23.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
Αρχική#Cocooning_Time7+1 νεανικές σειρές στο Netflix εν μέσω καραντίνας

7+1 νεανικές σειρές στο Netflix εν μέσω καραντίνας


Της Ιωάννας Παπαγεωργακοπούλου,

Κι ενώ πλησιάζουμε στο τέλος (ελπίζω!) του «εγκλεισμού» και της «απομόνωσης», ας μιλήσουμε για το πώς θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε ευχάριστα όσες λιγοστές στιγμές «ξεγνοιασιάς» μάς απομένουν. Αν λάβουμε υπόψιν πως η πανδημία με τον συνακόλουθο «κατ’ οίκον περιορισμό» χάρισε στο Netflix 15.8 εκατομμύρια νέους συνδρομητές(!), αντιλαμβανόμαστε πως επιβάλλεται να επισημάνουμε κάποια από τα πολλά masterpieces που έχουν ενταχθεί στην ομάδα του θεάματος της πλατφόρμας αυτής και θα μας βοηθήσουν να απολαύσουμε διαδραστικά τις μέρες μας στο σπίτι. Ας ασχοληθούμε κυρίως με μερικές από τις top (κατ’ εμέ) παρεχόμενες νεανικές σειρές. Ξεκινάμε!

#1 When They See Us

Αναμφίβολα μία από τις πιο αξιόλογες σειρές που κυκλοφορούν στο Netflix (για να μην πω η πιο αξιόλογη). Πρόκειται για τη συγκλονιστική αληθινή υπόθεση των πέντε του Central Park, στην οποία πέντε Αφρικανοί έφηβοι καταδικάστηκαν για βιασμό και βαριά σωματική βλάβη της 28χρονης τζόκερ, Τρίσα Μέιλι. Στη mini σειρά αποτυπώνονται εναργώς οι προκατειλημμένες φυλετικές διακρίσεις, οι οποίες πυροδοτούν την εγκληματική αυθαιρεσία του αστυνομικού συστήματος μέσω της ακραίας εφαρμογής του δόγματος ασφαλείας. Στη συγκεκριμένη υπόθεση ασκείται εντονότατη ψυχολογική πίεση στους εφήβους, ώστε να αποποιηθούν το δικαίωμά τους να παρίσταται δικηγόρος κατά την ανάκριση. Οι αστυνομικοί προσπαθούν, δηλαδή, να χειραγωγήσουν τους ανηλίκους ώστε να ομολογήσουν ότι συμμετείχαν στον βιασμό της και να κατηγορήσουν ο ένας τον άλλον. Τα αδηφάγα μέσα ενημέρωσης, από την άλλη, σπεύδουν να παρουσιάσουν τα παιδιά ως «κτήνη», «αγρίμια», ενώ ταυτόχρονα η εκστρατεία του Τραμπ είναι αρκετή ώστε να αναζωπυρωθούν φοβικά σύνδρομα που ήδη προϋπήρχαν απέναντι στους «μαύρους». Υπάρχει μια προσπάθεια εκ μέρους της δικαιοσύνης να συνδεθεί η εφηβική παραβατικότητα με ένα ειδεχθές κακούργημα. Αναντίρρητα, η συγκεκριμένη σειρά συγκινεί, ευαισθητοποιεί και παρακινεί, ενώ ταυτόχρονα μεταδίδει ένα ηχηρό μήνυμα κατά του ρατσισμού και της συνακόλουθης ασυδοσίας προερχόμενης από κάθε κρατική πηγή.

#2 Elite

Όσοι έχουν δει έστω κι ένα επεισόδιο καταλαβαίνουν τον λόγο που βρίσκεται στα τοπ της συγκεκριμένης λίστας. Τα γεγονότα διαδραματίζονται σε ένα ιδιωτικό λύκειο της Ισπανίας όπου φοιτούν μόνο οι γόνοι της «ελίτ τάξης» της συγκεκριμένης περιοχής, ώσπου εμφανίζονται τρεις υπότροφοι μαθητές. Οι ίντριγκες, η διασκέδαση, τα κοκτέιλ πάρτι, οι στιλάτες εμφανίσεις και οι σκηνές με γεμάτες πισίνες διακόπτονται από αστυνομικές ανακρίσεις προς εξιχνίαση ενός φόνου που έλαβε χώρα στο σχολείο Λας Ενθίνας. Το μοτίβο της εξαφάνισης/φόνου επαναλαμβάνεται και στους επόμενους κύκλους, στους οποίους εμφανίζονται λιγοστοί καινούργιοι χαρακτήρες και μας κρατά σε εγρήγορση μέχρι τη διαλεύκανση της εκάστοτε δολοφονίας. Πάντως, χρειάζεται να αναφέρουμε πως όποιος ψάχνει να βρει απαντήσεις σε διαρκή εφηβικά ερωτήματα και να ταυτιστεί με τους χαρακτήρες χρειάζεται να επιλέξει κάποια άλλη σειρά (όπως η επόμενη), καθώς οι συγκεκριμένοι συμπεριφέρονται περισσότερο σαν ενήλικες.

