18.3 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΡοδόλφος Βαλεντίνο: Ο «Λατίνος εραστής» που ακόμα στοιχειώνει το Hollywood (Α΄ Μέρος)

Ροδόλφος Βαλεντίνο: Ο «Λατίνος εραστής» που ακόμα στοιχειώνει το Hollywood (Α΄ Μέρος)


Της Αιμηλίας Μπέλμπα,

Το όνομα του πιθανότατα δεν σας λέει πολλά. Ίσως το μυαλό σας πήγε αμέσως στον σχεδιαστή Βαλεντίνο, ο οποίος πήρε το όνομα του από εκείνον, επειδή η μητέρα του ήταν θαυμάστρια ή ίσως είχατε δει στο American Horror Story μια εκδοχή της ιστορίας του. Ο Ροδόλφος Βαλεντίνο όμως έχει επηρεάσει όσο λίγοι τον κινηματογράφο αλλά και συνολικά το Hollywood. Έζησε μια σύντομη ζωή με πολλά πάνω και κάτω, μεγάλη φτώχεια, πολλά πλούτη και απόλυτη αποθέωση.

Συλλήψεις, φόνος, διγαμία και απεργία

Ο Ροδόλφος Βαλεντίνο είχε τον τίτλο του «Λατίνου εραστή» και ήταν ο πρώτος ηθοποιός που το Hollywood ανέδειξε σε sex symbol το μακρινό 1920. Στις αρχές της δεκαετίας του 1920 έφτασε φτωχός μετανάστης στις ΗΠΑ από την Ιταλία. Στην αρχή έκανε στη Νέα Υόρκη διάφορες δουλειές του ποδαριού και όχι με ιδιαίτερη επιτυχία. Για μια περίοδο βρέθηκε να ζει στον δρόμο. Εν τέλει βρήκε δουλειά ως χορευτής σε ένα εστιατόριο που είχε πελατεία από πλούσιους και αριστοκρατικούς κύκλους. Οι κακές γλώσσες ήθελαν τον Βαλεντίνο να είναι και ζιγκολό εκείνη την περίοδο. Μέσα από αυτούς τους κύκλους ο Βαλεντίνο γνώρισε τη Χιλιανή κληρονόμο Μπλάνκα Ντε Σολς, η οποία έχει έναν προβληματικό γάμο με τον σύζυγό της επιχειρηματία, Τζον Ντε Σολς. Όταν ήρθε η ώρα του διαζυγίου, ο Βαλεντίνο εμφανίστηκε στο δικαστήριο και κατέθεσε υπέρ της φίλης του, στηρίζοντας την κατηγορία πως ο σύζυγος της την απατούσε. Ο Τζον Ντε Σολς δεν το άφησε αυτό να περάσει έτσι και φρόντισε, χρησιμοποιώντας τις διασυνδέσεις του, ο Βαλεντίνο να συλληφθεί για απρεπή συμπεριφορά. Σύντομα αφέθηκε ελεύθερος βέβαια, αλλά μετά από λίγο καιρό η Μπλάνκα Ντε Σολς πυροβόλησε και σκότωσε τον άντρα της. Ο Βαλεντίνο, φοβούμενος ότι θα τον καλέσουν ξανά για να καταθέσει, έφυγε από τη Νέα Υόρκη με έναν περιοδεύων θίασο. Κάπως έτσι βρέθηκε στο Λος Άντζελες και εκεί έμεινε στο ιστορικό και κατά πολλούς στοιχειωμένο ξενοδοχείο Alexandria σε μια σουίτα με τον ηθοποιό Νόρμαν Κέρι. Εκείνη την περίοδο ο Βαλεντίνο έβγαζε χρήματα παραδίδοντας μαθήματα χορού στην μεγάλη σάλα του ξενοδοχείου και η πελατεία του ήταν ως επί τω πλείστων πλούσιες γυναίκες μεγάλης ηλικίας, οι οποίες τον άφηναν να οδηγεί και τα ακριβά τους αυτοκίνητα αρκετά συχνά. Μέσα στα επόμενα χρόνια ξεκίνησε να έχει κάποιους μικρούς ρόλους σε ταινίες, όπου συνήθως έπαιζε τον «κακό». Η εμφάνιση του ήταν ακριβώς το αντίθετο από τον τυπικό ανοιχτόχρωμο Αμερικάνο, όποτε δεν μπορούσε εύκολα να βρεθεί σε άλλους ρόλους. Όμως, η τύχη του άλλαξε, όταν πήρε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο The Four Horsemen of the Apocalypse το 1921. Εκεί χτίστηκε το προφίλ του «Λατίνου εραστή», που τον έκανε γνωστό σε όλο τον κόσμο και πιο συγκεκριμένα σε όλο τον γυναικείο πληθυσμό.

