24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαWEF: Η τεχνολογία Blockchain μπορεί να επανεκκινήσει την παγκόσμια οικονομία

WEF: Η τεχνολογία Blockchain μπορεί να επανεκκινήσει την παγκόσμια οικονομία


Του Παναγιώτη Μέκρα,

Καθώς η παγκόσμια οικονομία ετοιμάζεται σιγά-σιγά να επαναλειτουργήσει, δημιουργούνται κάποια ερωτηματικά όσον αφορά κάποιους τομείς που έχουν παρουσιάσει μεγάλα προβλήματα, όπως αυτός της εφοδιαστικής αλυσίδας. Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ δημοσίευσε μία έκθεση στις 28 Απριλίου, αναφέροντας πως η τεχνολογία Blockchain μπορεί να παίξει μεγάλο ρόλο στα προβλήματα που παρουσιάστηκαν κυρίως στην εφοδιαστική αλυσίδα και να βοηθήσει στην επανεκκίνηση της παγκόσμιας οικονομίας.

Συγκεκριμένα, η έκθεση αναφέρει, πως η ανάγκη για μεγαλύτερη διαφάνεια, καλύτερη καταγραφή και παρακολούθηση σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, μεγαλύτερη ελαστικότητα και καλύτερο απόρρητο δεδομένων, είναι πιο σημαντική από ποτέ. Το σοκ που υπέστη η παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα από την πανδημία αποκάλυψε κάποια προβλήματα, με το σημαντικότερο να είναι πως οι περισσότερες εταιρείες μπορεί να γνωρίζουν καλά τους βασικούς προμηθευτές τους, όχι όμως και την αλυσίδα που βρίσκεται πίσω από κάθε προμηθευτή, με αποτέλεσμα να αιφνιδιάζονται από διακοπές προμηθειών και να δυσκολεύονται να βρουν εναλλακτικές λύσεις.

Δεν υπάρχει σωστή καταγραφή, διαφάνεια, έλεγχος και επικοινωνία, με αποτέλεσμα να προκαλούνται πολλά προβλήματα και διάφοροι απατεώνες να τα εκμεταλλεύονται, όπως συμβαίνει τους δύο τελευταίους μήνες, με αρκετά παραδείγματα όπως ιατρικά κέντρα να παραγγέλνουν και να πληρώνουν για μάσκες και ιατρικό εξοπλισμό που δεν φτάνουν ποτέ, με αποτέλεσμα να έχουν χαθεί πολλά χρήματα.

Η τεχνολογία Blockchain μπορεί να λύσει αυτά τα προβλήματα και επιπλέον να μειώσει τα κόστη και τον χρόνο που απαιτείται για να γίνονται οι συναλλαγές. Η ψηφιοποίηση των δεδομένων είναι σημαντική, καθώς επίσης και η εξασφάλιση του απορρήτου τους για τους προμηθευτές που θα τους δώσει κίνητρο να μοιράζονται τα δεδομένα τους και να υπάρχει καλύτερος έλεγχος και καταγραφή μέσω ενός δικτύου blockchain.

Εκτός από την εφοδιαστική αλυσίδα, πολλά προβλήματα παρουσιάζονται και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, με τα δίκτυα των τραπεζών να μην αντέχουν τόση μεγάλη κίνηση, καθώς επίσης και η ταχύτητα και το κόστος των συναλλαγών να είναι ανυπόφορα για τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις που χρειάζονται να μεταφέρουν χρήματα άμεσα και σε τακτική βάση. Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ προτείνει την επένδυση στις νέες τεχνολογίες και την ψηφιοποίηση, έτσι ώστε οι οικονομίες των χωρών να ανακάμψουν πιο γρήγορα και να χτιστούν σωστές υποδομές για το μέλλον και για πιθανά μελλοντικά προβλήματα που θα παρουσιαστούν.

Όπως επισημαίνει και η ΕΤΕ, η ψηφιακή αναβάθμιση της οικονομίας είναι πιο επείγουσα από ποτέ. Με βάση έναν Δείκτη Επιχειρηματικής Ψηφιοποίησης που ανέπτυξαν οι αναλυτές της ΕΤΕ, εκτιμούν ότι η χώρα μας υστερεί σε σχέση με την ΕΕ (100) κατά 37 μονάδες βάσης και σε σχέση με τα Βαλκάνια κατά 14 μονάδες βάσης. Μέρος αυτής της υστέρησης οφείλεται στο γεγονός ότι η Ελλάδα έχει υψηλό μερίδιο πολύ μικρών επιχειρήσεων (30% των πωλήσεων, έναντι 18% στην ΕΕ). Ωστόσο, αξιοσημείωτο είναι ότι υστέρηση εμφανίζουν και οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις, με μόλις το 10% να έχει ολοκληρωμένο ψηφιακό σύστημα (έναντι 18% στην ΕΕ). Οι βασικές αιτίες για τη χαμηλή ανάπτυξη του κλάδου πληροφορικής στην Ελλάδα προκύπτουν από την ύπαρξη δύο σημαντικών ελλειμμάτων: πρώτον, θεσμικό (από «αργή» δικαιοσύνη μέχρι υψηλή γραφειοκρατία) και δεύτερον υποδομών (κυρίως χαμηλές ταχύτητες διαδικτύου).Συνολικά, παρατηρείται ότι το φαινόμενο της ψηφιοποίησης επεκτείνεται ραγδαία σε όλο τον κόσμο τα τελευταία χρόνια, δημιουργώντας τεράστιες ευκαιρίες ανάπτυξης και βελτιώνοντας το σύνολο της οικονομίας. Είναι γεγονός ότι πολλά είδη νέων τεχνολογιών που σχετίζονται με την τάση της ψηφιοποίησης έχουν αναπτυχθεί, τα οποία επικοινωνούν μεταξύ τους και προσδίδουν νέες δυνατότητες σε κάθε οργανισμό, αλλάζοντας καταλυτικά την υφιστάμενη τάξη πραγμάτων για τις επιχειρήσεις, τις κοινωνίες και τα κράτη.

Οι δυνάμεις της ψηφιοποίησης είναι παντού φανερές στη σύγχρονη πραγματικότητα. Οι ευκαιρίες και οι κίνδυνοι είναι κάτι το αναμενόμενο, όπως συμβαίνει με κάθε νέα τεχνολογική εξέλιξη που αναπτύσσεται εντός των κοινωνιών. Το βέβαιο είναι ότι κράτη, επιχειρήσεις και άτομα οφείλουν να προσαρμοστούν στα αναδιαμορφωμένα δεδομένα. Είναι θέμα χρόνου μέχρι η παγκόσμια οικονομία να γίνει πλήρως ψηφιακή.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παναγιώτης Μέκρας
Παναγιώτης Μέκρας
Απόφοιτος του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Ενεργός επενδυτής από 18 χρονών, ασχολείται με την επικαιρότητα και την οικονομία σε καθημερινή βάση και τα κύρια ενδιαφέροντά του είναι τα χρηματοοικονομικά, οι επενδύσεις και οι νέες τεχνολογίες.