω4Υ46ΜΤΛ6-ΖΕΒ) εγκύκλιος

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Χρυσοβαλάντω Κουτσούλη
Χρυσοβαλάντω Κουτσούλη
Γεννήθηκε και κατοικεί στους Φιλιάτες Θεσπρωτίας. Ασκούμενη Δικηγόρος και πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Υπότροφος του Ι.Κ.Υ. για τα έτη 2016-2018. Μιλάει την αγγλική και τη γερμανική γλώσσα. Έχει συμμετάσχει σε προσομοιώσεις διεθνούς κλίμακας και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια και ημερίδες σχετικές με το αντικείμενο σπουδών της. Στον ελεύθερό της χρόνο πηγαίνει θέατρο, ασχολείται με τη συγγραφή ποιημάτων και την ανάγνωση βιβλίων. Αρθρογραφεί για νομικά θέματα, κυρίως ιδιωτικού δικαίου.