Το 1922 ο Βαλεντίνο παντρεύτηκε την σχεδιάστρια κοστουμιών Νατάσα Ράμποβα και συνελήφθη για διγαμία, καθώς δεν ήταν χωρισμένος από την πρώτη του γυναίκα, Ζαν Άκερ, για έναν χρόνο όπως όριζε ο νόμος. Βέβαια, ο γάμος του Βαλεντίνο με την Άκερ ήταν τυπικός και οι δυο τους δεν είχαν ζήσει ποτέ ως ζευγάρι. Η Άκερ παντρεύτηκε τον Βαλεντίνο για να ξεφύγει από ένα λεσβιακό ερωτικό τρίγωνο, με τις ηθοποιούς Γκρέις Νταρμοντ και Άλα Ναζίμοβα, η οποία ήταν στενή φίλη της Ράμποβα. Αμέσως μετά τον γάμο όμως η Άκερ μετάνιωσε την απόφαση της και κλείδωσε τον Βαλεντίνο έξω από το δωμάτιο τους την πρώτη νύχτα του γάμου.

Ο Βαλεντίνο για την υπόθεση της διγαμίας έμεινε αρκετές μέρες στη φυλακή και το στούντιο του, Famous Players-Lasky, δεν πλήρωσε την εγγύηση του για να βγει, η οποία εν τέλει καλύφθηκε από κάποιους φίλους του. Βαλεντίνο και Ράμποβα πέρασαν τους επόμενους μήνες χωριστά. Εν τέλει παντρεύτηκαν ξανά το 1923 αλλά ο γάμος τους δεν κράτησε πολύ. Πολλοί φίλοι του Βαλεντίνο θεωρούσαν ότι η Ράμποβα ήταν χειριστική και πως εκείνη ήταν που τον έπεισε να κάνει απεργία από τις υποχρεώσεις του με το στούντιο του το 1922. Ο Βαλεντίνο βέβαια είχε ήδη αρκετές οικονομικές και δημιουργικές διαφορές με το στούντιο του αλλά αρκετοί άνθρωποι κοντά του θεωρούσαν ότι η Ράμποβα ήταν αυτή που τον έσπρωξε σε πιο ακραίες αποφάσεις. Η διαμάχη του ηθοποιού και του στούντιο ήταν έντονη και κατά τη διάρκεια της έκανε ένα χορευτικό τουρ με την γυναίκα του, το οποίο είχε μεγάλη επιτυχία. Όμως, τα χρέη του όλο και μεγάλωναν και αυτά τα οικονομικά θέματα ήταν που μπήκαν τελικά ανάμεσα στο ζευγάρι κατά πολλούς δίνοντας ακόμα περισσότερο «πάτημα» σε όσους δεν συμπαθούσαν τη Ράμποβα, να πουν πως άφησε τον Βαλεντίνο… ταπί και ψύχραιμο.


Αιμηλία Μπέλμπα

Γεννήθηκε το μεσημέρι ενός Νοέμβρη. Τώρα ποιανού ακριβώς Νοέμβρη, αυτό δεν πρόκειται να σας το πει. Έχει τελειώσει μια Σχολή Δημοσιογραφίας και έχει δουλέψει ως δημοσιογράφος σε site, κειμενογράφος και έχουν εκδοθεί δυο βιβλία της, εκ των οποίων το ένα στα αγγλικά.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Θάνος Κουλουβάκης
Θάνος Κουλουβάκης
Γεννήθηκε το 1997 στην Αθήνα. Σπουδάζει στο τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Ρέθυμνο. Αφοσιώθηκε από μικρή ηλικία στη λογοτεχνία – τόσο ως αναγνώστης όσο και ως δημιουργός. Στα εφηβικά του χρόνια ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την αρθρογραφία, η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τον χώρο των εκδόσεων και δύο βιβλία του έχουν εκδοθεί.