#3 13 Reasons Why

«Γεια σας, είμαι η Hannah. Hannah Baker. Σωστά ακούσατε. Μη ρυθμίζετε την οποιαδήποτε συσκευή που χρησιμοποιείτε για να ακούσετε αυτό. Είμαι εγώ, ζωντανά και σε στέρεο. Χωρίς επανεμφάνιση, χωρίς ενκόρ και, αυτήν τη φορά, χωρίς παραγγελιές. Πιάστε ένα σνακ. Αράξτε. Γιατί θα σας πω την ιστορία της ζωής μου.»

Κάπως έτσι ξενικά η ιστορία της Hannah, μιας έφηβης που προσπαθεί να εξηγήσει τους λόγους που την ώθησαν να αυτοκτονήσει. Στον πρώτο κύκλο 13 επεισόδια, 13 κασέτες, σε κάθε μία από τις οποίες πρωταγωνιστεί κι ένα διαφορετικό πρόσωπο με τη Hannah, πιστή αφηγήτρια να παρουσιάζει υπομονετικά τα περιστατικά με πάσα λεπτομέρεια. Η σειρά καταφέρνει να διεισδύσει στην εφηβική ψυχολογία και να αναδείξει τα ερωτήματα, τα προβλήματα και τις προκλήσεις με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπος ένας έφηβος και τον τρόπο που επιδρούν στην ψυχοσύνθεσή τους. Οι πράξεις αυτών των πρωταγωνιστών διαπλάθουν μια αλυσίδα περιστατικών που τελικά οδηγούν τη Hannah να αυτοχειριαστεί. Αξιοσημείωτο σε αυτό το σίριαλ είναι η προσπάθεια του σκηνοθέτη να τονίσει πώς ασήμαντες για μερικούς πράξεις μπορούν τελικά να καταλήξουν σε ένα μοιραίο αποτέλεσμα, με θύματα εφήβους.

#4 Dare me

Η βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της Megan Abbott νέα σειρά του Netflix παρουσιάζει τα όρια στα οποία μπορεί να φτάσει μια εφηβική φιλία όταν παρεισφρέει κάποιος τρίτος. Οι πρωταγωνίστριες, Beth και Αddy, ανήκουν στην ομάδα των cheerleaders του σχολείου τους, με τη Beth να θέλει να είναι ο αρχηγός που φέρνει τα πράγματα όπως επιθυμεί και την Addy να την ακολουθεί πιστά. Όλα, ωστόσο, ανατρέπονται με την άφιξη της καινούργιας coach της ομάδας. Η υπόθεση κορυφώνεται με έναν φόνο που αποδεικνύει πως τελικά όντως τα φαινόμενα απατούν. Αυτό που κρατά, πάντως, τον θεατή σε εγρήγορση δεν είναι η συνεχής δράση, αλλά η αίσθηση του ενδεχόμενου κινδύνου, ο φόβος ότι κάποιος ήρωας τελικά θα ξεφύγει και θα δημιουργήσει ένα χάος.

#5 La Casa de Papel

Και έφτασε η στιγμή που όλοι περιμένατε. Όχι, δεν ξέχασα τις μάσκες του Νταλί! Το τρέιλερ του La Casa περιέχει ίσως τη φράση που χαρακτηρίζει όλο το έργο: “Let the chaos begin”, γιατί όντως αυτό που συμβαίνει είναι πραγματικά ένα χάος. Ληστείες, όπλα, δράση, όμηροι, χρήματα, δόξα, έρωτες βρίσκονται μέσα σε μία σειρά. Πρόκειται για μια λεπτομερώς και σχολαστικά σχεδιασμένη από τον Ελ Προφεσόρ ληστεία στο Βασιλικό Νομισματοκοπείο της Ισπανίας που εκτελείται από εννέα άτομα, τα οποία κρατούν ως ομήρους κάποιους επισκέπτες μαθητές και το προσωπικό του Νομισματοκοπείου (1ος κύκλος). Στόχος τους είναι να τυπώσουν μέσα σε έντεκα ημέρες 2.4 εκατομμύρια ευρώ. Όλα, εν τούτοις, περιπλέκονται, η αστυνομία περικυκλώνει το κτίριο και ο Καθηγητής κινεί τα νήματα της υπόθεσης. Θα τα καταφέρουν τελικά;

#6 Outer Banks

Επειδή φαίνεται ότι όλο και απομακρυνόμαστε από την ιδέα ενός ξέγνοιαστου καλοκαιριού σε αμμώδεις παραλίες κάτω από τον καυτό ήλιο (εντάξει, σταματάω!), η τωρινή δυνατότητα που έχουμε είναι να το απολαύσουμε μέσα από την οθόνη μας. Το Outer Banks μάς μεταφέρει στη Βόρεια Καρολίνα, όπου μια παρέα από την κακόφημη πλευρά της περιοχής προσπαθεί να βρει τον εξαφανισμένο πατέρα του αρχηγού της. Στην πορεία τους αυτή θα ανακαλύψουν ένα πολύ καλά κρυμμένο μυστικό, ενώ απαγορευμένοι έρωτες, συγκρούσεις, περιπέτεια θα συνοδεύουν τους ήρωες σε όλο αυτό το κυνήγι θησαυρού. Είστε έτοιμοι για κάτι τέτοιο;

#7 Riverdale

H υπόθεση ξεκινά με τον φόνο του Jason Blossom σε μια ήσυχη (;) επαρχιακή πόλη, το Riverdale. Οι πρωταγωνιστές μας, αν και μαθητές λυκείου προσπαθούν να εξιχνιάσουν τη δολοφονία, ωστόσο μας υποδεικνύουν ήδη από τα πρώτα επεισόδια ότι τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Η εξιχνίαση της δολοφονίας οδηγεί σε αλυσιδωτές εξελίξεις που τελικά βοηθούν τον θεατή να καταλάβει τι τελικά συμβαίνει στο Riverdale. H συγκεκριμένη σειρά συνδυάζει εναρμονισμένα το μυστήριο, το συναίσθημα, τους εφηβικούς έρωτες, τις παραδόσεις και τις συνήθειες που συνδέουν την κοινότητα με το εξαιρετικό καστ και την προσεγμένη παραγωγή.

#8 Pretty Little Liars

Και για κλείσιμο μια σειρά που είτε θα τη λατρέψεις, είτε θα τη σιχαθείς από το πρώτο επεισόδιο. Είναι σχετικά παλιά σειρά, ωστόσο, συνεχίζει ακόμη και σήμερα να προσελκύει νεανικό κυρίως κοινό. Πρωταγωνίστριες είναι πέντε πολύ στενές φίλες, μέχρι που η μία από αυτές, η Άλισον, εξαφανίζεται μυστηριωδώς. Οι υπόλοιπες τέσσερις από τη στιγμή της εξαφάνισης της Άλι λαμβάνουν μηνύματα με την υπογραφή «Α» και παρά το γεγονός ότι λείπει η αρχηγός και συνδετικός τους κρίκος, ενώνονται ξανά και προσπαθούν να βρουν ποιος τελικά σκότωσε (;) την Άλι. Θα βρουν τελικά τον δολοφόνο;


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ιωάννα Παπαγεωργακοπούλου
Ιωάννα Παπαγεωργακοπούλου
Γεννήθηκε το 2001 στο Μαρούσι και κατάγεται από τη Ναύπακτο. Είναι πρωτοετής φοιτήτρια στο τμήμα Νομικής του ΕΚΠΑ, ενώ παράλληλα έχει συμμετάσχει σε πανευρωπαϊκές ημερίδες, όπως το Euroscola μέσα από διαγωνισμούς έκθεσης. Κατέχει την αγγλική και γερμανική γλώσσα, ενώ παρακολουθεί διαρκώς επιστημονικά συνέδρια και σεμινάρια. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με τον εθελοντισμό, τη μουσική, το debate και τα ταξίδια. Η αρθρογραφία αποτελεί αναπόδραστη συνέπεια της αγάπης της για το λόγο και ιδιαίτερα το γραπτό λόγο.